Mucha en het secese

Art Nouveau is een stroming in onder andere de filosofie en kunst, waaronder toegepaste en decoratieve kunsten. Deze stijl was vooral populair tussen 1890 en 1910. Art nouveau staat bekend onder verschillende namen, zoals Jugendstil en Secese. Art Nouveau was vooral geïnspireerd op de natuurlijke vormen en structuren. Er worden veel gebogen lijnen, bloemen en planten gebruikt. In de architectuur probeerde men de gebouwen te laten harmoniseren met de natuurlijke omgeving. Art nouveau werd gebruikt in bijna alle manieren van ontwerpen, waaronder bijvoorbeeld juwelen, meubels, stoffen en andere gebruiksvoorwerpen.

Een bekende en belangrijke kunstenaar was de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha. Hij was geboren in 1860 in Ivančice, maar al snel vertrok de jonge Mucha naar Wenen om te werken als schilder van decors in theaters. Hij werd echter pas beroemd toen hij in 1894 zijn eerste affiche ontwierp voor een franse actrice genaamd Sarah Berhardt. Na dit succes kreeg hij een contract van 5 jaar bij deze franse dame. Hij ontwierp voor haar onder andere affiches, decors en kostuums. 

Afbeelding Gismonda, het werk waarmee Mucha bekend werd

Het grootste werk dat Mucha heeft gemaakt is de Slavische Epos (Slovanská epopej). Aan dit werk heeft hij ruim 18 jaren lang gewerkt. Het bestaat uit 20 doeken, gewijd aan de historie van de Slaven en dan met name de Tsjechen. Hij hoopte zo na jaren van onderdrukking door het Oostenrijks-Hongaarse rijk het nationalisme weer tot leven te wekken. Mucha was een aanhanger van het Panslavisme en bracht dat tot uiting met het Slavische Epos. Hij werkte volgens 4 hoofdlijnen: allegorie, religie, veldslagen en cultuur. Toen de werken voor het eerst tentoongesteld werden in 1919 werd het maar matig ontvangen. Hij doneerde al zijn doeken van dit Epos aan Praag. Pas in 1963 werden deze tentoongesteld in het kasteel in Moravsky Krumlov.

Hoewel Mucha nu heel bekend is, werd zijn stijl en werk ten tijde van zijn dood gezien als ouderwets. Zijn zoon Jiři heeft verschillende bibliografieën geschreven en onderhield de nalatenschap van zijn vader. Gelukkig wordt Mucha nu meer gewaardeerd dan ruim een eeuw geleden, iets wat zijn oeuvre dan ook hoort verdient.

Bronnen:

wikipedia.org ‘Alfons Mucha’, ‘Alphonse Mucha’, ‘Art Nouveau’, ‘The Slav Epic’,

http://www.artsalonholland.nl/grote-meesters-kunstgeschiedenis/mucha

http://www.mucha.cz/

Afbeelding: http://eu.art.com/products/p12546052-sa-i1911684/posters.htm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s