Pаз два три: пионеры мы!

downloadSoviet Young Pioneers

Soviet people, follow our great Leader and Teacher Stalin – forward and ever forward to Communism! Stalin is our banner! Stalin is our future! Stalin is our happines!” klonk het op de radio rond 1930 (Yelchin). Er werd de mensen in de Sovjet-Unie een betere toekomst beloofd. De kinderen van deze tijd zouden een gouden toekomst krijgen, in tegenstelling tot hun ouders en grootouders. Veel kinderen waren dan ook trots als zij zich mochten aansluiten bij de jeugdbond van de Sovjet-Unie, de ‘Jonge Pioniers’.

Na de Oktoberrevolutie in 1917 waren er verschillende jeugdbonden waar jongens zich bij konden aansluiten. 13 Mei 1922 werden deze bonden, met dank aan Lenins vrouw Nadezhda Krupskaya, verenigd in één officiële organisatie, namelijk de ‘Jonge Pioniers’. Er werd een speciale scoutorganisatie opgesteld die geschikte jongens moest vinden voor de ‘Jonge Pioniers’. Waar eerst alleen jongens bij de ‘Jonge Pioniers’ mochten, konden meisjes zich ook al snel aansluiten. Tot 1942 bestonden de groepen binnen de beweging uit kinderen van dezelfde school. Vanaf 1942 bestonden de groepen uit kinderen van dezelfde klas. Kinderen van 10-11 behoorden tot de ‘Jonge Pioniers’ eerste stadium, kinderen van 11-12 tot het tweede en kinderen van 13-15 tot het derde. Als de kinderen op hun vijftiende een aanbeveling kregen konden zij zich aansluiten bij het Komsomol (Russian Origin).Veel scholen hadden een speciaal ‘Jonge Pioniers’ klaslokaal. Dit lokaal was bedoeld voor alles wat met de ‘Jonge Pioniers’ te maken had. Een belangrijk ideaal was atheïsme en in deze lokalen stonden dus vaak antireligieuze voorwerpen. Omdat de ‘Jonge Pioniers’ via scholen georganiseerd werd kon het goed gecontroleerd worden vanuit de Staat (Historical Boys Uniforms). Bij de ‘Jonge Pioniers’ werden kinderen opgeleid om een goede communist te worden.

Afgelopen winter stond er in ‘Trouw’ een foto van een Russische kleuterklas in Moskou, die bij min dertig graden celsius elke ochtend in de sneeuw moesten gaan staan en een emmer ijskoud water over zichzelf heen gooien. Dit zou ervoor zorgen dat zij zouden opgroeien tot volwassenen met een sterk lichaam en een gezonde geest. Deze enigszins ouderwetse methode zou nog wel een overblijfsel kunnen zijn van de tijden van de ‘Jonge Pioniers’. De jaarlijkse zomerkampen van de ‘Jonge Pioniers’ bestonden namelijk deels uit militaire training. Een sterk lichaam werd in de Sovjet-Unie erg belangrijk gevonden. Deze militaire training was voornamelijk populair bij de jongens (Zologa). Een ander belangrijk onderdeel van deze kampen was zingen. Niet alleen op de kampen, ook op school, straat en thuis werden de kinderen geacht te zingen. Één van de populairste liedjes was ‘Jonge Pioniers Mars’ van Alexandr Zharov.

De zomerkampen waren populair onder kinderen in de Sovjet-Unie. Bijna alle kinderen lieten jaarlijks hun ouders thuis achter en gingen op kamp. Op deze kampen werden zij op een speelse manier geïndoctrineerd. Door middel van zang, spel, sport en militaire oefeningen werden de communistische idealen er met de paplepel ingegoten (Historical Boys Uniforms).

De ‘Jonge Pioniers’ hadden een aantal vaste tradities. Zo waren er de ‘Jonge Pioniers’ saluut, de ‘Jonge Pionier’ parade en het hijsen van de vlag als vaste rituelen. Ook niet onbelangrijk was het uniform van de ‘Jonge Pioniers’. Dit uniform werd door de kinderen met trots gedragen. De kinderen droegen in het dagelijks leven het uniform van hun school maar daarbij een rood sjaaltje en badges (als zij deze hadden verworven) op de borst. Op speciale gelegenheden droegen zij het gehele uniform van de ‘Jonge Pioniers’. Dit bestond uit een lichtblauw met rood uniform, een rood sjaaltje, badges en een sjerp (Historical Boys Uniforms).

De ‘Jonge Pioniers’ was een vast onderdeel in het leven van kinderen in de Sovjet-Unie. Bijna alle kinderen gingen naar de zomerkampen, droegen het uniform en zongen de ‘Jonge Pioniers Mars’. Pas in 1990 viel de organisatie uit elkaar. Tot slot dit citaat van Sasha Zaichik in ‘Breaking Stalins Nose’: “Dear Stalin, I want to thank you personally for my happy childhood. My greatest dream has allways been to join the Young Soviet Pioneers – the most important step in becoming a real Communist like my dad. Thank you for giving me such a wonderful oppurtunity.”

imagesSoviet Young Pioneers summercamp

Bibliografie:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s