Ilja Repin

Ilja Repin (1844-1930) was een beroemd Russisch schilder, die een gigantisch oeuvre heeft nagelaten. Zijn realistisch werk werd een voorbeeld voor de “sociaal realisme” beweging van de Sovjet Unie. Zijn “wolgaslepers”” schilderde hij al in de periode 1870-1873 en bewees met dat schilderij reeds een groot kunstenaar te zijn. Henk van Os (1,pg.15) noemde hem de “Rembrandt van Rusland”.

Efim Repin, de vader van Ilja was lijfeigene, een boer. Hij wist dat hij dat niet wilde blijven en nam dienst in het leger. Na een diensttijd van zevenentwintig jaar zou hij   het recht hebben zelf zijn beroep te kiezen. Door de maatregel van Alexander II in 1861 de lijfeigenschap af te schaffen kwam dat moment eerder. Hij werd paardenhandelaar, maar Ilja voelde niets voor de handel en besloot zich aan de beeldende kunst te wijden. (1,pg 18).

In deze korte studie willen we ons beperken tot drie werken:

1. Ivan de verschrikkelijke en zijn zoon op 16 november 1581. (1884?).

Ilya Repin - Ivan the Terrible and His Son Ivan on November 16th, 1581

De bijnaam van Iwan IV (1530-1584) , “de verschrikkelijke”, verklaart genoeg over deze man, die zoveel misdaden op zijn geweten had. Uit een brief (van vorst Koerbski) aan deze tsaar: “waarom, tsaar, hebt gij de sterken in Israel verslagen en de veldheren, u van God gegeven, tot verschillende dood gebracht en hun zegevierend heilig bloed in Gods kerken in heidens ritueel doen vloeien, en hebt gij de kerkelijke drempels rood gekleurd met hun martelaarsbloed, en hebt gij voor hen die u welgezind waren en hun ziel voor u veil hadden onzegbare martelingen en vervolgingen en doden beraamd, en hebt gij met verraad en betoveringen en ander onwelvoeglijk bedrog van gelovigen ijverig getracht het licht in duister te veranderen en het zoete bitter te noemen?” (2,p27).  Iwans commentaar was dat hij  alleen tegenover God verantwoording schuldig was. Ook zijn zoon, 27 jaar oud,  vermoordde hij. Kijk naar de ontzetting van de oude man.

2. Portret van Modest Moessorgski, (1881).

Ilya Repin - Composer Modest MussorgskyMoessorgski (1839-1881), een van de belangrijkste componisten van de 19e eeuw. Werken o.a.:

piano: schilderijententoonstelling , later georkestreerd door Ravel.

zang: benevens 40 losse liederen twee liederencycli: Kinderkamer en  Liederen en dansen van de dood .

orkest: Nacht op de kale berg .

Opera’s: Boris Godoenov en Kovanstsjina

Repin was een van de eersten die Moessorgski’s muziek waardeerde. Hij was er diep door geroerd en voelde de vernieuwende kracht ervan. Repin schilderde dit portret naar hij zei ‘voor zichzelf, als herinnering aan een vurig beminde vriend’ (1).

3. Zaporozjekozakken schrijven een brief aan de Turkse sultan (1880-1891).

Ilya Repin - Zaporozhian Cossacks Writing a Letter to the Turkish Sultan

Al in 1880 begon Repin de Zaporozjekozakken te bestuderen, hun reputatie van strijdlust en onafhankelijkheidszin fascineerde hem. Hij schreef over hen : “wat een wonderlijk volkje! Je hoofd loopt om van hun drukte en lawaai maar niemand ter wereld heeft zo intens de idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap gevoeld! Zaporozje is gedurende heel zijn bestaan vrij gebleven en heeft zich nooit aan iemand onderworpen.” (1, pg. 90)

De Turkse sultan Mohammed IV had de kozakken voorgesteld over te lopen en bij hem in het leger te komen. Dit schilderij stelt het moment voor waarop zij een brief opstellen waarin zij weigeren zich aan hem te onderwerpen. Kijkend naar het schilderij heb je weinig fantasie meer nodig om je de sarcastische, uitdagende, ja zelfs beledigende opmerkingen aan het adres van de sultan voor te stellen.

Bronnen:

1. Catalogus van de Repin tentoonstelling in het Groninger Museum, 2001-2002

2. Karel van het Reve, Geschiedenis van de Russische literatuur.

3. www.russia-ukraine-travel.com/ilya-repin.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s