Poetin is een held

Voormalig KGB agent Vladimir Putin wordt door Boris Yeltsin aangesteld als premier, en later ook als president. Hij is president van Rusland van 2000 tot 2008, en in de tussentijd, tot hij in 2012 weer president wordt is hij premier onder Dmitry Medvedev (Biography.com). Sinds de val van de Sovjet Unie leeft Rusland in democratie, zoals de landen in de Westerse wereld als Amerika en de landen van de Europese Unie. Tijdens de Sovjetperiode was democratie echter ondenkbaar. Onder leiding van Lenin maar vooral Stalin beleefde het communisme in Rusland zijn hoogtepunt. Deze tijd was er een van controle, de staat hield alles en iedereen in de gaten. Propaganda was de enige manier waarop media gebruikt kon worden. Meestal hield deze propaganda de persoonlijkheidsverheerlijking van Jozef Stalin in. Het land hing vol met portretten van hem: op gebouwen, in klaslokalen, zelfs bij mensen thuis sierde het fiere portret van Stalin de schoorsteenmantel.

Nu, in de westerse wereld van 2013, kan niemand zich nog voorstellen dat propaganda op deze manier zal werken. Het internet heeft voor elk individu op de wereld de weg vrijgemaakt naar kennis. En aangezien Rusland nu een democratie is, hoeft de Rus niet meer bang te zijn voor de hersenspoel van het regime. Zou je denken.

Vladimir Poetin is een man die niet vies is van zichzelf. Zijn naam is bijna een synoniem voor het woord persoonlijkheidsverheerlijking. Al snel na de verkiezingen in 1999 verschenen portretten van Poetin in de winkels, werd zijn portret gebruikt door beeldend kunstenaars en verscheen zijn portret in klaslokalen, waar de jeugd ook zijn biografie geleerd wordt (Cassiday en Johnson 681). Dit soort persoonlijkheidsverering is gelijk aan het soort dat de Russen kennen uit de tijd van Stalin.
Maar Poetin’s persoonlijkheidsverering gaat verder. Hij maakt namelijk veel gebruik van zijn mannelijkheid. Hij wordt gefotografeerd terwijl hij judoot en stoer en snel over de piste skiet, maar ook hoe hij vist in de bossen met een ontbloot bovenlijf (Cassiday en Johnson 686-687).

poetin stalin

Door de komst van het internet volgt de hele wereld de ontwikkelingen in Rusland en zo is de rest van de wereld zich ook bewust van de persoonlijkheidsverheerlijking van Poetin, die zichzelf als een held wil neerzetten. Door de komst van het open internet is er een Do-It-Yourself cultuur ontstaat, waardoor elke gebruiker zelf content kan maken en delen. Olga Goriunova bespreekt deze DIY cultuur in haar artikel ‘New Media Idiocy’.
Websites als 9gag.com staan vol met memes, en zo ook met memes over Poetin. De persoonlijkheidscultus van Poetin als held, die hij zelf heeft willen creëren, wordt hier geparodieerd. Wanneer ik de zoekterm ‘Putin’ in typ, krijg ik 200 resultaten.

poetin bond poetin beer

Bond, James Bond. Maar dan de KGB agent Vladimir Poetin, hij red ons van schurken. Met ontbloot bovenlijf en vliegend op een beer red hij de wereld met zijn laserogen. De mannelijkheid van Poetin schijnt veel vrouwen in Rusland te behagen. Volgens Cassiday en Johnson zitten Russische vrouwen massaal aan de tv gekluisterd wanneer Poetin een TV-optreden doet, en verwijten ze hun echtgenoten dat ze meer op Poetin zouden moeten lijken. Ook deze kwaliteit van Poetin wordt niet over het hoofd gezien op 9gag.com.

poetin sexy

Poetin is een held, stelt zijn persoonlijkheidscultus. Maar al is het allemaal propaganda: op internet is hij zeker een held. Hij zorgt voor het dagelijkse vermaak van mensen over de hele wereld, die deze memes bekijken en zelf maken.

Goriunova noemt deze populaire internetfenomenen een vorm van ‘idiotrie’, en oorzaken voor de populariteit. Overduidelijk gaat het hier om humor, maar zij onderscheid drie vormen van humor wat betreft internetfenomenen. De eerste is de hilariteit, sommige acties, combinaties of onderschriften zijn gewoonweg heel grappig. De tweede vorm van humor is die van vreugde en levendigheid, maar ook seksueel charisma. De laatste en derde vorm is die van parodie(228). Veel van de foto’s die gebruikt worden voor de memes zijn toevallige opnames van alledaagse gebeurtenissen in het openbaar optreden van Poetin, maar door er een tekst bij te zetten worden deze gebeurtenissen ernstig geparodieerd.

poetin how the fuck

Parodie of niet, het is Vladimir Poetin zeker gelukt om zijn persoonlijkheid te vereren. Hij red de wereld van rampen, maar ook onze werkdagen van een saai einde. Hij is een echte held.

 

Bronnen:

9gag. 13 oktober 2013. http://9gag.com/search?query=putin.

Bio, True Story. Vladimir Poetin. 13 oktober 2013. http://www.biography.com/people/vladimir-putin-9448807.

Cassiday, Julie A. en Emily D. Johnson. “Putin, Putiniana and the Question of Post-Soviet Cult of Personality”. The Slavonic and East European Review. 88.4 (2010): 681-707.

Goriunova, Olga. “New Media Idiocy”. Convergence: The International Journal of Research into New Media Technologies. 19.2 (2012): 223-235.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s