Het Národní Muzeum, product van de Tsjechische Nationale Wedergeboorte

Na de slag op Witte Berg was de godsdienstvrijheid over. De opstand was de kop in gedrukt, leiders werden terechtgesteld en de Habsburgers namen de macht over. De Tsjechen leden onder de Germanisatiepolitiek van de Habsburgers. Tsjechische boeken werden verbrand en de Tsjechische taal werd langzamerhand verdreven uit het staatsbestuur. Tsjechisch werd voor een groot gedeelte alleen nog gesproken door de boeren op het platteland, die vaak analfabeet waren. Maar na jaren van Duitse onderdrukking en Habsburgse heerschappij kwamen de Tsjechen langzamerhand terug en begon het nationalisme vorm te krijgen.

 

Een mooi voorbeeld van de opkomst van het nationalisme is het Národní Muzeum. Dit museum werd in 1818 opgericht door Kaspar Maria von Sternberg met medewerking van František Palacký. Het museum werd gesticht in de tijd na de Franse Revolutie, waar koninklijke en private collecties van kunst, cultuur en wetenschap openbaar werden gemaakt voor publiek. Zoals veel beginnende musea uit die tijd, vond het haar oorsprong in giften van persoonlijke collecties. In het geval van het Národní Muzeum begon het met een aantal donaties, van verschillende aristocratische heren, vooral uit de biologie, waarvan de grootste en belangrijkste de privecollectie van Sternberg, bestaande uit onder andere mineralen en plantjes. Deze groep heren tekende op 15 april 1818 een document dat de oprichting van het museum officieel maakte. Zo kwam het genootschap van het Boheemse Patriottische Museum tot leven en graaf Sternberg werd hiervan de eerste voorzitter. Hij bleef de eigenaar tot 1934, toen de collecties eigendom werden van het bewind van de Tsjechische Landen. In 1949 werden ze zelfs genationaliseerd.

 

Historicus František Palacký (1798-1876), was de tweede belangrijke persoon in de geschiedenis van het museum. Zijn talent voor organiseren, wijde blik, ijverigheid en zijn hoffelijke karakter bezorgden hem de belangrijkste positie bij de Tsjechische Nationale beweging en het respect van de edele patronen van het museum. Hij kreeg het voor elkaar om het beeld dat de patriotten in de jonge jaren van het museum hadden positief te veranderen. Hij richtte het eerste Tsjechische wetenschappelijke tijdschrift op, dat heden ten dagen nog steeds uitgegeven wordt.

 

De Tsjechische Nationale Wedergeboorte is dus erg belangrijk geweest voor het huidige Tsjechië. Het Nationaal Museum is nog steeds een groot en belangrijk museum in het land. Op het moment ondergaat het hoofdgebouw een zeer grote renovatie om de belangrijke en waardevolle stukken weer een mooie plaats te kunnen geven en zodat de Tsjechen hun eigen cultuur en nationaliteit hoog kunnen houden.

 

 Afbeelding Historicus František Palacký

Bronnen:
en.wikipedia.org ‘Czech National Revival’, ‘National Museum (Prague)’, ‘Kaspar Maria van Sterberg’, ‘František Palacký’

http://folk.uio.no/stveb1/Chapter_6_Obrozeni.pdf

http://www.nm.cz/NM-History/Institutions/

A Brief History of the Czech – P. Cornej, J. Pokorny. 36-38

Afbeelding:
http://www.focus2011.org/images/persone.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s