Slaven helpen slaven in opstand Haïti

Na de Franse revolutie in 1789, waar de verklaring van de rechten van de mens en burger gepubliceert werd, begon het ook te borrelen in de Franse kolonie van Saint-Domingue (Haïti). De Fransen die daar gesettled waren hadden veel slaven werken op hun plantages. De slaven hadden ook kennis genomen van de verklaring waarin iedereen vrij en gelijk was, en kwamen in 1791 in opstand. (wiki 1)
Na jaren lange gevechten tussen de zwarte slaven, de Fransen, de Britten en de Spanjaarden (Frankrijk verklaarde de oorlog aan Groot-Brittanië in 1793 en Brittanië viel Haïti binnen. Spanje kwam hen bijstaan) (wiki 1),stuurde Napoleon in 1802 een grote groep soldaten naar het eiland om de Franse overheersing te herstellen. Dit waren 5200 Poolse soldaten uit legioenen die Napoleon eerder had opgericht om Frankrijk bij te staan in Europa, maar hij had ze daar niet meer nodig. (Vos, 2011:142)
Bij aankomst was het niet zoals velen hadden verwacht. In tegenstelling tot de Fransen waren de polen niet zo rasistisch en waren tegen deze oorlog. Al vochten de meesten wel mee met de Fransen. De meesten, want een deel liep over naar de Britten en een deel ging terug naar Frankrijk. Een groep van zo’n 120 tot 150 Poolse soldaten ging aan de kant van de slaven vechten. (webster 1)
Na de overwinning van de slaven in 1804, waren er 4000 Polen gestorven door gele koorts of door gevechten. Een groot deel verliet het eiland terug naar Frankrijk, Groot-Brittanië of elders. Zo’n 240 Polen vestigden zich als Haïtiaans burger en bouwden daar een leven op. (webster 2) Hun nakomelingen zijn nog altijd lichter van kleur, hebben soms blauwe ogen of hebben geen kroeshaar (zie: https://www.flickr.com/photos/nygus/sets/72157620721130385/ ).

Bibliografie:
Vos, L (2011) Een geschiedenis van Polen, de strijd van de witte adelaar Acco, Leuven/Den Haag
http://www2.webster.edu/~corbetre/haiti/bookreviews/pachonski.htm (webster 1)
http://www2.webster.edu/~corbetre/haiti/history/revolution/polands.htm (webster 2)
http://en.wikipedia.org/wiki/Haitian_Revolution#1791_Slave_Rebellion (wiki 1)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s