Nicolae Ceausescu

‘The world’s great age begins anew

The golden years return

…Heaven smiles, and faiths and empires gleam

Like wrecks of a dissoling dream’

Percy Bysshe Shelley

Citaat uit het boek ‘The Balkans’ van Mark Mazower. Na Nicolae Ceausescu’s strenge bewind moet dit citaat  van toepassing geweest zijn voor bij het Roemeense volk. Na vijftijn jaar met harde hard geregeerd te hebben, valt het bewind van Ceausescu. Hij en zijn vrouw Elena worden op live televisie geexecuteerd. Wie was Ceausescu?

Nicolae Ceausescu wordt geboren op 26 januari 1918 in Scornicesti, een dorpje in Roemenie, als een van dertien kinderen. Ceausescu heeft eigenlijk een vrij triest bestaan. Vader is alcoholist, en heeft last van losse handjes. Moeder Ceausescu moet het vaak betreuren met een pak slaag van manlief. Het verhaal gaat dat het moment waarop Ceausescu geboren werd, zijn vader hem de naam Nicolae gaf, omdat hij in zijn delerium niet met een originelere naam kon komen. Opmerkelijk feit, omdat een broer van Nicolae ook al Nicolae heette. 

Op een dag, toen Nicolae een jaar of 12 was, besloot hij niet langer in de ellende te willen leven die zijn vader veroorzaakt, en neemt de benen. Hij komt in Boekarest terecht, waar hij zijn ogen uitkijkt naar alle pracht en praal. Tegelijkertijd voelt hij ook veel onmacht, woede en frustratie, omdat hij noch de financieen noch de intelligentie heeft ook maar enigszins te participeren in het weelderige Boekarest. Nicolae gaat in Boekarest uiteindelijk aan de slag als leerling schoenlapper. 

De jonge Nicolae komt al vrij snel in aanraking met de politie. De vermeende aanklacht is politiek gebaseerd. Dit gegeven is omstreden, omdat op de aanklacht staat dat hij betrokken is geweest bij een vechtpartij op straat. 

Nicolae wordt in 1932 lid van de Roemeense Communistische Partij. In 1936 komt hij in de gevangenis terecht, wat hij te danken heeft aan zijn politieke activiteit. In september 1939 vallen de Duitsers Polen binnen. Roemenie laten ze onaangeroerd, aangezien dit land over voldoende olie beschikt om de oorlogvoering van de Duitsers in stand te houden. Ceausescu staat op dat moment op een lijst als met politieke tegenstanders, aangeduid als schoenmaker. Hij wordt gearresteerd en wederom in de gevangenis gezet, als tegenstander van het regime van dictator Antonescu.

Ook Pavel Campeanu staat op dezelfde lijst als Nicolae. Ze belandden in dezelfde cel, en zullen daar twee jaar met elkaar doorbrengen. Pavel vertelt in een documentaire dat Ceausescu een temperamentvol persoon was, opvliegerig, maar ook gedreven, vooral in de zin van politiek.

De Duitsers veroverden Roemenie niet, maar in 1944 lukt het het Rode Leger (Sovjet Unie) Roemenie binnen te dringen. Ceausescu wordt in datzelfde jaar secretaris van de communistische beweging, waar hij Elena Petrescu leert kennen. Ceausescu trouwt met Petrescu, wat gemoeid ging met goedkeuring van de Communistische Partij. 

Na de oorlog, in 1946, voerde Ceausescu campagne en participeerde in de verkiezingen. De communisten vierden de overwinning, zij werden uitgeroepen tot de machtigen van het Roemenie. Tussen 1946 en 1965 blijft hij politiek actief in dezelfde partij die af en toe van naam wisselt om uiteindelijk Roemeense Communistische Partij te blijven heten. In 1965 wordt hij secretaris-generaal van de partij, waar hij Gheorghiu Dej opvolgt, die aan kanker sterft. Twee jaar later wordt hij staatshoofd van Roemenie. Door zijn open houding naar het Westen en de VS, is Ceausescu enigszins populair onder het volk. Hij trekt in tegenstelling tot de Sovjet-Unie, die alles buiten de Unie boycotte, volledig zijn eigen plan.

Tijdens een staatsbezoek aan de Verenigde Staten, China en Noord-Korea is Ceausescu enorm onder de indruk door het vele volk dat uitloopt, de shows en parades die worden opgevoerd, en door de leiders die hem zo loven en prijzen. Ceausescu begint na de staatsbezoeken een eigenaardige persoonlijkheid te ontwikkelen. Egocentrisch en zichzelf enorm prijzend. Hij roept zichzelf in 1974 uit tot president, ook wel ‘Conducator’ (leider) genoemd. Naar het schijnt, heeft Ceausescu tegen een van zijn ministers gezegd dat een man zoals hijzelf maar ééns in de vijfhonderd jaar voorbijkomt. Vanaf dan begint de ellende voor het Roemeense volk. 

Ceausescu begint door het hele land projecten uit te voeren, projecten die enorm veel geld kosten, maar waar weinig van teruggezien wordt. Daarnaast negeert hij de sociale en economische problemen die in het land spelen.

Zijn vrouw Elena, die profiteert en participeert in de status van haar man, ontwikkelt tevens een soort grootheidswaan. Hoewel zij nooit heeft gestudeerd, roept ze zichzelf uit tot doctor in de chemische wetenschappen. 

De Ceausescus beginnen steeds meer misbruik te maken van hun macht. Ze baden in luxe, terwijl het Roemeense volk ploetert om in leven te blijven. Zo zijn er paleizen en paleizen gebouwd voor de Ceausescus, waar ze vervolgens nooit in verbleven. Blijkbaar vonden ze het gewoon leuk om een belachelijk aantal verblijven voor zichzelf te bouwen, om te laten zien hoe goed ze het hadden. 

Na enige tijd begint Ceausescu paranoia te worden, wanneer hij de Securitate optrommelt om tegenstanders uit de weg te ruimen. Werkelijk alles wordt in het leven geroepen om potentiele tegenstanders of verdachte mensen op te pakken. Zo werden bijvoorbeeld alle telefoons in Roemenie vervangen door een speciale telefoon, waarmee de Securitate gesprekken af kon luisteren, zelfs wanneer de hoorn erop lag. Ook zijn er voorbeelden van afluisterapparatuur onder in suiker schaaltjes, op scholen, in schilderijen en hotels.

Omdat het volk maar moeilijk de eindjes aan elkaar knooptte, werkten velen voor de Securitate. Het was niet ongewoon dat in één gezin meerdere familieleden werkten voor Securitate. 

Na vijftien jaar dictatuur en onderdrukking komt er einde aan het gezag van Ceausescu. Het Roemeense is volledig klaar met de dictator, en in december 1989 breekt er een revolutie uit. Tijdens een toespraak voor een enorme hoeveelheid mensen en televisie, wordt het beeld op de televisies in Roemenie zwart. De Ceausescus vluchten per helikopter uit het gebouw, maar wanneer de brandstof opraakt, worden ze in een auto gezet, die niet ver komt. Ze worden herkend en opgepakt, en tijdens een schijnproces op 25 december 1989 worden Nicolae en zijn vrouw Elena geboeid en mee naar buiten genomen, waar ze beiden worden geexecuteerd.

Bronvermelding

Mazower Mark, ‘The Balkans’, p.86

http://www.youtube.com/watch?v=cvlfRKBIGok

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C8%99escu

http://nl.wikipedia.org/wiki/Securitate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s