всегда готов! (altijd paraat!)

Als je in Rusland ná de Revolutie ter aarde kwam, dan kreeg je bij je geboorte de volgende belofte van Lenin; je zou leven volgens de ideologie van het communisme. Opkijken tegen je vader en moeder was niet de bedoeling. Als pasgeboren tabula rasa werd je zo snel mogelijk ‘rood’ gekleurd, dat wil zeggen; Je zou je leven gaan toewijden aan revolutionaire idealen, zonder ooit beïnvloed te zijn door het ‘verdoemde verleden’ van vóór de revolutie. Deze indoctrinatie begon al zo vroeg mogelijk, op een onbezorgde jeugd hoefde je niet te rekenen.

De pioniers

Van 1922 tot 1990 werden kinderen van 10-15 jaar oud als het ware ‘opgevoed’ door de Jonge Pioniers. De kinderen werden in deze groepering de normen en waarden van communistisch Rusland bijgebracht. Bij de activiteiten van de Pioniers moet je denken aan kamperen, avontuurlijke tochten, kunst, muziek, sport, etc. In deze zin zou je de Pioniers kunnen vergelijken met de Britse Scouting of de Hitlerjugend, met als grote verschil de focus op de Soviet-idealen. Pioniers waren te herkennen aan een rood sjaaltje en een badge, ook droegen ze het logo van de Pioniers op de schouder van hun witte overhemd. Hun motto luidde; ‘Wees paraat!’ of ‘Altijd paraat!’

Lid worden

Om lid te worden legden de jongeren de volgende eed af:

I, (voor- en achternaam), joining the ranks of the V. I. Lenin All-Union Pioneer Organization, in the presence of my comrades solemnly promise: to love and cherish my Motherland passionately, to live as the great Lenin bade us, as the Communist Party teaches us, and as required by the laws of the Young Pioneers of the Soviet Union.”

Hoewel het lid worden van de Jonge Pioniers niet verplicht was, waren vrijwel alle kinderen dat wel. Niet lid worden werd door de overheid en partijleiders gezien als verdacht. Iedereen kon zich in principe bij de Pioniers voegen. De beste studenten kregen weliswaar voorrang maar vroeg of laat kreeg vrijwel iedereen de kans lid te worden.

Nadezhda Krupskaya (1869-1939, Russisch bolsjewiek en politica) zag hierin een aantal problemen. In een toespraak die zij hield in Orgburo op 7 mei 1933 sprak ze hierover. Allereerst heeft ze haar bedenkingen bij het feit dat iedereen zomaar lid kan worden. Potentiële leden zouden volgens haar eerst beoordeeld moeten worden op politieke kennis, en een proeftijd zou ook geen kwaad kunnen. Hierna bespreekt ze hoe een Pioneer-bijeenkomst eruitziet; Iedereen praat door elkaar en er wordt op politiek gebied weinig werk verricht. Ook stelt ze dat er voor goede initiatieven weinig ruimte is. De kinderen zijn te bang om vrijuit te spreken, of met ideeën te komen waarmee ze in de problemen komen.

En nu?

In 1990 werd De Pioniers als organisatie opgeheven. Hiermee verdween onder de jeugd ook een gevoel van verbondenheid aan elkaar. Leraren waren blij dat ze van de ochtendparades, schooluniformen en politieke literatuurlessen af waren, maar hiermee was ook de behoefte om de tieners saamhorig te houden verminderd.

Ik ga naar school om te studeren, dat is alles. Het is best saai eigenlijk. Ik zou wel willen dat er ook naschoolse activiteiten zijn, maar er gebeurt niets.”

  • Sasha Spiridonov, een 14-jarige leerling van een middelbare school in Sint-Petersburg.

Naast de behoefte onder de leerlingen zelf zijn er ook leraren die inzien dat de opheffing van De Pioniers ook zijn nadelen heeft.

Ik weet nog dat leraren altijd zeiden ‘Gedraag je, of we zetten je uit De Pioniers’. Dit was een serieuze bedreiging was, het had immers publieke vernedering en ostracisme als gevolg.”

  • Alina Alexeyeva, een 47-jarige kunstenares

Dat de opheffing van De Pioniers een vacuum op het gebied van discipline, saamhorigheid en zelfontplooiing onder de Russische jeugd heeft achtergelaten staat vast. Leraren op de Sint-Petersburgse middelbare scholen organiseren nu meer buitenschoolse activiteiten, maar er is op dat gebied nog veel werk te doen.

Bronnen

  1. Siegelbaum, L. & Sokolov, A. (2000) Stalinism as a way of life. New York: Vail-Ballou Press
  2. Kaminskaya, M. & Stolyarova, G. (2001) School hit books for new methods. The St. Petersburg Times 19 januari 2001
  3. Dmitriev, O. “Of Russian origin: Pioneers” Russiapedia http://russiapedia.rt.com/of-russian-origin/pioneers/ bezocht op 16 september 2012
  4. Historic Boys’ Uniform Chronology pages (1998) http://histclo.com/youth/youth/org/pio/pioneer.htm bezocht op 15 september 2012
Advertenties

One thought on “всегда готов! (altijd paraat!)

  1. Pingback: Cheburashka! | Slavische Studies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s