Russen op het internet

Dronken Russen of toch Poetin?

Russen doen het goed in de media, althans nu de mogelijkheid er is om talloze filmpjes te uploaden. Je kent ze vast wel, de filmpjes met dronken Russen, dansende Russen of bezopen swingende Russen. Dat is ook wel het beeld dat we krijgen van Rusland, een land waarin gepensioneerde stuntmannen leven gecombineerd met de nodige kratten wodka. Het is tevens niet altijd duidelijk of het desbetreffende filmpje uit Rusland komt of een ander Oostblok land, maar door de leek (of gebrek aan informatie) wordt het al snel aan Rusland toegeschreven. Dat benadrukt ook wel het beeld dat we hebben van Rusland. Vandaar deze blog post: Rusland op het internet.

Want is het zo dat het internet vol staat met filmpjes van dronken Russen?  Waarschijnlijk wel, het staat overigens overal mee vol.  Maar het is wel een terugkerend thema bij videosites. Maar er worden ook artikelen aan gewijd. Laat me een voorbeeld geven over een Rus die het niet eens kon worden in een filosofisch debat 1.  Een tweetal kameraden gingen bier halen in een kruidenierszaakje en raakte volgens het artikel in debat over de filosoof Kant. Ofwel het ‘Russische’ temperament ofwel een spraakgebrek leidde ertoe dat eentje zijn geweer tevoorschijn haalde en erop los begon te schieten.

Afijn, het beeld is geschetst dat ons wordt voorgeschoteld. Maar laten we relativeren: is de Rus op video altijd bezopen? Er zijn ook verstandige mannen en vrouwen die naar buiten komen via het internet, zoals om maar iemand te noemen, het staatshoofd Poetin of fraudeur Dmitry Agarkov.

Laat ik met de tweede beginnen, om het enigszins luchtig te houden. Dmitry had op ingenieuze wijze fraude gepleegd bij het bedrijf Tinkkoff Credit Systems, een online bank2. Door het contract in te scannen en vervolgens naar eigen smaak aan te passen, heeft hij twee jaar lang een ongelimiteerde bankrekening gekregen met nog wat extra bonussen. De bank had namelijk niet de moeite genomen om het contract nog eens door te lezen, maar signeerde het na ontvangst. Deze kwestie is uitgelopen op een rechtszaak waarin Tinkoff Dmitry aanklaagde voor 19.00 roebel wegens fraude, en omgedraaid voor een som van 24 miljoen roebel voor het niet nakomen van afspraken.

Maar er komen ook diplomatieke kwesties ter sprake, mede door het internet. In de burgeroorlog in Syrië is Rusland in een ingewikkelde machtspositie gekomen. Om hier niet te diep om in te gaan, zal ik het zeer bondig samenvatten. Amerika, althans Obama, was voor een militaire interventie in Syrië, en Rusland tegen. Tot zover de oorlog in Syrië. Waar ik het wel over wil hebben in het bericht aan de hand van Poetin dat recent in de New York Times is gepubliceerd3.

Dit artikel is zogezegd door de hand van Poetin geschreven en beschrijft de band met Amerika, het verleden, de toekomst en drukt de rechtelijke feiten op de neus van Obama. Omdat het zo interessant geschreven is, wil ik het kort analyseren.

Ten eerste wilt Poetin rechtstreeks tot het volk spreken; hij wilt dus openheid over de kwestie. Maar dit is ook een manier om ze makkelijker te kunnen schofferen, zoals we dadelijk zullen zien. Daarna benoemt hij de situaties die in het verleden zijn voorgekomen met de Amerikanen, zoals de alliantie in de tweede wereld oorlog, maar ook de vijandschap in de koude oorlog en de oprichting van de NAVO. Hij benadrukt hierbij nog maar eens de intelligent van de oprichters ervan, zoals de Amerikanen ook vaak verwijzen naar The Founding Fathers.

Daarna betoogd Poetin dat een aanval in Syrië ( en hij rijmt nergens over Assad) slechts nadelige gevolgen heeft en tevens tegen het internationale recht in gaat. Rusland beschermt Syrië niet, maar het internationaal recht. De wet is de wet en om het is slechts een daad van agressie om die te schenden. Een interessante uitspraak, omdat Poetin hier oppert dat er een gerechtelijke toestemming moet zijn om een land binnen te vallen, maar hij dat ook niet heeft gedaan in de strijd met Tsjetsjenië.

In de laatste alinea’s haalt Poetin nog een paar keer flink uit naar de Amerikanen. Zo trekt hij zeer de twijfels of ze er goed bij hebben nagedacht, haalt de kwestie van Afghanistan nog een keer aan, benoemt burger slachtoffers, keurt bruut geweld af, zegt dat het gevaarlijk is om jezelf bijzonder te noemen, zoals Obama in zijn toespraak had gedaan en als kers op de taart zegt Poetin dat God ons allemaal gelijk heeft geschapen.

Zo zijn er naast de dronken Russen in filmpjes ook nog verstandige mensen die zich via het internet uiten. Maar om het standaardbeeld te verifiëren, zijn er nog links in de laatste noot4.

1           Waar maar raar, Rus beslecht filosofisch debat met pistool, 18-09-2013 via www.waarmaarraar.nl   (Geverifieerd met andere kranten)

ww.waarmaarraar.nl/pages/re/81727/Rus_beslecht_filosofiedebat_met_pistool.html

2              http://rt.com/business/man-outsmarts-banks-wins-court-221/

3              http://whttp://www.nytimes.com/2013/09/12/opinion/putin-plea-for-caution-from-russia-on-syria.html?pagewanted=all

4              http://www.dumpert.nl/mediabase/6357791/445eb75e/dronken_rus_met_hoofd_tussen_spijlen.html

http://www.dumpert.nl/mediabase/6522746/f4833e33/rus_doet_180_handrem_parkeermove_.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s