De christianisatie van Tsjechië

De eerste pogingen om Tsjechië te christianiseren vinden aan het begin van de 9de eeuw plaats door Frankische evangelisten. Deze pogingen mislukken echter, onder andere omdat Frankische missionarissen Latijn spreken en zich niet goed verstaanbaar kunnen maken onder de lokale bevolking. (Mostard, J.J. 1968:10)

In 830 wordt het Groot-Moravische rijk door Mojmír I gesticht en kort daarna, in 831, worden Mojmír I en zijn familie door bisschop Reginhar van Passau tot christen gedoopt. Hiermee is het christianisatieproces van de ten zuiden van de Karpaten gelegen gebieden in gang gezet. (Ecclesia)

De christianisatie van de Tjechische volk wordt voortgezet door de opvolger van Mojmír I, Rastislav (846-870), die de zelfstandigheid van zijn vorstendom probeert zeker te stellen door betrekkingen aan te gaan met Constantinopel. Op zijn verzoek worden rond 863 door de Bizantische keizer Michael III twee evangeliepredikers naar Moravië gestuurd: Cyrillus en Methodius. Zij worden als missionarissen uitgekozen omdat zij de Slavische taal kennen. Zij vertalen de Bijbel naar het Oudkerkslavisch en stellen de liturgie in de Slavische taal op. (Mostard, J.J. 1968:11) Methodius wordt in 870 tot bisschop van Moravië en Pannonië. In de loop van de 9de eeuw wordt de invloed van het Latijnse christendom echter steeds groter en kiest de opvolger van Rastislav, Svatopluk (871-894), uiteindelijk voor het Lantijnse christendom.

Het  christianisatieproces wordt (succesvol) voortgezet door Vratislav I (915-921) en vervolgens door zijn zoon Václav (Wenceslaus I de Heilige), die in 929 wegens (onder andere) zijn geloof door zijn broer Boleslav I wordt vermoord. Tenslotte is de stichting van het bisdom van Praag onder de regering van Boleslav II de Vroome in 973 en de benoeming van bisschop Thietmar (973/4-982) één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de Tsjechische kerk, waarmee de christianisatie van Tsjechië voltooid is. (Ecclesia)

 

Bronnen:
Mostard, J.J. 1968 De Tsjechen. Vijftien eeuwen vrijheidsstrijd. Amsterdam/Antwerpen: Kosmos
http://www.ms.ecclesia.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=318&Itemid=106
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyrillus_en_Methodius

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s