Maria Walewska – Tussen liefde en politiek

Waarom stichtte Napoleon in 1807 eigenlijk het Groothertogdom Warschau? Hij wilde in ieder geval geen bondgenootschap met de tsaar (terwijl Rusland zelfs een stukje rond Bielystok van hem kreeg) en het verslagen Pruisen mocht slechts enkele gebieden van zijn “buit” van de Poolse delingen behouden. De rest van het gebied (ten oosten van de Oder) werd het Hertogdom Warschau, Napoleons vazalstaat, met de koning Frederik August van Saksen als formeel staatshoofd, maar wel met een eigen bestuur.

Volgens de romantische traditie was dit de verdienste van een mooie jonge Poolse gravin – Maria Walewska. Ze werd in 1786 geboren, haar moeder behoorde tot de adellijke familie Zoborowski. Haar vader, een rijke landeigenaar, kende zij niet, hij was nog voor haar geboorte overleden. Maria had drie broers en drie zussen. Ze kreeg thuis lessen van de vader van Frederick Chopin.

Toen ze achttien was, trouwde ze met veel oudere Anastasius Walewski. Vroeger was hij kamerheer geweest van Stanislaus Poniatowski. Maria baarde heel snel een zoon van hem.

In 1806 ontmoette Napoleon Bonaparte haar en ze praatten kort met elkaar. De keizer raakte onder de indruk van haar charmes en wilde haar zeker nog zien. Hij nodigde haar uit voor een bal in Warschau. Ze schreef in haar memoires dat ze er alleen op ingegaan was door patriottische redenen, omdat maarschalk Duroc en een aantal aristocraten haar overtuigden. Die hoopten dat Napoleon onder haar invloed Polen politiek zou steunen. Marie schreef: “Het offer is voltooid. Het was allemaal omwille van het oogsten van het fruit, om gelijkwaardigheid te bereiken. Dat voer ik aan als excuus. Dit was de gedachte die mij bezat.”

Ze werd dus minnares van de keizer. De verhouding werd geheim gehouden, maar in de hoogste kringen wist men er natuurlijk van. Later verhuisde Maria naar de woning van Napoleon in zijn West-Pruisische hoofdkwartier Schloss Finckenstein. Ze volgde hem ook naar Wenen, waar hij in 1809 woonde in Schloss Schonbrunn. In Wenen raakte ze zwanger en na haar terugkeer naar Polen beviel ze van een zoon. Haar oude echtgenoot erkende het kind van Napoleon en het kreeg dus de naam Alexander Joseph Colonna-Walewski. Hij zou later onder Napoleon III minister van buitenlandse zaken worden.

Toen Napoleon in 1810 terugging naar Parijs, reisde Maria hem achterna. Volgens sommige bronnen was er zeker sprake van echte gevoelens van haar kant. Maar intussen wilde Napoleon eigenlijk al van haar af. Ze kreeg een appartement in de Rue de Montmorency en 120 000 frank en dat was het. De keizer had namelijk andere plannen – een scheiding van Josephine, die hem geen kinderen bezorgde en een huwelijk met Marie Louise, wat hem politiek gezien verstandig leek. Later kregen Maria en haar zoon nog grote landerijen in Noord-Italië.

Toen Napoleon op Elba zat, reisde Maria (met Alexander) hem weer achterna. Ze brachten de Honderd dagen ook samen door.

Was het dus echt de liefde, die Polen (tijdelijk) redde? Zag Napoleon ooit iets meer in haar dan het tijdelijke tijdverdrijf? Of was de keizer bij zijn beslissing het Hertogdom van Warschau te vormen vooral gedreven door het nut van in het Oosten een Frans bastion te hebben? En was Maria inderdaad alleen door het patriottisme gedreven?

Na de dood van haar man trouwde Maria haar bewonderaar Philippe, graaf d’Ornano. Een jaar later beviel ze van haar derde zoon – Rudolph Augustus. Kort daarna overleed ze aan de complicaties van haar nierziekte. Za was pas 31 jaar.

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Warschau

http://timerime.com/es/periodos/1295536/Minaressen+van+Napoleon/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Walewska

http://nl.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Colonna-Walewski

Vos, Louis en Goddeeris, Idesbald: Een geschiedenis van Polen. Leuven: Uitgeverij Acco, derde uitgave 2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s