Hoe wordt Tsjechië weer katholiek?

In 1458 wordt Jiři von Podĕbrady, een Hussietisch Tsjechisch edelman, tot koning van Tsjechië gekozen. De paus accepteert deze keuze niet en trekt de Compactaten van Bazel om die reden in 1462 in. Tsjechië trekt zich er niets van aan. Er wordt zelfs een nieuwe (protestantse) kerk -naast de reeds bestaande Hussietische kerk van Kalixtiner- in Tsjechië opgericht, namelijk de Boheems-Moravische broederschap (Mostard, J.J. 1968: 38). De Hussietische kerk en de Boheems-Moravische broederschap verbinden zich in de tijd van de reformatie in de eerste helft van de 16de eeuw met elkaar, en stellen samen de Tsjechische confessie op (Mostard, J.J. 1968:44).

Met het kerkelijk Concilie van Trente (1545-1563) begint een periode van de contra-reformatie (http://www.lucepedia.nl/asp/invado.asp?t=dossier&d_id=188). Deze verloopt in Tsjechië vrij rustig. De toenmalige heersers van Tsjechië zijn niet fanathiek-katholiek. Ferdinand I is zelf rooms-katholiek, maar treedt niet tegen het protestantisme op. Zijn opvolger, keizer Maximilian II (1564-1576), is officieel katholiek maar in zijn hart sympathiseert hij met protestanten. Zijn zoon en opvolger, Rudolf II (1576-1611), is gematigd rooms-katholiek maar heeft over het algemeen weinig belangstelling voor de godsdienst omdat hij zich het liefst bezig houdt met de kunst en wetenschap. In 1609 stelt hij de Majesteitsbrief op, waarin de Tjeschische confessie en hiermee het protenstantisme in Tsjechië officieel worden erkend (Mostard, J.J. 1968:49).

Wanneer Ferdinand II in 1617 aan de macht komt door zich tot de koning van Tsjechië te kronen komt er een einde aan de toleratie voor het protestantisme. In 1618 wordt de Majesteitsbrief van 1609 geschonden door de sluiting van een aantal protestantse kerken. Weliswaar wordt Ferdinand II in 1619 tijdelijk afgezet, maar hij komt weer terug wanneer Frederik V van de Palz (1619-1620) na de nederlaag bij de Witte Berg in 1620 naar Nederland vlucht (Mostard, J.J. 1968:52). Ferdinand II, die fanathiek rooms-katholiek is, treedt hard tegen het protestantisme op, schaft de lekenkelk met de communie onder twee gedaanten (brood en wijn) af en introduceert de mis in het Latijn in plaats van Tsjechisch. Kortom, hij maakt Tsjechië (weer) tot een volledig rooms-katholieke staat. (http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Czechy-Historia;4573963.html)\

Bronnen:

Mostard, J.J. 1968 De Tsjechen. Vijftien eeuwen vrijheidsstrijd. Amsterdam/Antwerpen: Kosmos
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Czechy-Historia;4573963.html
http://www.lucepedia.nl/asp/invado.asp?t=dossier&d_id=188

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s