Bloeddonatie in Tsjechië

Het is 1492, Paus Innocentius VIII ligt op zijn sterfbed. Zijn Joodse dokter, Giacomo di San  Genesio, probeert hem te redden met, wat bekent staat als de allereerste, bloedtransfusie. Ze hebben drie donoren, het zijn 10-jarige jongetjes, die bloed afstaan, zij zullen deze ingreep niet overleven. Hoogstwaarschijnlijk dronk de Paus het bloed, hij zou zelf in juli 1492 overlijden.

Tegenwoordig leren leerlingen op de middelbare school over de verschillende bloedgroepen: A, B, AB, O. Naast deze bloedgroepen bestaat nog het resusbloedgroepensysteem, deze wordt aangeduid met een – of +. In de tabel hieronder staat aangegeven welke bloedgroepen bloed van andere bloedgroepen kan ontvangen.

Welke bloedgroepen bloed van andere bloedgroepen kunnen ontvangen.

Welke bloedgroepen bloed van andere bloedgroepen kunnen ontvangen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Paus Innocentius VIII stierf van zijn bloedtransfusie. Er kunnen verscheidene verklaringen voor zijn geweest: een natuurlijke dood, bestemd bloed ingenomen (AIDS, HIV, etc.), bloedgroepen paste niet bij de zijne, of zijn lichaam kon het bloed niet aan.

Bloeddonor
Bloeddonoren, en donoren in het algemeen, zijn en zullen altijd nodig blijven om patiënten te helpen. In Nederland kan er op de website van Sanquin een test worden gedaan of er een kans is dat je een donor kan worden. Ook in Tsjechië kun je een donor worden, de voorwaarden zijn (bijna) gelijk aan de Nederlandse, om te kijken of je in Tsjechië een donor kan worden kan worden gekeken op de website van de Tsjechische Rode Kruis.

Bloeddonaties door Europa heen

Bloeddonaties door Europa heen

Uit een Europees rapport uit 2009 valt op te merken dat 30\% van de ondervraagde Tsjechen ooit bloed heeft gedoneerd. In 2004 heeft men in Tsjechië het aantal bloeddonaties proberen te vergroten door donors twee glazen bier te geven in ruil voor hun bloeddonatie. In 2008 heeft men een artikel geplaatst om aandacht te vestigen aan bloeddonaties. Zo heeft ook een Tsjechische bedrijf aangegeven dat het aantal bloeddonaties in Tsjechië, in 2008, laag was en geprobeerd hun werknemers aan te sporen tevens bloed te gaan doneren. Ook studenten in Tsjechië proberen aandacht te vestigen voor bloeddonaties, zo hebben studenten van de Anglo-American University in augustus 2015 een video op YouTube geplaatst om mensen te informeren en op te roepen om bloed te doneren.

Prof. MUDr. Jan Janský
Na het lezen van deze blog zal hoogstwaarschijnlijk de vraag komen: Wat hebben Tsjechen met bloeddonatie te maken? Een simpel antwoord is: Prof. MUDr. Jan Janský (1873-1921), Tsjechië. De heer Janský was een serologist, neurologist en psychiater. Deze heer heeft in 1907 een artikel uitgebracht met zijn onderzoek naar de verschillende bloedgroepen. Zo heeft de heer Karl Landsteiner in zijn tijd een artikel uitgebracht met dat er maar 3 bloedgroepen waren. De heer Janský kwam in zijn eigen onderzoek tot conclusie dat er 4 bloedgroepen bestonden, deze heeft hij aangegeven met Romeinse cijfers. Tot op de dag van vandaag wordt het onderzoek van de heer Janský gebruikt om de verscheidene bloedgroepen aan te geven.

Referenties

  • G. Lindeboom, “The story of a blood transfusion to a pope,” in Journal of the History of Medicine and Allied Sciences, pp. 455-460, 1954.
  • European Commision, “Blood donation and blood transfusions,” in Special Eurobarometer 333b, p. 7, 2010.
  • K. Krosnar, “Czech republic oers free beer to blood donors,” in BJM, p. 819, 2004.
  • J. Meyer, “Save a life, give blood,” 2008.
  • M. Zabka, “The blood donation with O2 project has begun,” 2008.
  • S. from Anglo-American University, “AAU 2015 blood donation,” 2015.
  • J. A. KENNEDY, “Isohemagglutination: The work of jan janský with a critical analysis,” p. 123, 1930.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s