Inleiding Tsjechische Geschiedenis College 1

Bij de studie Pools krijg je de Tsjechische geschiedenis als bonus erbij. In het college van afgelopen dinsdag werd de geschiedenis van Tsjechie in snel trein vaart gegeven tot het jaar 880 na christus. Daarbij vielen mij een paar dingen op.

De geografische ligging van het huidige Tsjechië. Liggend centraal in Europa, met de  Bohemen voor 90% omringd door bergen. En het gegeven dat van de periode 658 tot 805 na christus geen benoemens waardige informatie was. Met als reden dat er geen schriftelijke vastlegging was.

Was Bohemen een afgesloten territorium dat er geen geschiedenis van bekend is? Het werd immers omringd door bergen. Dit betwijfel ik vanwege de Donau. Bohemen was toegankelijk. In het oude Rome was het Celtic volk de Boii in het gebied. Dus waarom is er van 658/59 geen informatie. Had de dood van de regerende Samo zoveel effect. ZIjn rijk viel uit een, maar het leven gaat toch door? Zo lees ik op internet dat in 788 na christus Slovenië een Frankische provincie werd in het rijk van Karel de Grote. Waarom was Karel de Grote’s rijk niet zo groot dat het ook Bohemen onder zich had.

Het Moraviaans rijk ontstaat gelijk met de komst van het christelijk geloof naar dat gebied, maar ook door verschuiving van de macht. De vastlegging van de geschiedenis is vanaf nu mogelijk door vastlegging van de talen: Oud Slavisch en Glagolitic. Helaas is niet bekend wat er in die 150 jaar is gebeurd wat de verschuiving heeft veroorzaakt. Waarom raakt 1 rijk in verval en een ander in bloei? 

Het rijk Moravia kwam in de 150 jaar wel tot rijkdom want rond 830-836 na christus is de geboorte va het grote Moroviaans rijk. Terwijl het Groot Moravias rijk van 833 – 906 een grote gebied bestreek dan Bohemen alleen.

Ook hier geld dat de geschiedenis welke vastgelegd wordt zeer nauw verweven is met een geloofsinstituut, het christendom gebracht uit Thessalonike, en door de machtstrijd van de heerser. Toch blijft het mij verbazen dat er een “landje pik” was van het ene rijk naar een ander, terwijl er geen oorlogen waren.

Er werden wel invasie’s en overheersingen genoemd in het college van verschillende volken. Maar geen oorlogen. Hooguit een moord tussen families om de macht.

Had de ligging ook hier invloed op?

 

  

born

A brief history of the czech lands to/till 2004

wikipedia

Mostard

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s