De eerste Tsjechische staat; wanneer is deze nu precies ontstaan?

De eerste Tsjechische staat; wanneer is deze nu precies ontstaan?

Was het in 623, tijdens het rijk Samo? In deze eerste helft van de 7e eeuw vinden de Slaven  een leider in de Frankische koopman Samo, deze kwam uit het huidige Frankrijk. De Tsjechen worden verenigd onder zijn gezag; Samo verenigde de Bohemen, Moravie, Slovenie, een deel van Slowakije en een deel van Bavaria. Dit rijk was het eerste rijk gecreëerd door de West-slaven. Dus de eerste Tsjechische staat? Waarschijnlijk niet, het was niet echt een staat in de letterlijke zin van het woord, maar meer een bondgenootschap van stammen, verenigd door zijn leider, Samo in dit geval.

Of is de eerste Tjechische staat gesticht in 846, tijdens het bewind van Ratislav, de stichter van het Groot Moravische rijk? Een rijk dat zich veel verder uitbreidde dan het huidige Tsjechie alleen. Door sommigen wordt beweerd dat dit rijk de eerste Tsjechisch/Slowaakse staat was.  Door de meerderheid wordt echter voor waar aangenomen dat dit rijk een soort van vrijwillige bond van Slavische stammen was die meer of minder dezelfde taal spraken.

Kunnen we dan spreken van een eerste Tjechische staat in 895, tijdens de losmaking van de Bohemen van het Groot Moravische Rijk, en de Bohemen nu een eigen staat gaan vormen? Nee, want wanneer we  tegenwoordig spreken over Tsjechie, wordt daarmee het totale grondgebied van Bohemen en Moravie tezamen bedoeld, dus de losmaking van Bohemen van het Groot Moravische Rijk kan niet gezien worden als het ontstaan van de eerste Tsjechische staat, maar wel als het ontstaan van de zelfstandige staat: de Bohemen.

Waarschijnlijk is de eerste ‘echte’ Tsjechische staat ontstaan aan het einde van de 9e eeuw, toen de Magynaren (de hunnen) de zonen van Svatopluk (Svatopluk regeerde van 871 tot 894 over het groot Moravische rijk) verslaan, en het groot Moravische rijk ten onder ging. Moravie wordt weer voorgoed verenigd met de Bohemen, en vormen een gezamenlijke staat: Tsjechië. De prins die aan de geboorte van de eerste Tsjechische Staat staat, was Borivoj. Hij was het eerste historisch gedocumenteerde lid van de Premysliden dynasty.

Čornej, Petr; Pokorný, Jiří
2003 A brief history of the Czech lands to 2004. Praag: Práh Press.

Mostard, J.J.
1968 De Tsjechen. Vijftien eeuwen vrijheidsstrijd. Amsterdam/Antwerpen: Kosmos.

http://www.landenweb.net/tsjechie/geschiedenis/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s