De Mongolen in 1241

Dzjengis Khan verenigde begin dertiende eeuw de verschillende Mongoolse stammen en hij begon zijn veroveringstochten richting China. Nadat hij Noord-China verwoest had en vele steden had veroverd, trok hij naar het westen. Zelf stierf hij in 1227, maar zijn opvolgers gingen vrolijk verder met veroveren. (Vos, 2011: 46)
In 1241 vielen de Mongolen onder leiding van drie kleinzonen van Dzjengis Khan Polen binnen. Ze wilden Hongarije veroveren, en om hulp aan Hongarije vanuit Polen onmogelijk te maken stuurden ze een deel van het leger daar heen, om de Polen bezig te houden. (wiki 1)
Twee keer versloegen de Tartaren een Pools leger. Eén keer bij Tursko, en één keer bij Chmielnik. Volgens wikipedia werden de inwoners van Kraków zo bang, dat ze de stad verlieten, en werd het op 24 maart door de Mongolen in beslag genomen en afgebrand. (wiki 1)
Ondertussen was Henryk II Pobożny bezig een groot leger bij elkaar te verzamelen om de invasie te stoppen. Ook wachtte hij op een leger van Václav I van Bohemen. Wikipedia beweert dat de Mongolen gehoord hebben dat er Europese troepen Polen naderden, en dat ze toen het leger van Henryk II hebben onderschept bij Legnica. (wiki 1) Alsof het een verrassingsaanval was. Maar in het boek van Zamoyski staat dat Henryk II zijn troepen naar buiten de stad leidde om de tegemoetkomende Tartaren te confronteren. (Zamoyski, z.j.: 27) Alsof hij er helemaal klaar voor was.
Voor de uitkomst maakt dat niets uit, want op 9 april 1241 werd het Poolse leger voor een derde maal verslagen en werd Henryk II in stukken gehakt. (Zamoyski, z.j.: 27) De Tartaren trokken naar Hongarije, maar ze zouden nog twee keer terugkomen. (Zamoyski, z.j.:28)

bibliografie
Vos, L (2011) Een geschiedenis van Polen, De strijd van de witte adelaar Acco, Leuven/Den Haag
Zamoyski, A (z.j.) The Polish Way, a thousand-year history of the Poles and their culture Hippocrene books, New York
http://en.wikipedia.org/wiki/First_Mongol_invasion_of_Poland (wiki 1)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s