Svatý Vojtěch – Adalbert

Svatý Vojtěch stamde uit de edele familie Slavnikiden, die zetelde in de burg in  Libice nad Cidlinou. Hij genoot een goede opleiding in Maagdenburg en werd hier ook gewijd. Zijn vormselnaam was Adalbert. Na zijn terugkeer naar het vaderland werd hij helper van de eerste Praagse bisschop Detmar.

Het Praagse bisdom was al in 973 onder het bewind van hertog Boleslav II opgericht. Na Detmars dood werd hij de tweede bisschop (982). Heel enthousiast probeerde hij te strijden tegen de heersende praktijken van slavenhandel, polygamie en alcoholisme. De Bohemen en ook andere gebieden die deel uit maakten van zijn diocese – Slowakije en Zuid-Polen – waren in die tijd al gekerstend, maar de heidense tradities leefden nog voort. Het volk was ongehoorzaam en Vojtěch maakte ook tussen de adel geen vrienden. Zijn benoeming tot bisschop had politieke redenen – de machthebbende familie van Přemysliden probeerde superioriteit te krijgen boven de Slavnikiden en de bisschop was volgens toenmalige opvattingen ondergeschikt aan de heerser.

Vojtěch leefde in ascese en hij streefde met al zijn kracht naar het geestelijke herstel van zijn diocese. Na zes jaar van nutteloze inspanningen vraagde hij aan de Paus om zijn ambt te mogen verlaten. De Paus ging akkoord en Vojtěch werd monnik in Italië.

Na vier jaar kwam hij echter met een groepje monniken terug (tot vreugde van de hertog Boleslav II) en stichtte het klooster in Břevnov bij Praag, het eerste mannelijke klooster in de Bohemen (993). De toestand in zijn diocese bleek echter niet veranderd, de vijandigheid van de Přemysliden nam toe en Vojtěch verliet zijn ambt voor de tweede keer. Hij ging met zijn broer Radim terug naar Italië. Tijdens zijn afwezigheid vermoorden de Přemysliden zijn hele familie in Libice.

In 996 werd Otto III de Roomse keizer. Hij raakte bevriend met Vojtěch en bewonderde hem. De Paus stuurde Vojtěch terug naar zijn ambt. Hij gehoorzaamde wel, maar vroeg om toestemming om een missionaris te worden, mocht hij in de Bohemen weer slecht ontvangen worden.

Na zijn derde terugkeren botste Vojtěch tegen nog heftigere vijandigheid. Daarom ging hij met Radim  naar de Poolse vorst Boleslav Chrobry. Later werd hij naar het noorden gestuurd om tussen de heidenen het christendom te verspreiden. Hij liet de voor de heidenen heilige eikenbomen om hakken. In het gebied van Baltische  Pruisen (Oud-Pruisen) werd hij op een voor de heidenen heilige plaats gedood met speren en werd zijn hoofd aan een stok geregen. Het voorval vond plaats op 23 april 997.

De Poolse vorst Boleslav Chrobry greep de gelegenheid aan om zijn eigen heilige en relikwie te verkrijgen. Hij kocht van Pruisen het stoffelijke overschot van Vojtěch (naar een legende voor een tegengewicht van goud) en begroef hem in Gniezno.

Op verzoek van Otto III werd Vojtěch al in 999 door de Paus Silvester II heilig verklaard. Silvester II stichtte in 1000 bij zijn graaf een aartsbisschoppelijk zetel. Keizer Otto III maakte een pelgrimstocht naar zijn graaf.

In 1039 nam de Tsjechische hertog Břetislav Gniezno in en nam de relikwieën buit. Hij nam ze mee naar Praag en begroef ze in St. Vitus kathedraal. Deze succesvolle militaire expeditie bleef echter niet zonder gevolgen. De nieuwe Duitse koning Hendrik III keerde zich tegen de Bohemen en dreigde met een oorlog.

Vanaf de 11e eeuw wordt Vojtěch als de beschermheilige van de Bohemen beschouwd. Tegelijkertijd is hij de beschermheilige van Polen.

Bronnen:

http://catholica.cz/?id=1296

http://www.edejiny.cz/svaty-vojtech/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Adalbert_van_Praag

http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_Vojt%C4%9Bch

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s