Over de parel van de Poolse geschiedenis en een vraatzuchtige draak

Wawel – een echte legende.

Al in de steentijd werd deze heuvel aan de linker oever van de Wisla rivier bewoond. In de loop van de eeuwen ontstond er een architectonisch complex met immens belang voor de Polen en hun cultuur. Vooral het Koninklijke kasteel en de Wawelkathedraal nemen in de Poolse geschiedenis een speciale plaats in.

Op de Wawel vonden de kroningen van Poolse koningen plaats, hier vielen ook de belangrijkste beslissingen die de ontwikkeling van de staat bepaalden. Aan het kasteel grenst de Wawel Kathedraal die niet alleen een prachtig historisch monument is, maar ook een altijd nog open kerk, en tevens een waar nationaal pantheon waarin zich graven van vele koningen, nationale helden en Romantische dichters bevinden. Met de Wawel is een legende verbonden over een draak die in een grot onder de heuvel woonde:

Deze draak zwierf over het platteland en deed alles waar hij maar zin in had: hij at de schapen en het vee op en maakte de boeren zo aan het schrikken dat ze hun dieren nooit op het veld naast de Wisla lieten grazen. Koning Krak wou dat deze draak zo snel mogelijk vernietigd werd. Hij nodigde ridders en edelmannen uit om naar zijn land te komen en de draak te overwinnen, hij beloofde hen dat diegene die de draak doden kon, met zijn mooie dochter zou trouwen. Maar de draak was te groot en te gevaarlijk.

Op een dag kwam er de jonge leerling-schoenmaker Skuba Dratewka bij koning Krak op bezoek. Hij vroeg hem of hij ook eens mocht proberen de draak te doden. Nadat Skuba toestemming gekregen had, kocht hij bij de slager een dood schaap en bij een mijnwerker kocht hij wat zwavel. Hij ging naar huis en sneed daar het schaap open met zijn scherpe schoenmakersmes, vulde zijn buik met zwavelpoeder en naaide het schaap met zijn schoenmakersdraad terug dicht. Hij legde het schaap voor de drakengrot en wachtte achter een rots totdat de draak naar buiten kwam. Na een tijdje kwam de gulzige draak tevoorschijn. Hij zag het dode dier en at het met plezier op. Maar het zwavel vatte vlam, net als een lucifer, en de draak voelde zijn buik branden. Hij liep zo snel als hij kon naar de rivier om het vuur te blussen en dronk en dronk en dronk… Hij dronk teveel, viel neer en voelde zich erg ziek. Skuba verliet zijn plaats achter de rots en begon stenen naar de draak te gooien. De draak probeerde nog vuur te spuwen, maar door al het water ontsnapte er enkel een hete stoom uit zijn bek. Hij blies harder en harder, maar opeens… Kaboem! Zijn dikke waterbuik ontplofte. Eindelijk was het volk vrij. Skuba en prinses Wanda trouwden en toen koning Krak stierf, werd hij koning van Polen. Hij liet een kasteel bouwen, boven op de Waweł-heuvel. Rond de heuvel kwamen steeds meer mensen wonen en er ontstond een stad. De stad werd Krakau genoemd, naar koning Krak, die de opdracht gegeven had de draak te doden.

Bronnen:

http://www.pl-info.net/polen/belangrijke-steden/krakau/kasteel.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wawel

http://www.polen.travel/nl/legendes-en-verhalen/koning-krak-en-de-draak


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s