De defenestraties van Praag

In de geschiedenis van Praag hebben zich drie of vier defenestraties voor gedaan. (wiki 1) Ik zeg hier drie of vier, omdat de laatste mogelijk een zelfmoord is geweest. Het gaat hier om de politicus Jan Masaryk die op 10 maart 1948 in zijn pyjama onder zijn raam werd gevonden, 18 dagen na de Praagse coup. (wiki 2) Omdat het nog altijd niet duidelijk is of dit een moord of een zelfmoord was, laat ik deze defenestratie nu achterwege.
De eerste defenestratie
Jan Hus is de kerkhervormer die eind 14e eeuw, begin 15e eeuw de kerk grondig wilde veranderen. Hij liet de geloofsleer zelf intact, maar wilde af van de hiërarchie en corruptie in de kerk. Christus stond aan het hoofd, niet de paus. Hus vertaalde de bijbel naar het Tsjechisch, en brood en wijn was bedoeld voor alle gelovigen. (Mostard, z.j.:31) Hij kreeg hier mee het volk en de adel achter zich, maar Rome werd zijn vijand. Op 6 juli 1415 stierf Hus op de brandstapel. (Mostard, z.j.:32)
Na Hus’ dood liepen de spanningen tussen de Hussieten en katholieken steeds verder op en op 30 juli 1419 brak de hussitische revolutie uit. (Pokorný, 2000:22) Ze bestormden Novoměstská radnice, en gooiden de rooms-katholieke raadsleden het raam uit, waar ze, indien nog niet gestorven, gelyncht werden door de boze menigte. (Mostard, z.j.:51) Dit was de eerste defenestratie van Praag.
De anderhalve defenestratie
Deze defenestratie is niet zo belangrijk geweest als de eerste en de tweede, maar er zijn wel mensen het raam uit gesmeten. Er staat niets over in de artikelen van Pokorný en Mostard.
Op 24 september 1483 werden de burgemeester en zeven raadsleden gedefenestreerd door een groep Ultraquisten (de hussieten waren te verdelen in twee groepen: de gematigde Ultraquisten en de radicale Taborieten). Ze pleegden de coup in Staré Město, Nové Město en Malá Strana. (wiki3)
De tweede defenestratie
Ferdinand I von Habsburg werd in 1527 tot koning van Bohemen gekroond, waardoor Bohemen aan de Habsburgers kwam. (Mostard, z.j.:41) Dit was nog niet slecht voor de Tsjechische Hussieten. Zelf was hij rooms-katholiek, maar hij gedoogde het protestantisme om de vrede te bewaren. (Mostard, z.j.:44) Ook zijn zoon Maximilliaan II en zijn kleinzoon Rudof II lieten de protestanten met rust. (Mostard, z.j.:46) In 1611 werd Rudolf II afgezet als koning door zijn broer Matthias, die onder grote invloed van zijn rooms-katholieke neef Ferdinand II stond. Ferdinand II liet zich in 1617 tot koning kronen en sluit en sloopt een aantal protestantse kerken in 1618. Dit pikten de protestanten niet, en op 23 mei 1618 gooiden zij de keizerlijke stadhouders Slavata en Martinic uit het raam van het Hradčany. (Mostard, z.j.:50) Dit was het begin van de dertigjarige oorlog.

bibliografie

Čornej, P. Pokorný, J. (2000) A Brief History Of The Czech Lands To 2004 Práh, Praag
Mostard, J. J. (z.j.) De Tsjechen, vijftien eeuwen vrijheidsstrijd Kosmos, Amsterdam Antwerpen
http://en.wikipedia.org/wiki/Defenestrations_of_Prague (wiki 1)
http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Masaryk (wiki 2)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%A1_defenestrace_%281483%29 (wiki 3)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s