Geen vrijheid? Dat is geen nieuws

3e blog afbeelding

In Rusland kan men net als in andere westerse landen op veel manieren aan nieuws komen. Er zijn in Rusland ongeveer 93.000 media kanalen die onder andere bestaan uit ongeveer 27.000 kranten en tijdschriften  en 330 televisie kanalen. Maar hoe vrij is het Russische medialandschap?

Van 1917 tot ongeveer 1935 beperkte analfabetisme en de onderontwikkeling van de communicatie technologie in de Sovjet unie de manieren waarop en de hoeveelheid nieuws die mensen ontvingen. De kranten werden voorgelezen en radio programma’s werden geluisterd via luidsprekers die op publieke plekken waren aangebracht. Door de competitie met het Westen ging het hard wat betreft technologische ontwikkelingen. De ontwikkelingen in de technologie zorgden ervoor dat het ontvangen van nieuws zich verplaatste van publieke plekken naar de huiskamer. In de jaren 60 konden mensen ‘kiezen’ wat voor een soort nieuws ze te horen kregen, dit kwam door het feit dat de staat  radio- en televisiesets uitdeelde aan de burgers.

Onder het bewind van Stalin bestond er niet zoiets als persvrijheid. Alles wat uitkwam, werd gecontroleerd of was gemaakt door de overheid. Film en radio waren uiteraard volledig gecensureerd. De geschreven media bereikte de meeste mensen en ook wat daar in verscheen werd gecontroleerd door de overheid. Er bestond een groot scala aan verboden onderwerpen. Misoogsten, misdaad, alcoholmisbruik, godsdienst en de misdaden van Stalin en Lenin zijn een paar voorbeelden van onderwerpen waar niet over geschreven mocht worden. In de sovjet tijd waren er veel verschillende kranten maar de grootse en meest toonaangevende was de pravda. Twaalf miljoen oplagen per dag bereikten 20 miljoen Russen. De pravda was opgezet in 1912 als politieke krant van de partij van Lenin. De pravda schreef over partij evenementen, nationaal en internationaal nieuws.

Vandaag de dag is het compleet anders gesteld met de mediavrijheid in Rusland. Rusland is de nummer twee internetgebruiker van Europa. 44,3% van de Russen maakt gebruik van het internet(Rutten). Het veelvuldig gebruik van het internet zorgt ervoor dat Russen toegang hebben tot wat er geschreven wordt in het buitenland. Het gebruik van het internet is van groot belang als je twee kanten van een verhaal wilt lezen. Het is vandaag de dag dus beter gesteld wat betreft de mediavrijheid in Rusland, maar dit zegt niet dat volledige mediavrijheid al is bereikt in het grootste land van de wereld.

3e blog afbeelding rusland

Indicatie persvrijheid Rusland, rood is absoluut niet vrij

Er bestaat een organisatie die opkomt voor persvrijheid in de wereld. ‘Reporters Without Borders’ vecht tegen het ‘cyber censorship’. De website meldt zaken van verdwijningen en moorden op vrije journalisten in Rusland(rsf.org). In 2011-12 werd Rusland geplaatst als 142e van de 179 landen wat betreft persvrijheid(Press Freedom Index). Dit is wel een verbetering in vergelijking met voorgaande jaren maar ze laten een land als Singapore maar net achter zich op de lijst. ‘Reporters Without Borders’ werkt nauw samen met het Russische ‘Glasnost Defence Foundation’, deze organisatie heeft het doel om een eerlijke ‘informatie-omgeving’ in Rusland te creëren. De Russische organisatie wordt gefinancierd door middel van giften uit onder andere Oostenrijk, Amerika en Canada(Glasnost Defence Foundation).

Ik vraag mij erg af of er met de huidige machtshebber in Rusland snel iets zal veranderen. Het lijkt mij waarschijnlijk dat organisaties als ‘GDF’ en ‘RSF’ hun handen nog wel even vol zullen hebben aan de Russische overheid. Dit is ook niet zo gek als men kijkt waar het land vandaan komt. Van een Soviet medialandschap naar een vrij medialandschap gaat niet zo een, twee, drie.

 

Bronnen:

-Reporters Without Borders:

http://en.rsf.org/russia.html

-Presentatie Ellen Rutten, 10 oktober 2012

http://www.nlrf2013.nl/2012/10/presentatie-ellen-rutten-over-social-media-in-rusland/

-Press Freedom Index:

http://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index

-Glasnost Defence Foundation:

http://www.gdf.ru/about

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s