Poolse en Tsjechische ontstaansmythes. Overeenkomsten in de oude geschiedenis.

Image

Na de dood van Dobrawa destabiliseerde de alliantie tussen de Polen en Bohemen en uiteindelijk stortte deze ook in. Maar ook na het uiteenvallen van dit bondgenootschap zijn er nog gelijkenissen te vinden in de geschiedenis. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de mythen, de legendarische heersers.

De eerste mythe, van Poolse afkomst, die ik als voorbeeld ga gebruiken is het verhaal over koning Krak en het ontstaan van de hoofdstad uit die tijd, Krakόw. Door deze legende zijn een aantal bekende bezienswaardigheden ontstaan in die stad.

Lang geleden, aan rivier de Vistula, was er een kleine nederzetting, bewoond door vriendelijke en rustige mensen. Maar helaas was niet alles zoals het leek. Zelfs dit idyllische dorpje werd geterroriseerd. Want in de vlakbij gelegen heuvel, genaamd Wawel, woonde een draak. Elke dag ging deze boze draak het dorp in en liet chaos en destructie achter wanneer hij weer huiswaarts trok. De voorraden waren opgegeten en huizen waren verbrand. De enige manier om deze draak tevreden te houden, was één keer in de zoveel tijd een jong meisje aan hem offeren. De koning genaamd Krak wilde de draak zo snel mogelijk vernietigen en loofde een prijs uit: het huwelijk met zijn mooie dochter Wanda. Vele ridders en prinsen probeerde de draak te verslaan, maar tevergeefs. Gelukkig kwam er een kleermaker, genaamd Skuba. Niemand verwachtte dat hij ook maar iets tegen de draak zou kunnen doen. Hij had geen enkele vorm van bepantsering. Gelukkig was deze kleermaker erg slim, en kwam met een list. Hij bracht de gulzige draak van Wawel een schaap, welke hij gevuld had met salpeter. Dus zodra de draak het offer had opgegeten, kreeg hij onstilbare dorst. Hij dronk water uit de Vistula om af te kunnen koelen, maar hij dronk en dronk zo veel dat hij tenslotte uiteen spatte. De kleermaker trouwde met Wanda en na de dood van koning Krak werden zij heersers van het dorpje. Onder gezag van Skuba groeide de nederzetting uit tot een grote stad. Hij bouwde een paleis op de heuvel van Wawel en om de koning te eren die opdracht gaf tot het doden van de draak, werd de stad naar hem genoemd: Krakόw.

De legende van Krak was geschreven door Wincenty Kadbulek en verscheen in de vroege Poolse geschiedenis. Een mythe die hier op lijkt, is het verhaal van Krok, geschreven door Cosmas van Praag en ontstond in de vroeg Tsjechische geschiedenis. In dit verhaal wordt verteld over Krok, Libuše en Přemysl.

Krok, een legendarische Tsjechische koning, had een prachtige dochter, Libuše. Na zijn dood zou zij hem opvolgen als heerser van het land. Het volk echter, was hier niet blij mee en drongen aan dat zij een man zou vinden zodat het land een mannelijke heerser zou hebben. Ze stemde in met het volk nadat ze een visioen had. Ze zond een aantal van haar dienstheren om een heerser voor henzelf en een man voor haar te zoeken. In haar visioen zag zij een man met een kapotte sandaal die aan het ploegen was en ze maande haar dienstheren daarom ook om opzoek te gaan naar deze persoon. Na aantal dagen zoeken zagen ze op het land een man werken met zijn twee ossen terwijl hij een kapotte sandaal droeg. De man, genaamd Přemysl liet zijn ploeg achter op het veld en vertrok meteen naar Libuše. Hij trouwde met haar en hij werd koning. Dat was het begin van de Přemysl-dynastie.

Deze twee legendes hebben een aantal raakvlakken. De naam van de koning als de grootste. Beiden zijn rond dezelfde tijd op papier gezet. Nu rest nog de vraag welke eerder was, of of er wellicht een gezamenlijk oorspronkelijk verhaal is die vooraf ging aan deze twee mythes. In ieder geval is het moeilijk om de overeenkomsten tussen Tsjechië en Polen te ontkennen.

Bronvermelding:

en.wikipedia.org: Krakus, Wawel Dragon, Libuše, Ancient Bohemian Legends, List of rulers of Bohemia, List of Polish Monarchs, Princes Wanda

http://www.local-life.com/krakow/articles/krakow-dragons-cave

http://www.anglik.net/polish_legends_dragon.htm

picsed.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s