František Lexa

Toen ik acht was, kreeg ik van mijn ouders een velletje postzegels. “Kijk eens, jouw overgrootvader staat op de zegels, dat kan zeker niemand van je klasgenootjes zeggen,” zeiden ze trots. Ik snapte dat het best bijzonder was, maar verder interesseerde het me niet zo veel. Pas later kreeg ik het hele verhaal te horen.

De opa van mijn vader werd in 1876 in het gezin van een advocaat in Pardubice in Oost Bohemen geboren. In de jaren 80 van de 19e eeuw verhuisde zijn familie naar Praag, waar hij eerst op het gymnasium zat. Hij kreeg onder andere les van Alois Jirásek – beroemde schrijver van historische romans. Daarna ging hij op de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Karlova univerzita studeren. Hij volgde colleges van o.a. T. G. Masaryk en een van zijn studiegenoten was Zdeněk Nejedlý – bekende historicus, musicoloog en politicus.

Na zijn studie was hij een korte tijd docent wiskunde, natuurkunde en filosofie op het gymnasium in Hradec Králové. In een van zijn klassen zat Karel Čapek – later een van de grootste Tsjechische schrijvers.

Lexa raakte geïnteresseerd in de afkomst van het schrift, wat hem naar het oude Egyptische schrift leidde en dat weer naar de oude Egyptische taal. Hij ging naar Berlijn en later naar Straatsburg om te studeren.

Na de oorlog werd hij buitengewoon hoogleraar en in 1927 gewoon hoogleraar egyptologie aan de Karlova univerzita. Hij verdiepte zich in de Egyptische etymologie, filologie, literatuur, religie, magie, wiskunde en natuurkunde. In 1935 werd hij gekozen tot decaan.

Pas op 50-jarige leeftijd kon hij voor het eerst naar Egypte afreizen. Hij bezocht het graf van Toetanchamon.

Zijn 7-delige leerboek Demotisch – Grammaire démotique – die klaar was in 1951, lanceerde hem tot de wereldtop op het gebied van egyptologie. In 1958 stichtte hij met behulp van zijn student Zbyněk Žába het Tsjechoslowaakse egyptologische instituut.

Ook probeerde hij zijn vak te populariseren. Hij organiseerde tentoonstellingen en hield lezingen voor het publiek.

Een greep uit zijn boeken: Religieuze Oudegyptische literatuur, Oudegyptische bellettrie, Oudegyptische magie, Het openbare leven in oud Egypte, Amennacht (roman). Ook zijn vertaalwerk was belangrijk.

Zijn werk werd geëerd met veel onderscheidingen, onder anderen met “Řád republiky”.

František Lexa is in 1960 overleden en in Olšany begraven.

Bronnen:

http://www.egyptologie.cz/1566/frantisek-lexa/

http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Lexa

Zpravodaj KMVČ č.1, roč. 1976

Advertenties

One thought on “František Lexa

  1. Wat een leuke blog zeg! Inderdaad er zijn niet veel mensen die hun grootvader elke dag op een postzegel kunnen bewonderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s