De bijbel van Satan

In 2007 was het zover. Na een paar eeuwen kwam een bijzonder zeldzaam en interessant boek terug naar Tsjechië – tenminste voor een paar maanden. Het ging om de Codex Gigas, ook wel “De bijbel van Satan” genoemd. Wat is er zo interessant aan dit boek en waarom kreeg het deze bijzondere bijnaam?

Ten eerste is de Codex Gigas het grootste handgeschreven boek ter wereld. Naar legende is het geschreven door een benedictijnse monnik, die een verschrikkelijke zonde heeft begaan en daarom als straf levend begraven zou moeten worden. De monnik smeekte zijn oversten hem nog een kans te geven – als hij in één nacht een boek schreef dat alle kennis bevatte, zou zijn straf vervallen. Hij begon meteen, maar rond middernacht besefte hij dat hij dit nooit op tijd af zou hebben. Hij vroeg de duivel om hulp en het boek was ’s ochtends inderdaad klaar. Maar de monnik betaalde – zoals gebruikelijk bij een pact met de duivel – met zijn ziel.

In werkelijkheid ontstond het boek in het klooster in Podlažice in de loop van tientallen jaren. Wat wel opvalt is dat de Codex in zijn geheel door één persoon is geschreven. Ook is de samenstelling van de inkt over het gehele boek constant. Het  gewicht van het boek is 75 kg, het is 92 cm lang, 50 cm breed en 22 cm dik. Het heeft een houten kaft  en er was volgens sommige bronnen leer van 160 ezels in verwerkt.

De Codex is in het Latijn geschreven en de meest recente notitie betreft het jaar 1229. Het boek bevat het Oude Testament, het Nieuwe Testament en ook de deuteroncanonieke boeken, verder twee werken van Flavius Josephus, de encyclopedie Etymologiae van Isidorus van Sevilla, magische formules (op zwartgemaakte pagina’s), een necrologium, de kroniek van Kosmas, een lijst van namen van broeders in het klooster van Podlažice en het glagolitische en cyrillische alfabet. Op pagina 290 bevindt zich een unieke afbeelding van de duivel – bijna 50 cm groot. Acht pagina’s zijn eruit gescheurd. Waarschijnlijk bevatten deze ontbrekende pagina’s de Regula Benedicti, de kloosterregels van de benedictijnen.

In 1245 was de Codex verpand aan het klooster in Sedlč, in 1295 werd het gekocht door  Pavel Bavor uit Nečtiny voor het klooster in Břevnov. Tussen 1477-1593 bevond het zich in het klooster in Broumov. Daarna verhuisde het naar Praag om een onderdeel van de verzameling van keizer Rudolf II te worden. In 1648 werd het boek door Zweedse troepen als oorlogsbuit meegenomen. Het ligt nog steeds in de Koninklijke Bibliotheek in Stockholm. In Tsjechië is slechts een replica te zien.

Het interessante feit is dat het Codex ondanks het duivelse verband nooit onderzocht werd door de Inquisitie.

Bronnen:

http://www.kb.se/codex-gigas/cze/

http://www.geschiedenisbeleven.nl/Artikelen/Geschiedenis/Satanisme_in_de_Middeleeuwen_De_Codex_Gigas/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Codex_Gigas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s