Nachleben van de Slag bij Wenen (1683)

In 1683 maakten de Ottomanen gebruik van innerlijke verdeeldheid binnen het Habsburgse Rijk om een offensief tegen Wenen in gang te zetten. In 1529 hadden de Ottomanen eerder een poging gewaagd de Oostenrijkse hoofdstad te bezetten. In 1683 zouden de Ottomanen onder Sultan Mehmed IV definitief afgeslagen worden. Hiermee werd de Ottomaanse gebiedsuitbreiding in Europa – die in 1354 op Gallipolli begonnen was – beeindigd. Grootvizier Mustafa Pasja was langs de Donau richting Wenen opgetrokken op uitnodiging van protestantse Hongaren, die in opstand waren gekomen tegen de katholieke Habsburgers. Zijn leger zou bestaan uit ongeveer 150.000 man. Keizer Leopold is – toen dit bericht hem bereikte – met een groot deel van zijn troepen de stad ontvlucht. De verdediging van Wenen werd overgelaten aan ongeveer 11.000 man. Nog eens 33.000 Habsburgse troepen bevonden zich buiten de muren.
Op dit moment maakte de Pools koning Jan Sobieski zich op om te voldoen aan het verdrag dat hij eerder met de Habsburgse keizer Leopold had gesloten. Wanneer de Ottomanen Krakau zouden aanvallen, zouden de Habsburgers de Polen te hulp komen. Wanneer de Ottomanen Wenen zouden aanvallen zou het omgekeerde gebeuren. In een mars van drie weken trok Jan Sobieski met ongeveer 30.000 man naar Wenen. Hier werden zijn legers samengevoegd met andere hulptroepen uit de Duitse staten. Jan Sobieski nam het opperbevel van de verdedigers en wist de Turken af te slaan op de Kahlenberg.
Het feit dat de Ottomanen tot stilstand werden gebracht en een eventueel verdere invasie van Europa werd verhinderd, maakt de slag ook cultureel significant. Hierbij werd vooral de nadruk gelegd op het Christendom dat gezamenlijk (Polen, Duitsers en Oostenrijkers) de islamitische opmars een halt toe geroepen zou hebben. Jan Sobieski kreeg van de paus de titel Defendor Fidei. Ook werd Jan Sobieski afgebeeld door Poolse nationalistische schilders als Kossak en Matejko. Nog tot in de 21e eeuw heeft de Slag bij Wenen een sterke symbolische waarde. Extreem-rechtse anti-islambewegingen refereren vaak aan de Slag bij Wenen als heldhaftige gebeurtenis. Zij gebruiken of misbruiken deze historische gebeurtenis om een oproep te doen nu weer “verenigd tegen de islam te strijden.” Zo ook de Noorse massamoordenaar Anders Breivik in het manifest dat hij na zijn actie achterliet.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s