Alexander Brodsky

Winzawod ( Russisch voor “wijnfabriek”) is een nieuw kunstcentrum in Moskou, gewijd aan grotendeels moderne kunst. De voormalige wijnkelders, met gebogen plafonds, zijn getransformeerd in allerlei prive galeries, die ruimte bieden aan nog onbekende lokale artiesten die hier hun werken kunnen ten toon stellen. Er is ook een goed cafe/restaurant waar regelmatig concerten worden gegeven en waar een aardig binnenplaats terras is. Er zijn ook talrijke boetiekjes voor de verkoop van bijzondere sieraden en kleren, kunstboeken en materialen voor kunstenaars en ’s zomers een openlucht bioscoop. Het wordt ook gebruikt voor een groot deel van de Moskouse tweejarige manifestatie voor Eigentijdse Kunst. Toegang tot de galleries is gratis. Er zijn twee grote tentoonstellings hallen, ontwerp studio’s, Moskouws grootste foto studio, bars, cafes en nog meer. Het idee voor deze grootscheepse transformatie van wijnfabriek tot kunstcentrum kwam van Alexander Brodsky, die ook de zorg voor de uitvoering op zich nam, met financiele steun van zakenman Roman Trotsenko.(3)

Wie is nu die Alexander Brodsky?
Welnu hij is geboren 1955 in Moskou, kwam in 1968 op het Moskouse Kunst College, waar hij een jaar later weer vertrok, omdat men het niet apprecieerde dat hij het 17de eeuwse Hollandse kleuren palet probeerde te imiteren. Dat was in 1969, toen socialistisch realisme de enige door de staat toegestane stijl was. Een zekere weigering toe te geven aan een somber conformisme heeft van dat moment Brodsky’s werkwijze gekarakteriseerd, een houding die niet altijd in zijn voordeel heeft gewerkt. Maar goed, in 1972 kwam hij op het Moskous Architektuur Instituut. In de periode 1978 tot 1993 werkte hij met Ilya Utkin aan talrijke interieurs, projecten, installaties voor internationale wedstrijden en tentoonstellingen. Van 1993 tot 2000 lag het zwaartepunt voor hem meer op grafiek, beeldhouwen en installaties. Zijn werken zijn te zien in talloze museums over de hele wereld. Ook voor prive verzamelingen maakte hij veel. Tevens won hij vele prijzen. In 2000 begon hij zijn eigen Architecten Bureau in Moskou, dat hij nu nog runt. Hij is inmiddels een van de bekendste, zo niet de bekendste avant-garde architekt van Rusland. Zijn status als “nationale schat” wordt bevestigd door zijn atelier adres: de zolder van het Architektuur Museum, een unieke gunst van de directeur van dit museum, David Sarkisyan, een van zijn vele bewonderaars.(2)
Ook In Nederland zijn zijn werken te zien, bij voorbeeld:
Capelle a/d IJssel in het verpleeghuis Rijckehove.
De verzameling van keramische voorwerpen in de installatie Grey Matter, gemaakt in 2001 doet denken aan een uitstalling van archeologische vondsten. Brodsky maakte de objecten tijdens een verblijf in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Ze zijn geplaatst in de entreehal van het verpleeghuis, verspreid over drie vitrines.
Brodsky maakte voorwerpen van ongebakken klei, ze variëren in grootte en in schaal. Kledingstukken, speelgoed, boeken, radio’s en huisdieren zijn niet zozeer vormgegeven naar de werkelijkheid, maar eerder naar de herinnering. De installatie heeft een droomachtige sfeer, waarmee de kunstenaar zinspeelt op het verstrijken van de tijd en de kracht van het menselijk geheugen.(5)

’s Hertogenbosch,Europees Keramisch Werkcentrum,Zuid Willemsvaart 215 (1992), gebouwd door Alexander Brodsky en Ilya Utkin. Het 15 meter hoge kunstwerk, getiteld ‘Het Portaal’ bestaat uit een kubusvormig stalen geraamte van zeven bij zeven meter met daarop een piramidevormige open dakconstructie waaruit 72 stalen staanders steken. Aan de staanders zijn ruim 300 keramische elementen bevestigd. De architectonische sculptuur zorgt voor continuïteit in de straatwand. Randvoorwaarde was het open blijven van het voorterrein van het werkcentrum. Het idee was een ‘ingevulde open plek’ te maken. Door de piramidale vorm (ondermeer geïnspireerd door de typisch Nederlandse daken) en de plaatsing op stalen poten wordt de aanwezigheid van een bouwwerk gesuggereerd.(4)

Bronnen:
1. commonpavilions.com
2. feldmangallery
3. readrussia.com
4. bossche-encyclopedie.nl
5. classic-skor.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s