Joden in Praag

Ergens in de tiende eeuw begonnen zich Joden te vestigen in Praag. Zij vestigden zich langs de rivier de Moldau. Zij kozen voor deze vestigingsplaats omdat het gunstig gelegen was voor de handel.  Het aantal Joden naam steeds toe in Praag evenals de haat tegen hen. In 1096 vond de eerste pogrom plaats. De pogrom duidt op gewelddadige aanvallen op bepaalde religieuze of etnische groepen, in dit geval waren dat Joden. Tijdens deze pogrom werden Joden in een afgesloten met hoge muren omgeven getto gevestigd. Er leefden toen ongeveer 18000 Joden binnen dit getto. Tijdens de regeerperiode van koning Ottokar II van Bohemen werd een Statuta Judaeorum ingevoerd in 1262. Dat hield in dat Joden in hun getto zelfbestuur verkregen. In het jaar 1389 vond een volgend pogrom plaats waarbij 3000 Joden het leven verloren.

Voor het jaar 1848 mochten de Joden zich alleen binnen de gettomuren vestigen. Daarna mochten zij zich buiten de muren vestigen. In 1850 werd het Joodse getto naar de Josefov wijk, vernoemd naar keizer Jozef II, verplaatst. Deze keizer heeft een belangrijke rol gespeeld in de acceptatie van Joden. Door de invoering van het Tolerantie-edict begon de emancipatie van deze Joodse minderheid. Met dit Tolerantie-edic werd schriftelijk bepaald dat Joden hun geloof in vrijheid mochten uitoefenen. Daarnaast hoefden Joden geen aanwijzing meer op hun kleding te dragen en verkregen burgerlijk en politieke rechten van de keizer.  Omdat de Joden nu de toestemming hadden om zich elders te vestigen nam de populatie binnen de Josefov wijk af en bleven er voornamelijk orthodoxe en arme Joden achter in de wijk.

Met de vervolgingen van de Joden in Praag is het mythische verhaal ontstaan van de bekende Golem. In 1580 zijn de aanvallen op Joden weer begonnen in Praag. Om zijn volk te beschermen in het Josefov getto besloot rabbi Low een Golem te creëren. Deze kon middels een spreuk tot leven geroepen worden. Golem zou de Joodse wijk constant in veiligheid houden. Golem zou volgens het verhaal gemaakt zijn van de modder uit de rivier Vltava door de rabbi. Maar helaas werd Golem zo sterk dat hij zich zowel tegen de Joodse vervolgers keerde als tegen de Joden zelf, die hij juist zou moeten beschermen. Rabbi Low begreep dat er wat aan de Golem gedaan moest worden om hem te stoppen. Zo droogde hij volgens het verhaal de oevers van de rivier en vocht met de Golem totdat deze in stukken uit elkaar viel. Door deze gebeurtenis schrokken de inwoners van Praag en toen werd de rabbi beloofd dat de aanvallen op de Joden zouden stoppen. De rabbi heeft na de mislukte poging om de Joden door een creatie te verdedigen, de overgebleven stukken van de Golem bewaard. Hij bewaarde de stukken als herinnering wat er gedaan kan worden om de Joden te verdedigen mocht het ooit in de toekomst nodig zijn.

Tot op de dag van vandaag is het verhaal erg populair is Golem overal in Praag te vinden. In de Josefov wijk zijn nog zes synagogen gespaard gebleven, de oude begraafplaats en het oude Joodse stadhuis, na de afbraak van de wijk tussen 1893 en 1913 omdat men toen Praag naar het voorbeeld van Parijs wilde inrichten. Dus naast Golem zijn deze drie plekken tegenwoordig uitgegroeid tot het meest bezochte bezienswaardigheden van Praag.

Bronnen:

http://tsjechie.nl/id/1/60/josefov_wijk_praag/
http://www.landenweb.net/tsjechie/praag/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pogrom
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tolerantie-edict
http://praga.miasta.org/s,Dzielnica_zydowska.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s