Wanneer begint de geschiedenis van Rusland?

Wanneer begint de geschiedenis van Rusland?

Om op deze vraag antwoord te kunnen geven moeten we eerst vaststellen wat we onder geschiedenis van een land verstaan. Omdat het hier over de beginselen van Rusland gaat, een periode waarvan niets is opgetekend, is het moeilijk om naast de droge, subjectieve en vastgestelde feiten ook het kleinschalige mee te nemen en objectief te blijven.

Het begin van de geschiedenis van Rusland ligt, cultureel gezien, in de komst van de Slavische volken die zich vestigden in het gebied wat men nu Oost-Europa noemt en wat het kerngebied zou vormen voor het Russische Rijk. De Slaven waren boeren en mengden zich al snel met de nomadenstammen die ook in dit gebied leefden (Detrez, 2008). Over deze periode is weinig bekend omdat er niets is opgetekend door de bevolking. Archeologische opgravingen tonen de aanwezigheid aan van verschillende volkeren en in geschriften van omliggende volkeren die wel geletterd waren wordt er gesproken over het volk der Slaven dat het land bewerkte en tributen betaalde (Detrez, 2008).

De eerste echte vorming van een ‘Russische staat’ vond plaats rond 880 n.Chr. door de verovering van Kiev door de Varjagen (Detrez, 2008). De Varjagen waren een stam van Noormannen die via het Noorden, vanuit het huidige Finland, terrein wonnen op de Slavische bevolking. De Varjagen waren vooral geïnteresseerd in de handelsroutes van en naar Azië en Perzië. Ze dreven handel met de Slavische bevolking en trouwden Slavische vrouwen. Een andere belangrijke gebeurtenis ten tijden van het Kievrijk is de kerstening. Door de bekering tot het Christendom en het opleggen van deze religie aan de bevolking werd er een zwaar fundament gelegd wat zeer grote culturele gevolgen heeft gehad voor de bevolking van Rusland en wat van grote invloed is geweest en nog steeds is in Rusland.

In eerste instantie namen de Varjagen positie in Novgorod, maar na de verovering van de belangrijkste Stad in die periode, Kiev, werd de hoofdstad overgebracht van Novgorod naar Kiev. Hier werd de eerste Russische dynastie gesticht die zou aanhouden tot de komst van de Hunnen met hun overheersing tot de onafhankelijkheid van het Moscovitische Rijk.

Cultureel gezien is het Kievrijk erg belangrijk geweest voor de gehele verdere staatsvorming die uiteindelijk de Russische staat vormt. Met de opkomst van het Moscovitische Rijk wordt de basis gelegd voor de heerschappij van de tsaren. Het Moscovitische rijk borduurt voort op de vorstendommen gevormd in tijden van het Kievrijk. door hun alliantie met de Khan, de overheerser tot ongeveer 1480, werden ze in staat gesteld om hun territorium met grote stappen uit te breiden en op die manier een basis te vormen voor het Rusland van de tsaren.

Tot slot het antwoord op de vraag: Wanneer begint de geschiedenis van Rusland? Een eenduidig antwoord is er volgens mij niet te geven op deze vraag. Ligt het aan de volkeren die zijn samengekomen en een cultuur hebben gevormd door de tijd heen?, of ligt het aan bepaalde gebeurtenissen vastgesteld in de tijd? Ik ben ervan overtuigd dat het een combinatie is van beiden.

bronnen: Rusland: een geschiedenis, R. Detrez, 2008

http://en.wikipedia.org/wiki/Kievan_Rus%27#Foundation_of_the_Kievan_state

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s