Goelag’s verleden tijd?

kim-jong-il-team-america1

Goelag, het woord doet je denken aan het strenge Sovjet regime onder leiding van Stalin. De snijdende Siberische kou, weinig eten en lichamelijk slopend werk, voor velen gevangenen jaren achter elkaar. Verleden tijd denk je? Niet voor de inwoners van een van de laatste communistische landen ter wereld.

De eerste Russische strafkampen in Siberie ontstonden aan het eind van de 17e eeuw. Deze zogeheten katorga’s waren afgelegen kampen met minimale voorzieningen. De meesten katorga’s lagen in Siberië, de uitgestrektheid van het gebied zorgde ervoor dat ontsnapping bijna onmogelijk was. De gevangenen moesten aan het werk in de mijnbouw, de landbouw of de houtkap. Anderen werden gedwongen te helpen met het bouwen van een nieuwe infrastructuur in Siberië.

Aanvankelijk waren de katorga’s alleen bedoeld voor zware criminelen maar na enige tijd werden de kampen steeds meer ingezet om politieke tegenstanders uit te schakelen. In 1870 zaten er nog ‘slechts’ 20.000 mensen opgesloten in de katorga’s, na de Revolutie was dit aantal in 1921 al opgelopen tot 150.000.

Aan het einde van de jaren ’20 werd duidelijk dat het systeem van de katorga’s niet berekend was op deze aantallen gevangenen. In 1930 werd daarom ook besloten tot de oprichting van de Goelag. De Goelag was een sterk gecentraliseerd netwerk van strafkampen. Door het grote verzet tegen de collectivisatie van de landbouw in 1930 liep het aantal gevangenen, tegen het voornemen van maximaal 50.000 gevangenen in, op tot 180.000.

Onder het regime van Jozef Stalin werd het systeem van de Goelag uitgebreid tot een ongekende omvang. In de periode van de Grote Zuiveringen(1936-1939) kon iedereen zonder reden bestempeld worden als ‘vijand van de staat’. Partijfunctionarissen kregen vanuit Moskou zelfs quota opgelegd voor het minimale aantal personen dat gearresteerd moest worden wegens ‘corruptie’ of ‘verraad’(de Goelag archipel. Opmerkelijk is dat een van de meest bekende politieke gevangenen die ooit in een Russisch strafkamp terecht kwam, Jozef Stalin zelf was. Hij werd tussen 1902 en 1917 zelfs driemaal naar Siberië gestuurd maar de ervaringen die hij daar heeft opgedaan weerhielden hem er blijkbaar niet van iets te veranderen aan het systeem.

Vandaag de dag kent Rusland geen Goelag systeem meer. Al doen de leefomstandigheden in bijvoorbeeld de beruchte Black Dolphin gevangenis  je wel sterk aan sfeer van toen denken.(docu natgeo).

Het Goelag tijdperk zou voor de Russen wel over kunnen zijn maar voor de Noord-Koreanen is dat zeker nog niet zo. De Noord-Koreaanse overheid heeft in de afgelegen Badzharsky bergen nog twaalf Noord-Koreaanse houthakkerskampen omringd door drie meter hoge hekken met prikkeldraad. Naar schatting werken er nu ongeveer 12.000 Koreanen in de kampen. Vroeger in ‘hoogtijdagen’ zouden er 30.000 Noord-Koreanen in Siberie hebben gezeten. De kampen zijn 36 jaar geleden opgezet door Brezjnev en Kim Il-sung en zijn dus nog steeds operatief. De arbeiders in de kampen krijgen een klein loon voor hun diensten, maar moeten ook geld afdragen aan de Noord-Koreaanse staatsbedrijven die voor hen verantwoordelijk zijn.  De arbeiders moeten een gezin hebben, dat in Noord-Korea achterblijft als onderpand om hen ervan te weerhouden te vluchten. Tot het begin van de 21e eeuw was er een kamp voor Noord-Koreaanse dwangarbeiders die hier werkten om zo de staatsschuld van dit land aan Rusland te kunnen aflossen. Het kamp had een eigen Koreaanse bewakingsdienst met leden van de Koreaanse veiligheidsdienst Powibo, die verantwoordelijk was voor het oppakken van gevluchte gevangenen. Nu wordt dit gedaan door de Russische politie(docu VICE). Ik vraag mij af waarom de Russische regering deze rare regeling met Noord-Korea blijft doorzetten. Het lijkt mij sterk dat het alleen gaat om de inkomsten uit de houtkap. Wellicht is deze verouderde regeling onderdeel van een veel groter Russisch-Noord-Koreaans handelsverdrag.

 

Documentaire over de hardste gevangenis van Rusland de Black Dolphin, national geographic

http://natgeotv.com/nl/inside-russias-toughest-prisons/videos/black-dolphin-prison

Documentaire over Noord-Koreaanse werkkampen in Siberië, Vice, Shane Smith

http://www.vice.com/nl/vice-news/north-korean-labor-camps-full-length

Solzhenitsyn, de Goelag archipel. De Boekerij, 1974

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s