Vasili Alexandrovitsj Prokhorov

In 1881 publiceerde Vasili Alexandrovich Prokhorov het eerste deel van zijn meerdelige werk “A History of Russian Dress and the Folk Way of Life”. Prokhorov was een prominente archeoloog, een onderzoeker op het gebied van vroege kunst en een van de oprichters, samen met Stasov van het “Geographic Society’s Ethnographic Museum”. In zijn werk ging Prokhorov verder in op de oorsprong van de Russische kleding en cultuur. In dit artikel wil ik verder ingaan op twee vragen: Wie was Vasili Alexandrovitsj Prokhorov eigenlijk? En wat waren zijn belangrijkste bevindingen op het gebied van de geschiedenis van de Russische klederdracht?

Vasili Alexandrovitsj Prokhorov werd in 1818 geboren in de Orel provincie als zoon van een priester. Ook Prokhorov studeerde voor een leven als geestelijke en werkte twee jaar als leraar op een parochiale school in Odessa. In 1842 werd Prokhorov door de bisschop uit zijn functie ontheven zodat hij kon afreizen naar Sint-Petersburg. Daar ging hij studeren aan de Academie van de Schone Kunsten. Prokhorov raakte er echter vrij snel van overtuigd dat hij niet in de wieg was gelegd voor een leven als kunstenaar. Hij verliet de Academie, maar had wel aardig leren tekenen, iets dat hem later nog goed van pas zou komen.

Prokhorov ging zich, na zijn uitstap naar de kunsten, richten op zijn passie: archeologie, etnologie en de geschiedenis van Rusland. Prokhorov ging Byzantijnse kunstobjecten verzamelen, die ruimschoots te vinden waren in Sint-Petersburg en die hij tegen kwam tijdens zijn reizen. Op deze manier bouwde Prokhorov een grote en bijzondere collectie op. Naast kunstobjecten verzamelde Prokhorov ook Russische kleding, zoals jurken, uniformen en schoeisel. Over dit onderwerp, de geschiedenis van de Russische klederdracht, schreef hij zijn boek “A History of Russian Dress and the Folk Way of Life”.

Prokhorov betoogde in zijn werk dat Russen archeologie en etnografie zouden moeten gebruiken, in plaats van de verslagen van buitenlanders, om verder in te gaan op de geschiedenis van hun eigen cultuur. Na jaren van dit soort archeologisch en etnografisch onderzoek concludeerde Prokhorov dat de Russische manier van kleden zijn oorsprong moest hebben bij de Slavische Scythen en de Byzantijnse Grieken. De Scyten waren een nomadische stam van krijgers, die migreerden vanuit Centraal Azië naar de kusten van de Zwarte Zee in de zevende eeuw v.Chr. Vier eeuwen lang bestond er in het zuiden van Rusland en Oekraïne een Scythische militaire staat. Het Byzantijnse Rijk is het rijk dat in de late oudheid en de daaropvolgende middeleeuwen een groot deel van het oostelijke Middellandse Zeegebied besloeg, met als hoofdstad Constantinopel. Voor Rusland was de erfenis van de Byzantijnen erg belangrijk aangezien het Rijk de erfgenaam was van de glorie van de oude Grieken en Romeinen. Door de Byzantijnse invloeden te erkennen kon Rusland zich die glorie toe-eigenen.

De Scytische en Byzantijnse invloeden in de Russische kleding verbond de Russen met twee belangrijke historische rijken. Prokhorov ging in zijn boek daarnaast nog verder in op de manier waarop de twee verschillende historische stijlen gecombineerd waren in de Russische klederdracht.

Op 28 juni 1882 stierf Prokhorov in het Oude Peterhof. Hij kon zijn materiaal over de geschiedenis van het Russische kostuum niet meer bundelen in een nieuw werk, maar deze taak werd volbracht door zijn zoon.

Bronnen:
pagina prokhorov: http://www.dic.academic.ru
pagina prokhorov: http://www.ru.wikipedia.org
artikel: Christine Ruane, ‘The Emperor’s New Clothes: The Creation of a Fashion Industry

Advertenties

One thought on “Vasili Alexandrovitsj Prokhorov

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s