Michaël de Dappere

Image

Michaël de Dappere, Roemeense naam: Mihaj Vitaezul, was een Roemeense prins van 1593 tot 1601. Hij kreeg het voor elkaar om in een korte periode over de drie terratoriums: Walachije, Transsylvanië en Moldavië te regeren. Hij was degene die deze drie vorstendommen voor het eerst herenigden. De drie vorstendommen die drie eeuwen later herenigd werden tot het moderne Roemenië.  Hij was degene die vocht voor de onafhankelijk van de Roemenen onder het Ottomaanse rijk en het Habsburgse rijk. Zijn heerschappij heeft dan ook een grote impact op de Roemeense geschiedenis gehad en ligt dan ook diep in het hart van de Roemenen over de hele wereld. Zijn Ideaal was dan ook het creëren van een eenheid van de Roemeense staat. Dus wie was Michaël de dappere precies? En waarom wordt hij gezien als een van de grootste personen in de Roemeense geschiedenis? 

Image

Michaël de Dappere was geboren in 1557 of in 1558 in Walachije en wordt gezien als de onwettige zoon van Prins Partrascu cel bun (de goede). Naast de Roemeense taal beheerste hij ook Grieks en Turks en leefde hij velen jaren in Constantinopel (het huidige Istanboel). Hij was een goede diplomaat, die voornamelijk voor een goede relatie zorgde tussen Europa en Constantinopel . Omdat de Ottomanen de grote macht hadden in Walachije, was toentertijd het alleen mogelijk om de troon te krijgen, wanneer iemand genoeg geld bezit om de troon als het ware te kopen. Michaël kreeg hulp van zijn familie uit Constantinopel en zo werd Michaël de Dappere de prins van Walachije. Hij richtte zich voornamelijk op het afzonderen van de Ottomaanse rijk, die nog wel de grootmacht hadden, ook wilde hij zijn land compleet Christelijk maken. Hij had daarom ook goede connecties met paus Clement VIII en was hij deel van het zogeheten “Holy League” waardoor hij zijn leger kon bekostigen.  Hij kreeg hierdoor hulp van grote Europese kanseliers die hem hielpen in ruil voor geld en in sommige gevallen soldaten. Michaël de Dappere betekende dus veel voor Walachije, maar hij was voornamelijk bekend om zijn zegevierende strijd met het Ottomaanse rijk waardoor velen landen in de Balkan zich bij hem aansloten. Dus hoe kwam het dat Michaël uiteindelijk de drie vorstendommen bij elkaar verenigden? En hoe werd hij in de rest van de geschiedenis gezien?

De drie vorstendommen werden voor het eerst met elkaar verenigd in 1600, nadat Michaël de Dappere zowel de troon in 1599 van Transsylvanië besteeg als de troon van Moldavië in 1600. Dat was voor het eerst in de geschiedenis dat de drie Roemeens sprekende vorstendommen regeert werden door een Roemeense prins. Hoewel dit maar voor een jaar duurde, werd hij toch wel de grondlegger van inspiratie voor Roemeense nationalisten.

“In the year 1593, Michael, who is called the Brave, succeeded to the lordship of Wallachia. He was a great warrior, who fought the Turks and defeated the Transylvanians. And he took Transylvania and gave it to Emperor Rudolf…” Samuil Micu in Short Explanation of the History of the Romanians

Echter wordt Michaël de Dappere niet alleen gezien als een nationaal held voor Roemenië, maar ook als een nationaal mythe. Michaël was een grote krijger, een held inderdaad, maar of hij de “unifier” van Roemenië is, is volgens paar velen maar een mythe. 

“ There is not the slightest hint of a project of national unity: rather, Michael’s dominant characteristic seems to be the “unbounded ambition” which drives him not only to conquer Transylvania but even to dream of the crowns of Hungary and Poland. His reign was outstanding in conquests, but fatal to Wallachia” Mihail Kogălniceanu in het boek Histoire de la Valachie

Michaël de Dappere is nog steeds wel een legende in Roemenië. Zo werd hij als grote voorbeeld gebruikt tijdens de revolutie van 1848, zijn idealen werd gebruikt als het “Roemeense idee”. In 1970 kwam de film “Mihaj Viteazul” uit die geregisseerd werd door een bekende Roemeense regisseur Sergiu Nicolaescu, waarin hij geschilderd wordt als de grote held van de geschiedenis. Ook is er in 1916 een orde naar hem vernoemd, toen de Roemenen samen met de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten. Er zijn zelfs Roemeense munten, lei, met zijn naam en portret verschenen. 

Dus of hij echt zo’n held is als er beweerd wordt, dat is de vraag, wel is duidelijk dat hij erg belangrijk is voor de Roemenen.

Bibliografie:

–  History and myth in Romanian consciousness | Lucian Boia 1997, 39-42

–  Nations in transition, Romania | Mark Sanborne 2004, 18-21

–  http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_the_Brave

–  http://www.medievalists.net/2013/07/16/prince-michael-the-brave-in-the-history-of-the-romanians/

–  http://www.atiner.gr/papers/HIS2012-0310.pdf

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s