Krokodillentranen

foto-5

Dat een Rus van een drankje houdt dat weet iedereen ter wereld, dat zit in hun cultuur. Een glaasje wodka tegen de kou of om ziektes te verdrijven is normaal in Rusland. Maar de afgelopen 3 jaar is er een heel ander soort ‘genotsmiddel’ razend populair geworden dat nog gevaarlijker is dan de heroïne waar Rusland wereldwijd de grootste consument van is.

 

Met de inval van de Sovjets in Afghanistan startte de Afghanen de opium handel om de oorlog tegen de Sovjet Unie te financieren. Ironisch genoeg was de Sovjet Unie na een tijdje de grootste afnemer van Afghaanse opium, en dat is zo gebleven. Een gram Afghaanse heroine kost in Rusland ongeveer 15 euro(volkskrant), een bedrag dat werkloze verslaafden niet dagelijks bij elkaar kunnen krijgen. Dit is een reden waarom ‘Krokodil’ zo populair is geworden.

Desomorfine, ook wel Krokodil genoemd werkt sneller en korter dan morfine en is bovendien potenter. Deze eigenschappen maken het zeer verslavend. De drug is makkelijk te maken met codeïne, fosfor dat uit de koppen van lucifers wordt gehaald, benzine en jodium. Sinds 2012 is codeïne, wat het belangrijkste ingrediënt van de drug is, niet meer te krijgen zonder recept. Dit is de eerste maatregel die de overheid heeft genomen tegen het gebruik van de drug. In Rusland zijn 1 miljoen mensen verslaafd aan Krokodil.

De drug heet Krokodil vanwege het effect dat het heeft op de huid. Deze slaat groen- en schubachtig uit, net als de huid van een krokodil. Wanneer de spuit(Krokodil wordt geïnjecteerd met een spuit) de ader mist en de drug dus in het vlees belandt krijgt de gebruiker al snel een infectie en wanneer dit niet op tijd behandelt wordt, rot het vlees weg tot op het bot(Time). Mensen overlijden vaak op relatief korte termijn na het eerste gebruik (1 a 2 jaar).

De drug wordt het meeste gebruikt in de achtergestelde regio’s van Rusland. Het dorpje Novokuznetsk in Siberië vlakbij de grens met Kazachstan wordt bestempeld als het episch centrum als het gaat om heroïne- en krokodil gebruik(Cnn/Vice). De drugs worden vanuit Afghanistan via Kazachstan Rusland binnen gesmokkeld, dit gaat vooralsnog voor de smokkelaars zeer voorspoedig. Voor de Russische overheid is het een nachtmerrie. Het grensgebied met Kazachstan is langer dan de afstand tussen Londen en New York en is dus erg moeilijk te controleren.

Nu de overheid het iets moeilijker maakt om Krokodil te produceren door de verkoop van codeïne te ‘controleren’ zal hopelijk het gebruik van Krokodil iets afnemen. Maar zo een maatregel is zeker niet genoeg, want men zal gewoon overstappen op een andere verslaving. Ook door  de stijgende accijnzen op wodka is de Russische variant van ‘moonshine’ steeds populairder geworden. De zogeheten ‘samogon’ wordt gewoon thuis gestookt. Het gevaar zit in de nog goedkopere surrogaat alcohol. Dit zijn vloeistoffen die niet bedoelt zijn om te drinken zoals aftershave en schoonmaakmiddelen. Per jaar sterven ongeveer 40.000 russen aan deze slechte variant van ‘samogon’(About.com).

In de Russische steden zijn er slechts een handjevol lokale afkickklinieken of instellingen die verslaafden aan een slaapplaats helpen of hulp bieden bij het afkicken. Veelal kunnen de kliniekjes voortbestaan door middel van giften. De overheid speelt hier nog maar een hele kleine rol in. De jaren van de perestrojka waren voor veel Russen een verwarrende periode met maar weinig zekerheden, het was voor veel Russen makkelijk om ten tijden van instabiliteit naar drugs of de fles te grijpen. De perestrojka heeft in de landelijke regionen van Rusland niet teweeg gebracht wat het in de grote steden wel heeft gedaan, namelijk vooruitgang. In deze gebieden heeft het voor velen alleen maar achteruitgang gebracht. Het zijn dan ook die regionen die te kampen hebben met een verslaafde bevolking. Zolang de overheid niets doet zal het aantal gebruikers alleen maar toenemen. Tijd om de krokodillentranen te drogen en actie te ondernemen.

Cnn, Vice, VICE staff, november 2011:

http://edition.cnn.com/2011/11/04/world/asia/vice-siberia-krokodil-tears/index.html

Volkskrant, Brouwers, oktober 2010:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1042045/2010/10/29/Afghaanse-drugsplaag-treft-Russen-in-het-hart.dhtml

Time, Shuster, Chichevo, June 2011:

http://content.time.com/time/world/article/0,8599,2078355,00.html

About.com

http://alcoholism.about.com/od/work/a/blacer051016.htm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s