De Slag bij Grunwald

In 1225 vielen de Pruisen het noorden van Mazovië binnen, waarop hertog Konrad van Mazovië om hulp vroeg aan de kruisvaarders van de Duitse Orde (de Teutoonse ridders). Hij vroeg hen de Pruisen van het Poolse grondgebied te verdrijven. De Teutoonse Ridders maakte echter van deze gelegenheid gebruik/misbruik om het noorden te bezetten (Pommeren en Pruisen) en bouwden daar een krachtige Duitse staat. Na verloop van tijd vormde deze staat een steeds grotere bedreiging voor Polen.

 Na de dood van koning Lodewijk Van Anjou in 1382, die koning van Hongarije en Polen was, wordt zijn dochter Jadwiga koningin. In deze tijd besefte Polen dat er goede kansen tegen de ridders van de Duitse orde lagen in een alliantie met Litouwen. Daarom wordt koningin Jadwiga gedwongen om met Wladyslaw Jagiello te trouwen, groothertog van het nog heidense Litouwen. Hierdoor werden in 1386 Polen en Litouwen samengevoegd in een gezamenlijk rijk onder heerschappij van deze Jagiello, welke tot koning van Polen was gekroond.

 Het huwelijk had een duidelijk politiek doel: Polen en Litouwen te verenigen tot een sterk blok, dat zich goed zou kunnen verdedigen tegen de dreiging van de Duitse Orde, dat inmiddels de gehele Oostzeekust beheerste.

 Deze voortdurende dreiging en oplopende spanningen leidden tot een escalatie tijdens ‘De Slag bij Grunwald’ (in de rest van de wereld beter bekend als de Slag bij Tannenberg, en in Litouwen als de Slag bij Zalgiris). Deze veldslag vond plaats op 15 juli 1410 , nabij de dorpen Tannenberg en Grunwald. Op deze dag stond het leger van de Pools-Litouwse unie, onder bevel van Jagiello, tegenover het leger de de Teutoonse Ridderorde. De aanvoerder van het Duitse leger was Ulrich von Jungingen, welke sneuvelde in de strijd.

De troepensterkte van beiden partijen was enorm: 39.000 man voor het leger van Jagiello, en 27.000 strijdkrachten voor de Duitse Orde.

 De slag eindigde in een grote overwinning voor de Polen/Litouwers, en voorkwam dat oostelijk Europa in handen van de Duitse Orde kwam.

 Nog altijd is de Slag bij Grunwald een van de belangrijkste militaire gebeurtenissen in de geschiedenis van Polen. Deze slag  maakt in Polen deel uit van de nationale identiteit gebaseerd op anti-Duitse gevoelens. In de Poolse nationale geschiedenis wordt de slag bij Grunwald voorgesteld als een krachtmeting tussen het Duitse en het Poolse volk en als een zege van de Polen over de Duitsers. Echter, in het Teutoonse Ordeleger vochten Poolstalige strijders uit Oost-Pruisen en elders mee, terwijl ook Duitstalige ridders en edelen dienden onder de Poolse en Litouwse kroon. Deze informatie wordt in de Poolse geschiedenisboeken natuurlijk niet op de voorgrond gesteld.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Polen

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Grunwald

 http://www.polenvoornederlanders.nl/?page_id=49

 Nieukerken, A; Geschiedenis en Cultuur Pools: samenvatting.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s