Tadeusz Kosciuszko de wereldster

Tadeusz Kosciuszko is in verschillende delen van de wereld te vinden. Zo is er een brug in New York naar hem vernoemd, Thaddeus Kosciusko Brigde en een monument in een park van Detroit. In Australië is er Mount Kosciuszko te vinden. De berg dankt haar naam aan de Poolse geograaf en reiziger Pawel Edmund Strzelecki die deze berg heeft ontdekt en naar Kosciuszko heeft genoemd. In Frankrijk kan men het Kosciuszko monument bewonderen in de plaats Montigny-sur-Loing. In Kosciuszko’s geboorteland Polen bestaat Kosciuszko’s Mount in Krakau. De vraag is waarom is Tadeusz Kosciuszko zo internationaal bekend? Wat zijn zijn verdiensten geweest?

Tadeusz was geboren op 4 februari 1746 in Mereszowszczyzna wat nu in Wit- Rusland ligt. Hij was een Poolse vrijheidsstrijder die zich in 1794 verzette tegen de Poolse delingen. Hij verzette zich in 1794 tegen de Russen en boekte samen met een leger, bestaande uit bewapende boeren, een aantal successen zoals de Slag bij Raclawice en vlakbij Warschau. Toch mocht het niet baten. Nog in hetzelfde jaar moest hij zich overgeven aan het Russische leger. Na de verloren strijd tegen de Russen emigreerde hij naar naar de Verenigde Staten voor een aantal jaar. Vanuit daar vertrok hij weer naar Frankrijk en verbleef daar tussen 1798 en 1815. Daar nam hij dienst in een Pools legioen en werkte hij mee aan de oprichting van het Groothertogdom Warschau.

Maar voordat hij het verzet organiseerde tegen de Poolse delingen, vocht hij mee in de Amerikaanse Vrijheidsoorlog als vrijwilliger. Deze Vrijheidsoorlog vond plaats tussen 1775-1783. Tijdens de Vrijheidsoorlog hielp hij mee om verschillende kampen van de amerikaanse legers te versterken. Hij deed er goed werk mee en dat zorgde ervoor dat hij het fort van West Point mocht bouwen aan de rivier de Hudson. Het versterken van de forten door Kosciuszko waren belangrijke factoren voor Amerikanen om de oorlog tegen de Britten te winnen. Voor al zijn inzet in de Vrijheidsoorlog werd hij opgenomen in het Gezelschap der Cincinnati. Cincinnati is een Amerikaan-Frans gezelschap van voorstaande patriotten, dat opgericht werd in 1783.

Tadeusz Kosciuszko streed in zijn leven voor de vrijheid van de onderdrukte landen en gerechtigheid. Met zijn verdiensten staat hij in de geschiedenis bekend als verzetstrijder tegen onderdrukkers en iemand die voor gerechtigheid vocht. Daarom als eer aan zijn naam zijn verschillende monumenten, bruggen en bergen en zelfs een klein stadje in de Verenigde Staten in de staat Mississippi naar hem vernoemd.

Bronnen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Commemoration_of_Tadeusz_Ko%C5%9Bciuszko
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Ko%C5%9Bciuszko
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gezelschap_der_Cincinnati

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s