Leszno onder de Leszczyński’s

Leszno is een stad in Polen die voor het eerst genoemd werd in historische documenten in 1393. De stad was toen eigendom van Stefan van Karnin, van de Wienawa stam, maar de familie nam de achternaam aan van de naam van hun landgoed, Leszczyński. (Wiki 1)
Omdat Polen al vroeg godsdienstig pluriform was, werd er in de veertiende eeuw het gedwongen bekeren van niet-katholieken afgeschaft. (Vos, 2011:87) De Leszczyński familie bekeerde zich tot het calvinisme en door de komst van leden van de Tsjechische broederschap en Silesische wevers ontwikkelde Leszno zich snel. In 1547 kreeg het stadsrechten van koning Zygmunt Stary. (wiki 1)
Eenendertig jaar later begon na de Praagse defenestratie van 1618 de dertigjarige oorlog. Bohemen werd binnen gevallen en legers trokken naar de witte berg bij Praag. (Mostard, z.j.:52) Op 8 november 1620 werden de Tsjechen verslagen en keizer Ferdinand II werd voor de tweede maal koning van Bohemen. Hij liet de zevenentwintig leiders van de opstand onthoofden en het protestantisme werd niet meer gedoogd in de Tsjechische landen. Er werd een nieuwe wet ingevoerd die stedelingen en adelen dwong te kiezen tussen zich bekeren tot het katholicisme, of het land te verlaten. (Pokorný, 2000:30) Dit zorgde voor een enorme emigratie van de intelligentsia. Veertigduizend Tsjechische families verlieten Bohemen en vluchtten naar andere landen.
De laatste bisschop van de Tsjechische broederschap, Jan Amos Komenský (hier beter bekend als Comenius) moest Tsjechië ook verlaten en vluchtte naar Leszno. (Mostard, z.j.:53) Daar werd hij rector van een gymnasium, dat al eerder was opgericht door de broederschap. (wiki 1)
De stad werd versterkt met vestingswerken en vier poorten verenigde de stad met de voorsteden. Leszno kende een goede export markt, maar aan de gouden tijden kwam in 1656 een eind, toen de stad verwoest werd door een grote brand. (wiki 1) Volgens wikipedia is de stad opzettelijk verbrand omdat het de Zweden zou hebben toegelaten tijdens de potop. Ik kan hier verder niets over terug vinden. In 1707, eenenvijftig jaar later (de stad moest inmiddels wel weer zijn opgebouwd) werd het weer afgebrand. Deze keer door de Russen tijdens de grote Noordse oorlog. En alsof het allemaal nog niet genoeg was, werd Leszno twee jaar later geplaagd door een pest uitbraak.
Stanisław I Leszczyński heeft het nog (tot twee keer toe) geschopt tot koning van Polen, maar hij verkocht Leszno nadat hij voor de tweede maal de troon moest afstaan. (wiki 1)

bibliografie
Čornej, P. Pokorný, J. (2000) A Brief History Of The Czech Lands To 2004 Práh, Praag
Mostard, J. J. (z.j.) De Tsjechen, vijftien eeuwen vrijheidsstrijd Kosmos, Amsterdam Antwerpen
Vos, L (2011) Een geschiedenis van Polen, De strijd van de witte adelaar Acco, Leuven/Den Haag
Zamoyski, A (z.j.) The Polish Way, a thousand-year history of the Poles and their culture Hippocrene books, New York
http://pl.wikipedia.org/wiki/Leszno (wiki 1)
http://www.leszno.pl/Nasze_miasto,103.html?lang=2 (leszno.pl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s