De Bemanning (экипаж)

Epikazh bestaat uit twee delen. In het eerste deel van de twee en een half uur durende film staat het persoonlijke leven en de psychologische ontwikkeling van de karakters centraal. De hoofdrol is verdeeld over drie piloten die allemaal hun eigen problemen hebben.

  • Andrei Timchenko:     De oudste piloot is een traditioneel, streng personage, een man van eer. Hij moet leven met het feit dat zijn dochter zwanger is van een jongen waarmee ze niet van plan is te trouwen. Ook is hij al wat ouder, de medische keuringen doorkomen wordt steeds minder vanzelfsprekend.
  • Igor Skvortsov:     Het jongere bemanningslid is een wat verwaande vrijgezel die ook graag single blijft, allesbehalve een familieman. In zijn appartement heeft hij een technologisch hoogstaande son et lumière, een soort audiovisuele installatie waarmee hij indruk hoopt te maken op de vrouwen met wie hij het bed deelt. Stewardess Tamara is één van die vrouwen. Zij hoopt dat hun prille relatie eindigt in het huwelijksbootje, maar meneer bindingsangst heeft andere plannen. Hij gaat vreemd met een oude vlam.
  • Valentin Nenarokov:     Het derde lid van de bemanning is kundig in zijn vak, maar heeft minder succes in zijn huwelijk. Hij is getrouwd met een vrouw die al vanaf haar eerste verschijning wordt gepresenteerd als een kille, liefdeloze, emotioneel instabiele echtgenote. Hij doet zijn best om naast zijn drukke baan een goede vader en echtgenoot te zijn, maar kan bij zijn vrouw werkelijk niets goed doen. Ook hun jonge stotterende zoontje lijdt hieronder. Later in het eerste deel van de film scheidt Valentin van zijn vrouw waarna zij hertrouwt. Door zijn zoontje, die hij nog maar af en toe mag zien, wordt hij Дядя (oom) genoemd, dit hebben de moeder en stiefvader hem verplicht. Ook is hij van zijn stotterprobleem af, en de moeder die eerst zo lamlendig en depressief was is nu de vrolijkheid zelve.

Het gehele eerste gedeelte gaat eigenlijk puur over de persoonlijke leefwereld van de drie hoofdpersonages. Het beroep ‘piloot’ wordt hierin neergezet als een drukke baan, de piloten worden neergezet als heel gemiddelde hardwerkende burgers. Opvallend vond ik dat alles vanuit mannelijk perspectief verteld wordt.

In het tweede deel, vliegen ze naar een door een aardbeving getroffen dorp om de inwoners te evacueren. Het hele eerste deel is er geen vuiltje aan de lucht, in deel twee breekt meteen de hel los waarna de film de spanning opbouwt tot het ‘kheppi end’. Het combineren van de genres melodrama en actiethriller voelt erg geforceerd aan. Het eerst deel heeft wat weg van een soap, alleen de persoonlijke levens en relatiedrama’s van de hoofdpersonages worden behandeld. In deel twee is hier bijna niets meer van terug te zien, en is het alleen nog maar spanning en sensatie. Wel kunnen de piloten nu goed hun moed en mannelijkheid laten zien, die hiervoor nog niet helemaal uit de verf kwam. Ook zijn ze bereid zich zonder aarzeling op te offeren voor het belang van de groep. Dit zou een subtiele verwijzing naar de communistische ideologie kunnen zijn.
Uiteindelijk komt alles goed aan het eind, alle passagiers overleven de landing waarbij de staart van het vliegtuig op spectaculaire wijze afbreekt. Maar naast het overleven van de ramp hebben de personages zich ook ontwikkeld: Rokkenjager Igor heeft bijvoorbeeld stewardess Tamara ten huwelijk gevraagd, en van het nare karakter van Valentin’s ex-vrouw is niets meer terug te zien. De opvatting dat mensen niet slecht zijn, maar soms wat hulp of een ervaring nodig hebben om de juiste keuzes te maken lijkt hierin wel een beetje op een vergelijkbaar patroon in de Kolchoz-musicals.

bronnen:

Film ‘экипаж’ (Aleksandr Mitta, 1979) te zien op http://www.cinema.mosfilm.ru/Film.aspx?id=2f65e60c-8600-47fe-96d5-9d59c8a3f260

Filmpagina Ekipazh op IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0134633/

http://sovietmovies.blogspot.nl/2010/09/aleksandr-mitta-ekipazh-aka-air-crew.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s