Westerse kritiek voor uw verjaardag, meneer Poetin

The Voice of Russia is de internetversie van de gelijknamige radiozender, die in 1929 als eerste van Rusland internationaal radio maakte. In 2008 won VoR de Runet Prijs, een prijs voor de beste Rusland-georiënteerde sites.

‘Ze vallen onze Poetin aan. En dat op zijn verjaardag!’ Dat is een beetje de toon in het artikel “President Putin attacked by the West even on his birthday” wat vandaag verscheen op de Russische nieuwssite ‘The Voice of Russia’.

‘In plaats van het fatsoen en respect voor een een gekozen leider te hebben, kiezen de media-jakhalzen ervoor van de gelegenheid – Poetin’s verjaardag – gebruik te maken om hem te bespotten en te ondermijnen.’

Zo luidt de inleiding van John Robles’ artikel waarin hij verontwaardigd meerdere Westerse online krantenartikelen bekritiseert.

Robles begint met ‘de ergste’ van allemaal, die van The Daily Mail‘Zo lang, dat het lijkt alsof de schrijvers niet alleen jaloers zijn op Poetin, of hem haten, maar dat er een diepe persoonlijke vete in het spel lijkt te zijn‘. In het artikel wordt onder andere gesteld dat Poetin zichzelf portretteert als ‘an adventure-loving sex-symbol that oozes machismo’ en ‘the ultimate ladies’ man, waited on by a gaggle of long-legged women’. Volgens Robles wordt Putin hier aangevallen op zijn uitstekende conditie, liefde voor sport en populariteit bij de vrouwen, en zijn de schrijvers van het artikel waarschijnlijk gewoon jaloers. Robles stelt hierna dan wel terecht dat Poetin een ‘voormalig KGB-spion’ noemen onjuist is, hij was namelijk ‘slechts’ KGB-officier.

Afbeelding van de Voice of Russia-site: Putin loves to ride not only “steel horses”. On August 3, 2009, he rode a horse during his trip to South Siberia. Klik op de afbeelding om de hele fotoserie te bekijken, dit geeft een indruk van het soort macho-gedrag waar Daily Mail Poetin van beschuldigt.

Toegegeven, het artikel van The Daily Mail oogt wat goedkoop; makkelijk scoren met bestaande kritieken op de Russische overheid en Poetin in het speciaal. Dit alles wordt versterkt met aan de ene kant heftige foto’s van protestanten die gearresteerd worden, en aan de andere kant spectaculaire foto’s van Poetin in een straaljager, halfnaakt op een paard, etc. In dit artikel ontbreekt het naar mijn idee een beetje aan nuance en wordt misschien niet alles even beschaafd verwoord. Dat dit soort berichtgeving pijnlijk is voor Poetin-aanhangers snap ik wel, maar grote onzin puur om Poetin zwart te maken is het nou ook weer niet. Het aankaarten van feitelijke onjuistheden (KGB-spion) is natuurlijk goed. Robles komt in zijn artikel zelf echter met het ad hominem argument ‘de schrijvers van dit artikel zijn zelf twee jonge mannen, misschien zijn jullie jaloers?’, wat zijn stuk naar mijn mening weer minder sterk maakt.

Hierna kijkt Robles naar een artikel over de vervolging van Pussy Riot, op de Britse site van The Guardian. Volgens Robles beweert The Guardian dat Poetin invloed heeft gehad op de rechterlijke uitspraak in deze zaak. In het betreffende artikel is inderdaad te lezen dat een van de advocaten van Pussy Riot dit suggereert. The Guardian voldoet hierna echter keurig aan het principe van hoor en wederhoor, het stuk wordt namelijk vervolgd met de verklaring van Poetin zelf, waarin hij beweert dat hier niks van waar is.                        Hierna komt Robles met een beter punt: Er wordt verwezen naar peilingen waaruit zou blijken dat Poetin’s populariteit is gedaald. Robles toont hier terecht aan dat The Guardian voor deze peilingen geen enkele bron geeft.

Mikhail Khodorkovsky

Ten slotte is er het artikel van Forbes (‘magazine for business leaders’) over de vervolging van oligarch Mikhail Khodorkovsky. Putin heeft Khodorkovsky aangeboden hem op vriendschappelijke wijze gratie te verlenen, mits hij dit via de officiële weg aanvraagt. Volgens schrijver Kenneth Rapoza is dit onredelijk, Khodorkovsky is te trots om ‘te smeken om vergiffenis’, laat staan bij Poetin. Robles reageert hierop dat Rapoza doet alsof Khodorkovsky onschuldig is, en wijst ons op de misdaden die de oligarch op zijn naam heeft staan. Volgens mij mist hij hiermee een beetje het punt wat Rapoza probeert te maken. Het Forbes-artikel legt namelijk uit dat Poetin’s voorstel gratie te verlenen puur is om zijn eigen reputatie te verbeteren, Khodorkovsky zou hier namelijk nooit op ingaan. Over het wel of niet schuldig zijn van Khodorkovsky laat de Forbes-schrijver zich niet uit, het is me dan ook niet duidelijk waarom Robles hierover begint.

Ik begrijp dat Poetin-aanhangers niet blij worden van dergelijke Westerse artikelen. Dat de berichtgeving soms niet helemaal correct is, en de betrouwbaarheid soms ook te wensen overlaat kan hierin meespelen. Robles lijkt in zijn artikel echter persoonlijk beledigd te zijn door de Westerse kritiek. Ik vermoed dat dit de reden is dat hij in zijn tegenkritiek af en toe wat onprofessioneel uit de hoek komt. Jammer, want dit komt zijn stuk niet ten goede.

Bronnen:

‘President Putin attacked by the West even on his birthday’ – John Robles, Voice of Russia http://english.ruvr.ru/2012_10_15/President-Putin-attacked-by-the-West-even-on-his-birthday/

‘Happy birthday … younger admirers’ – Matt Blake en Leon Watson, Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/news/article-2214436/Vladimir-Putins-grip-power-tight-turns-60.html

‘Putin says Pussy Riot ‘got what they asked for’ as jailed women appeal’ – Miriam Elder, The Guardian http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/08/putin-backs-pussy-riot-conviction

‘Putin Considers Pardon Of Ex-Yukos Oil Executive’ – Kenneth Rapoza, Forbes Magazine http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2012/10/08/putin-considers-pardon-of-ex-yukos-oil-executive/

The Voice of Russia – about                                                    http://english.ruvr.ru/about.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s