Tsjechië en de WOII

In de periode voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog wordt het Sudetenland door Hitler met goedvinden van Groot-Brittannië en Frankrijk op 29 september 1938 als gevolg van het beruchte Verdrag van München geannexeerd. Op 15 maart 1939 worden Bohemen en Moravië door Duitse troepen bezet, waarna Hitler het ‘Protektorat Böhmen en Mären’ proclameert. Slowakije verklaart zichzelf onafhankelijk onder mgr. Dr Jozef Tiso, maar gehoorzaamt de nazi bezetters (Mostard, J.J. 1968:84)

Op 1 september 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit. In Londen wordt een Tsjecho-Slowaakse regering in ballingschap door Beneš gevormd en nemen de naar het buitenland uitgeweken Tsjechen dienst bij de geallieerde troepen.  De Tsjechische communistenleider Gottwald wijkt uit naar de Sowjet-Unie, waar een Tsjechische legerunit onder de leiding van partijloze Swoboda wordt gevormd. (Mostard, J.J. 1968:89)

De Tsjechen voeren tijdens de Tweede Wereldoorlog met name lijdelijk verzet, maar komen ook enkele keren in actie. Vanuit Londen wordt een moordaanslag voorbereid op de fanatieke Gestapo-officier Heydrich, de plaatsvervangend Reichsprotector, die op 27 mei 1942 door Tsjechische verzetsstrijders wordt gepleegd. Om de Tsjechen te straffen wordt de mannelijke bevolking van het dorpje Lidice, waarvan één van de Tsjechische verzetsstrijders afkomstig was, in opdracht van Hitler vermoord, worden de vrouwen naar concentratiekampen gedeporteerd en worden de kinderen naar Duitse opvoedingsgestichten weggevoerd. Op 5 mei 1945 komt er tot een algemene volksopstand, voorbereid door de illegale in april 1945 opgerichte Nationale Raad. Er wordt enkele dagen lang gevochten, totdat de hoofdstad op 9 mei 1945 door de Russen wordt bevrijd.

Ook het lot van de Tsjechische Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is gruwelijk. Vanaf 1941 fungeert de Tsjechische  stad Theresienstadt als getto voor gedeporteerde Joden, waarvandaan vele Joden naar Auschwitz-Birkenau of andere vernietigingskampen worden gestuurd. Van de ruim 140.000 naar Theresienstadt gedeporteerden Joden komt maar liefst 75.000 uit Tsjecho-Slowakije. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Theresien-stadt_(concentratiekamp) Van de 40.000 Joden wonende in Praag, de meeste Duits, worden er 36.000 in de gaskamers van Auschwitz vermoord. (http://www.tsjechie.nl/id/1/46/geschiedenis_tsjechie/)

 

Bronnen:

Mostard, J.J. 1968 De Tsjechen. Vijftien eeuwen vrijheidsstrijd. Amsterdam/Antwerpen: Kosmos
http://www.tsjechie.nl/id/1/46/geschiedenis_tsjechie/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Theresienstadt_(concentratiekamp)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s