Russische slechteriken in Hollywood

Vrijdagavond werd er op televisie een film uitgezonden, Eastern Promises, uit 2007. Het plot was simpel, tijdens de dienst van vroedvrouw Anna Khitrova overlijdt een Oekraïens meisje tijdens de geboorte van haar dochter. Het enige dat ze nalaat is een dagboek, geschreven in Cyrillisch schrift. Anna neemt het dagboek mee naar huis in de hoop meer te weten te komen over het overleden meisje, maar loopt tijdens haar zoektocht in de klauwen van de Vory v Zakone, de Russische maffia.

Filmposter van Eastern Promises (2007)

Wanneer je als kijker de uitbundige hoeveelheid tatoeages ziet, die de acteurs sieren, gaan meteen alle alarmbellen rinkelen. Het zijn Russen, ze hebben tatoeages, kortom: slechteriken. Maar toen realiseerde ik me: Eastern Promises is niet de eerste film waarin Russen worden afgeschilderd als de verpersoonlijking van het kwaad. Sterker nog: men kende tijdens de 20e eeuw geen populairdere “bad guy” dan de Rus.

Wanneer we gaan kijken naar Russen als slechteriken in Hollywood films kunnen we het best beginnen in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De Hollywood films die na de Tweede Wereldoorlog worden geproduceerd weerspiegelen op dit moment waar Amerika het meest bang voor is: het communisme. De Russen die men tegenkomt in de films van dit moment zijn dus het vleesgeworden communisme.

Een goed voorbeeld van een film die is voortgebracht in deze eerste periode na de oorlog is de James Bond film From Russia With Love uit 1964. In deze film moet James bond verhoeden dat er een decodeermachine in de handen van de Soviets valt.

Tijdens de Koude Oorlog is er één belangrijke vraag die in veel Hollywood films terugkomt: Wat als de Russen zouden winnen en het communisme zich zou verspreiden? Deze vraag houdt heel Amerika bezig en is een perfect uitgangspunt voor films. Het feit dat Rusland zo duidelijk “de ander” was voor Amerika maakte het onvermijdelijk dat Russen zo’n sterke rol zouden gaan spelen in films, stelt Harlow Robinson, schrijver van het boek Hollywood’s Russians.

Het meest duidelijke voorbeeld van een film waarin de Amerikanen letterlijk oog in oog staan met de Russen en waarin het communisme moet worden overwonnen is Rocky IV uit 1985. Deze film gaat over het gevecht van Rocky tegen Ivan Drago, de belichaming van het Soviet kwaad. Een bokser die de hele film overigens maar een paar woorden uitbrengt (natuurlijk met een sterk Russisch accent): “I must break you.”

Naarmate de Koude Oorlog vordert, verdwijnen de Russische slechteriken even naar de achtergrond. Dit heeft te maken met de “War on Drugs” die president Ronald Reagan opent. Deze oorlog zorgt ervoor dat er een andere soort “bad guy” zijn intrede doet. De drugdealer. Maar na de val van de muur en het uiteenvallen van de Sovjetunie komen de Russen terug. De gevreesde Russische maffia neemt de plaats in van de ooit zo angstaanjagende KGB. Er verschijnen talloze films met getatoeëerde Russische criminelen die in Amerika aan het hoofd staan van criminele bendes. Voorbeelden van films met Russische bendeleden zijn Snatch (2000), We Own the Night (2007) en Limitless (2011).

Een belangrijke vraag blijft natuurlijk: Wat vinden de Russen zelf, van hun rol in Hollywood? Wat vinden ze van de manier waarop Russen worden vertolkt? In het artikel Russia through Hollywood’s Lenses schrijft Sofya Raevskaya dat de meeste films met Russische personages worden ontweken door Russen.

“The way a Hollywood film depicts Russia can turn a thriller into a comedy for the Russian viewer. Mangled Russian words, exaggerated and absurd Russian reality and people, as well as unverified or unreliable data certainly do not make American movies credible in the eyes of the Russian audience.”

Maar, schrijft Raevskaja, wanneer een rol daarentegen goed wordt vertolkt, staan ook de Russen in de rij.

Acteur Viggo Mortensen speelt Nikolai

Kortom, de Rus is voor de Amerikaan altijd een vanzelfsprekende slechterik geweest aangezien het Koude Oorlog denken in Hollywood omgezet werd in films. Maar ook tegenwoordig spelen nog steeds veel Russen de rol van ellendeling.

Men heeft in de geschiedenis van de film meerdere soorten Russische “bad guys” gezien, waaronder de gemene Soviet-wetenschapper, de enge KGB-agent en de angstaanjagende maffioos. Nu is dus te vraag: What’s next?

Ik zou graag willen afsluiten met een oproep: Is er iemand die een goedaardige Hollywood Rus kent? Ik ben nog steeds op zoek…

Bronnen

1. http://hypervocal.com/entertainment/2011/a-brief-history-of-hollywood-villains-and-americas-collective-fears/

2. http://www.screened.com/russian-villains/262-485/

3. http://rbth.ru/articles/2012/07/09/russia_through_hollywoods_lenses_16191.html

4.http://indrus.in/articles/2012/08/13/representations_of_russians_in_hollywood_and_bollywood_16981.html

5. http://unrealitymag.com/index.php/2010/04/15/badass-russians-in-movies/

6. http://www.russcomm.ru/eng/rca_biblio/g/goering_eng.shtml

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s