Operatie Antropoid

Lidice, 9 juni 1942. 199 mannen zijn geëxecuteerd, 95 kinderen gevangen genomen (waarvan later 81 vermoord in gasbussen in Chelmno) en 195 vrouwen zijn per direct gedeporteerd naar Ravensbruck. Alle volwassenen, mannen en vrouwen, in het dorpje Lezaky zijn vermoord. Beide dorpen zijn verbrand en de resten van Lidice werden vervolgens met de grond gelijk gemaakt. En dit is slechts een voorbeeld van de gevolgen van Operatie Anthropoid.

 

OP 27 mei 1942 om 10:30 uur, vervolgde Heydrich zijn dagelijkse weg, van het werk naar huis, in Panenske Brezany in Praag. Twee mannen, Gabcik en Kubis, wachten hem op bij een scherpe bocht. Hier zou de auto flink af moeten remmen. Een derde man, Valcik, stond op de kijkuit, 100 meter veder op. Wanneer Heydrich aan komt rijden in zijn Mercedes 320 Convertible B, stapte Gabcik voor de auto en probeerde het vuur te openen. Zijn Sten machinegeweer liep vast en Heydrich beveelt zijn chauffeur om de auto te stoppen. Wanneer Heydrich uitstapt om hem neer te schieten gooit Kubis een geïmproviseerde antitankbom, verstopt in een koffer, naar de auto. Heydrich werd vervolgens opgenomen in het ziekenhuis met verschillende fragmenten van de bom en de auto in zijn lichaam. Later overleed hij aan bloedvergiftiging.

 

De reactie van de nazi-top op de dood van deze, voor hen belangrijke,ja, m man was hard en meedogenloos. In de represaille, ook wel de Heydrichiad genoemd, werden niet alleen de twee dorpen verwoest waarvan men dacht dat zij iets te maken hadden met de terroristen, ook werden er volgens een telling zo een 5000 mensen, en volgens een andere weer 10.000 mensen, dodelijk slachtoffer van de wraak van de Duitsers die het principe van collectieve verantwoordelijkheid toepasten.

 

Een van de heren betrokken bij de aanval was kort erna neergeschoten door de chauffeur van Heydrich. De twee andere mannen werden verraden en op 18 juni werd hun schuilplaats, een kerk, aangevallen. Kubis overleefde deze bestorming niet, samen met 3 opstandelingen die zich ook schuil hielden in de kerk van de Heilige Cyrillus en Methodius. Vier anderen, waaronder Gabick pleegden zelfmoord in de crypte van de kerk nadat de nazi’s op verschillende manieren de mannen uit hun schuilplaats probeerden te verdrijven.

 

Vele slachtoffers vielen tijdens de strijd tegen de Duitsers. Zo eindigde de stille periode van verzet tegen de Duisters in Tsjechië met een aanslag en de executie van duizenden willekeurig uitgekozen Tsjechen.

 

Bronnen:

en/nl.wikipedia.org “Reinhard Heydrich”, “Operation Anthropoid”, “Operatie Anthtopoid”

http://www.jstor.org/discover/10.2307/40210095?uid=3738736&uid=2&uid=4&sid=21102763554577

http://www.youtube.com/watch?v=WifCpHvNlp8

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s