Russische ‘fashionvictims’

Heden ten dagen lopen veel Russen er modieus bij. Als vrouw is het heel hip om kleding te dragen met een ‘traditioneel’ tintje. In Tolstojs tijd kleedde men zich ‘traditioneel’ om een statement te maken. Hoe ziet die ‘traditionele’ kleding er eigenlijk uit? En dragen sommige Russische vrouwen misschien nu de ‘typisch Russische’ kleding om een statement te maken?

Ten tijden van Lev Tolstoj keerden veel mensen, vooral intellectuelen, zich tegen het regime van tsaar Aleksandr II. (2)Tegenstanders van de tsaar vonden dat hij te veel macht had; zij wilden dat Rusland een democratie zou worden. Ook vonden zij het oneerlijk dat de aristocratie zoveel privileges had en het gat tussen arm en rijk heel groot was. Deze intellectuelen werden nihilisten genoemd, omdat ze ‘traditionele’ boeren kleding droegen om hun mening te uitten. Door hun kleding werden ze dus als nihilisten geïdentificeerd. (1) Binnen de aristocratie kleedden de mannen zich met name in uniform of in pak en de vrouwen droegen vaak jurken die weelderig versierd waren, of een lange rok die al bij de taille begon. De ‘gewone’ vrouw droeg in deze tijd (en eigenlijk al sinds ongeveer 1300) safarans. Dit was meestal een kleurrijke jurk. (3)
De nihilisten daarentegen droegen bijvoorbeeld een geborduurd shirt (kosovorotka) dat vaak tot over de heup kwam en een loszittende broek waarvan de onderkant in hun ‘boeren’ laarzen zat. Tolstoj kleedde zich ook zo uit protest. Er waren ook vrouwen die zich tegen Aleksandr II keerden. Zij waren vaak helemaal in het zwart gekleed en droegen soms ook een hoofddoekje. Het statement dat de nihilisten maakten had wel in zekere mate effect. De verschillen tussen arm en rijk waren natuurlijk niet opeens verdwenen, maar de politiek richtte zich wel meer op met name de boeren bevolking (narod). (1)

 (Kosovorotka)( Sarafan)

Natuurlijk is de kledingstijl van de Russen vanaf 1850 tot nu heel erg veranderd. Eind 19de eeuw werd er een nieuw uniform geproduceerd dat ‘typisch’ Russisch was en moest bijdragen aan het gevoel van nationalisme. Tijdens de Sovjet Unie was kleding een belangrijk propagandamiddel van de staat. De eerst populaire kleding werd de klassieke sovjet kleding. Vaak waren het saai uitziende kleren die van de staat het label van ‘eeuwige jeugd’ hadden gekregen en dus waren goedgekeurd door de staat. Tijdens de jaren ’60 werd de jeans verboden. Velen droomden ervan om een naaimachine te hebben, zodat ze zelf hun kleding konden maken. Mode werd door sommige vrouwen ook gebruikt om hun ‘sexyheid’ te uiten, zoals in het westen. (4)

fashion8 Fashion in the USSR. DIY.( ‘Eeuwig jeugdige’ sovjet kleding)

Nu is er geen typisch Russische kledingstijl meer aan te wijzen door de verwestersing van de mode, maar je kunt wel duidelijk terugzien in de mode dat bepaalde elementen van de ‘traditionele’ Russische stijl weer volop gebruikt worden en ook hip zijn. Het gaat dan om elementen uit verschillende modeperioden. Een voorbeeld daarvan is de sjaal, als sjaal of als hoofddoekje. Vroeger werd het hoofddoekje gedragen uit praktisch oogpunt en tegenwoordig ook nog door de oudere generatie, maar sinds niet al te lange tijd wordt het nieuw leven ingeblazen en dragen ook jonge mensen zo’n sjaal als accessoire. (5) Een ander voorbeeld is de lange taille rok. Al in de 19de eeuw kleedden vrouwen zich op deze manier en nu is wordt deze rok gebruikt om de vrouwelijkheid te accentueren. Om kleding een ‘traditionele’ uitstraling te geven worden vaak fel gekleurde, drukke prints gebruikt die wat doen denken aan de prints op de sarafans van vrouwen uit het verleden. Bloemenprints doen het ook goed. (6)
Deze terugkeer van oud-Russische aspecten in de hedendaagse mode dragen misschien enigszins bij aan de nationale trots, maar ik heb er geen bewijs voor gevonden dat deze trend ook wordt gebruikt om een duidelijk statement te maken zoals in Tolstojs tijd.Traditional Russian Scarves
( Herintrede van de traditionele sjaal)
 ( Grote lange taille rokken)

Een grappig feitje is dat een grote criticus uit de achttiende eeuw, Vladimir Stasov, kwam na onderzoek tot de conclusie dat de Russische kledingstijl allerlei elementen bevatte uit andere culturen zoals de Finse, de Perzische en zelfs de Indiase cultuur. De échte Russische stijl bestaat dus volgens hem helemaal niet. (7)

Bronnen:
(1)Ruane, C. ‘The empire’s new clothes’. (blz. 154-181)
(7)http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Stasov
(2)http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Tolstoy
(3)http://en.wikipedia.org/wiki/Sarafan
(4)http://www.realussr.com/ussr/fashion-in-the-ussr-diy/
(5)http://www.russianfashionblog.com/index.php/2013/03/traditional-russian-scarves/#axzz2fMdQDqFe
(6)http://www.redcarpet-fashionawards.com/2011/12/19/style-spotlight-ulyana-sergeenko/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s