Het belang van Cyrillus en Methodius voor de kerstening van de Slavische volkeren

Ongeveer tussen 846 en 871 was vorst Rastislav aan de macht in Moravië. Rastislav wilde zijn volk bekeren tot het christendom. Daarom vroeg hij in 861 Rome om een bisschop naar Moravië te sturen maar helaas reageerde de paus te langzaam voor Rastislav waardoor hij zich tot de Bizantische keizer Michael III in Constantinopel wendde. De keizer stuurde op zijn aanvraag twee broers Cyrillus en Methodius, die evangeliepredikers waren, naar Moravië. Deze twee broers werden uitgekozen als missionarissen omdat zij de Slavische taal kenden. Hun missie was om de bewoners van Moravië te bekeren tot het christendom in hun eigen taal. Zij ontwierpen daarom een liturgische taal in het Slavisch, wat bijzonder was omdat er in die tijd voornamelijk gebruik werd gemaakt van het Latijn in de kerk. Aangezien Slavische landen dialecten kenden bedacht Cyrillus Oudkerkslavisch zodat iedereen de taal kon begrijpen. Bij deze Oudkerkslavische taal ontwikkelde hij een nieuw alfabet dat bekend staat als Glagolitisch (862-863). De liturgische teksten en de Bijbel werden naar het Oudkerkslavisch vertaald door Cyrillus en Methodius. Het alfabet van Glagolitisch is gebaseerd op verschillende alfabetten en drie christelijke symbolen als het kruis, de cirkel en de driehoek.

De invloeden van Cyrillus en Methodius hielden niet op in Moravië maar gingen over in alle Oost Europese landen. Methodius had zijn leerlingen die verder voor de bekering onder de mensen zorgden en de liturgieën in het Oudkerkslavisch verspreidden. Aan het eind van de negende eeuw hebben de leerlingen van Methodius een nieuw schrift bedacht dat bekend staat als Cyrillisch. Dit schrift lijkt op Glagolitisch maar de letters zijn ontleend aan het Griekse alfabet. Het Cyrillisch schrift is eenvoudiger dan Glagolitisch waardoor men verder met het Cyrillisch schrift is gegaan.

Dankzij deze invoeging van het Oudkerkslavisch en het bijbehorende schrift in de liturgieën was het christendom begrijpelijker voor de mensen. Deze twee broers hebben in de geschiedenis van Oost Europa een belangrijke rol gespeeld omdat het christendom voor de Slavische mensen toegankelijker werd en omdat zij door het ontwikkelen van het Glagolitisch en later Cyrillisch schrift een rijkdom aan woorden leverden aan de Slavische talen. Het Cyrillische schrift werd gebruikt in Oost-orthodoxe landen als Macedonië, Servië, Bulgarije, Oekraïne en Wit-Rusland. In de rooms-katholieke Slavische landen als Polen en Tsjechië werd het Latijnse alfabet aangenomen.

Het is wel duidelijk dat deze twee broers een hele belangrijke rol hebben gespeeld in de kerstening van de Slavische landen. Hun namen zijn door de eeuwen heen niet in vergetelheid gebleven. Zo heeft de paus Johannes Paul II in 1980 Cyrillus en Methodius uitgeroepen tot mede patronen van Europa. Daarnaast hebben deze broers een officiële feestdag in Tsjechië die gevierd wordt op vijf juli.

Bronnen:

http://www.geschiedenisbeleven.nl/Taal_en_Teken/Taalweetjes/98-Als_Cyrillus_het_cyrillisch_niet_ontwierp,_wie_dan_wel/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Glagolitisch_alfabet
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Bcis%C5%82aw_(ksi%C4%85%C5%BC%C4%99_wielkomorawski)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyrillisch_alfabet
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyryl_i_Metody

Plaats een reactie