Het leven van de grote Poolse dichter Mickiewicz

Adam Mickiewicz (1798-1855) is de centrale figuur in de Poolse literatuur. Hij was geboren op 24 december 1798 in de stad Nowogrodek, nu Navahrudag in Wit Rusland. Dit was in de tijd van het Pools-Litouws gemenebest, onder gezag van Rusland. Haar inwoners waren multicultureel en er werden veel talen gesproken. Mickewicz echter, schreef vooral in het Pools maar nooit in het Litouws, ondanks de bekende openingszinnen in zijn bekendste boek Pan Tadeusz (‘Litouwen, mijn vaderland’). De vader van Mickewicz was een jurist en behoorde tot de Poolse szlachta. Adam werd vooral onderwezen door zijn moeder en privedocenten. Later ging hij wel naar een school, maar daar was hij maar een matige student. In 1815 bezocht Mickiewicz de universiteit in Vilnius waar hij een opleiding deed tot docent. Na zijn studie heeft hij les gegeven bij een school in Kanuas.

Het eerste gedicht van Mickiewicz, Zima Miejska, verscheen in het weekblad Tygodnik Wielnski. De jaren daarop ontwikkelde hij zijn stijl van sentimentalisme/neoclassicisme tot romantisme.

In zijn studentenjaren had hij samen met vrienden en medestudenten een geheime organisatie opgericht, de Filomaten. Deze was opgericht voor zelfeducatie maar had ook banden met een duidelijk pro-Poolse onafhankelijkheidsorganisatie. Toen echter her gezag hiervan te horen kreeg werd er een onderzoek ingesteld, geleid door Nikolay Nikolayevich Novosiltsev. Dit leidde tot het oppakken van vele studenten en activisten, waaronder Mickiewicz. Adam werd ook opgepakt en gevangen gezet en later verbannen naar Rusland in 1924. In Rusland was hij vooral in Sint Petersburg en Moskou, waar hij warm werd ontvangen in de salons voor zijn poëtische improvisatietalent. Hij wist in Rusland ook veel belangrijke connecties te leggen. Zo ontmoette hij de Poolse journalist en schrijver Rzewuski, de Poolse componiste Szymanowska, met wiers dochter hij later zou trouwen, en ook de belangrijke Russische dichter Pushkin. Door al deze, en meer, belangrijke kennissen wist hij later een paspoort te verkrijgen waardoor hij naar West Europa kon gaan reizen.

In 1829 vertrok hij dan ook naar Duitsland, waar hij in Berlijn lezingen van de filosoof Hegel bijwoonde. In Praag ontmoette hij Goethe. Daarna is hij naar Italië vertrokken samen met zijn oude vriend Odyniec. Hij bezocht onder andere Milaan, Venetië, Florence en Rome, waar hij uiteindelijk ook ging wonen. Ondanks dat in 1830 de Noveberopstand uitbrak, vertrok hij pas in het voorjaar van 1831 naar Polen, op een vals paspoort.

Nadat hij in Dresden het derde deel van Dziade had geschreven, kwam hij in 1832 aan in Parijs. Daar werd hij actief in vele Poolse groepen en scheef hij ook zijn meesterwerk Pan Tadeusz. Omdat hij dit in Parijs schreef kreeg het nog meer kracht, aangezien het geschreven werd vanuit het oogpunt van een emigrant. Dit werk was echter wel het laatste in zijn productieve literaire periode. Hij publiceerde nog wel kleine gedichten, maar die werden lang niet zo bekend als zijn voorgaande werken. Hij trouwde met Celina Szymanowska en ze kregen samen zes kinderen.

In 1838 kreeg hij bij de universiteit van Lausanne in Zwitserland een aanstelling als professor in de Latijnse literatuur. Ondanks het gebrek aan ervaring als professor werden zijn lezingen goed ontvangen en daarom werd hij in 1840 ook hoofd van de Slavische talen en culturen aan het College de France. In zijn latere jaren werd hij bibliothecaris bij de Bibliotheque de l’Arsenal.

Helaas werd Adam Mickiewicz in het jaar 1855 ziek. Er waren mensen die speculeerden dat hij vergiftigd was door politieke vijanden, maar hier zijn geen bewijzen van. Op 26 november 1855 stierf Adam, hoogstwaarschijnlijk aan cholera, die in die tijd voor meer slachtoffers zorgde. Zijn overblijfselen werden in Frankrijk begraven maar in 1890 werden ze overgebracht naar Polen, waar hij in de Wawel Kathedraal in Krakau werd begraven naast andere belangrijke Poolse personen.

 

Bronnen: Wikipedia Adam Miciewicz, Pan Tadeusz http://info-poland.buffalo.edu/classroom/mickiewicz/grol.html, http://www.notablebiographies.com/supp/Supplement-Mi-So/Mickiewicz-Adam.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s