De Hollandse collectie van de “Kunstkamera” van Peter de Grote

De “Kunstkamera” van Peter de Grote heeft cultureel gezien veel veranderd in Rusland. Maar hoe is deze ontstaan? En hoe is de Hollandse collectie tot stand gekomen?

In 1700 was Rusland een voornamelijk agrarisch land. Russen mochten in die tijd niet zomaar het land verlaten. Kunstenaars konden niet naar het buitenland om inspiratie op te doen, waardoor Rusland in een cultureel isolement verkeerde. In de rest van Europa ontstond in die tijd het classicisme.                                                                                     Peter de Grote (regeerperiode 1672-1725) bracht hier verandering in. Peter de Grote besloot zelf te gaan reizen door Europa. Hij was de eerste Russische tsaar die zich buiten de grenzen van Rusland begaf. Hij deed zoveel mogelijk wetenschappelijke kennis op en leerde over verschillende kunstvormen. Bij terugkeer in Rusland besloot hij dit aan zijn onderdanen te onderwijzen.                                                                    Om de kennis die Peter de Grote had opgedaan tijdens zijn reizen vast te leggen, stelde hij in Amsterdam Ilja Kopëvski aan om boeken in het Russisch te vertalen. Deze boeken gingen over wereldgeschiedenis, scheepsbouw, bouw van vestingen en etiquette. Ook werden er woordenboeken Russich-Duits en Russisch-Nederlands gedrukt. Deze boeken werden persoonlijk door Peter de Grote bewaard, om de collectie niet verloren te laten gaan (Driessen).

Op zijn “grand tour” door Europa raakte Peter de Grote gebiologeerd door de collectie van Hollander Frederik Ruysch. Hij stond in heel Europa bekend om zijn collectie preparaten. Zijn embryo’s en levende wezens op sterk water leken voor Peter de Grote zo echt, dat hij zich naar het schijnt niet heeft kunnen bedwingen een babyjongetje op het voorhoofd te kussen. Peter de Grote kocht de collectie van Frederik Ruys over voor dertigduizend gulden. Volgens wikipedia bevond zich onder de collectie ook het hoofd van Peter Mons. Dit was de broer van Anna Mons, Peter de Grotes Hollandse minnares (wikipedia frederik ruysch). Frederik Ruysch weigerde mee te werken aan de verkoop van de collectie. De collectie werd door Peter de Grote met behulp van Albert Seba stiekem naar Rusland verscheept. Albert Seba was de lijfarts van Peter de Grote. Peter de Grote liet via Albert Seba een grote hoeveelheid medicijnen naar Rusland verschepen. Deze medicijnen waren bestemd voor de hofhouding en het leger. De grote collectie dieren op sterk water en insecten en planten van Albert Seba werden door Peter de Grote voor vijftienduizend gulden gekocht (wikipedia albert seba). Naast de Hollandse collecties liet Peter de Grote nog verschillende kleinere collecties naturalia uit Europa naar Rusland verschepen.

In 1714 werd de hele collectie van Moskou naar St. Petersburg verplaatst. Hier werd de “Kunstkamera” opgericht. De “Kunstkamera” is een museum, waar Peter de Grote al zijn buitenlandse schatten bewaarde. Er waren geen oude voorwerpen en kunst te bekennen. De collectie bestond voornamelijk uit planten, insecten en dieren en embryo’s op sterk water. Peter de Grote wilde de collectie beschikbaar stellen aan het Russische volk, zodat zij kennis kon vergaren. De toegang was dan ook gratis. De twee grootste collecties van de “Kunskamera” kwamen uit Amsterdam, voornamelijk overgenomen van Frederik Ruysch en Albert Seba (historisch nieuwsblad). In 1830 werd de collectie van de “Kunstkamera” opgesplitst in meerdere musea, o.a. het museum voor anatomie en het museum voor anthropologie. Een groot deel van de collectie werd bewaard in het privékabinet ter herinnering aan Peter de Grote. Eind 19e eeuw werd ook een groot deel van de collectie openbaar gesteld in het nieuwe museum voor etnografie. Vandaag de dag is een groot deel te bezichtigen in het “Peter the Great museum of Anthropology and Ethnography: Kunstkamera” in St. Petersburg (kunstkamera.ru).

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s