Eet- en drinkcultuur in Tsjechië

czech_food5

Stel je voor: je bent op vakantie in Praag, of ergens anders in Tsjechië, en je wilt graag kennismaken met de traditionele Tsjechische keuken. Maar wat bestel je dan? Wat is nu echt typisch Tsjechisch?

Wanneer we ons die vraag stellen, moeten we in het achterhoofd houden dat de Tsjechische keuken beïnvloed is door verschillende andere keukens. Zo is er bijvoorbeeld de Oostenrijk-Hongaarse keuken, omdat ze daarmee door verschillende verwikkelingen in de geschiedenis in contact zijn gekomen. Omgekeerd heeft de Tsjechische keuken dan weer verschillende andere keukens beïnvloed. Toch heeft ze nog bepaalde karakteristieken die onderscheidend zijn, en dan vooral tegenover de keukens die wij bij ons gewend zijn.

Allereerst is er een verschil in rangorde van de maaltijden. Voor de Tsjechen is het middagmaal – en niet het avondmaal – de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze maaltijd is bij hen dus ook het meest uitgebreid. Daarbij worden dan ook vaak nog (gefrituurde) hapjes geserveerd, of een van de verscheidene soepen waaraan de Tsjechische eetcultuur rijk is.

Wat bijna alle Tsjechische gerechten gemeenschappelijk hebben, is dat ze erg stevig en vullend zijn. Er wordt over het algemeen vooral gekookt met vlees, aardappelen en deegwaren. Groenten worden bijna niet tot helemaal niet geserveerd, waardoor de Tsjechische keuken niet echt als een gezonde keuken getypeerd kan worden.  Dit gegeven is wel stilaan aan het veranderen, vooral door de internationale focus op gezonde voeding van de laatste jaren. Enkele voorbeelden van typische Tsjechische gerechten zijn Ovocné knedliky en Vepřo knedlo zelo. Het eerste gerecht bestaat uit een combinatie van meeldeeg en vruchten, en wordt geserveerd in de vorm van zoete bolletjes. Het tweede gerecht is een van de gekendste Tsjechische hoofdgerechten en bestaat uit varkensvlees, zoete zuurkool en Boheemse knoedels. Knoedels zijn een soort van gestoomde witte broodjes, vergelijkbaar met het brood rond een bapao. Ook aardappelpannenkoekjes en schotels met eend zijn veelgegeten gerechten.

Om te combineren bij een lekkere maaltijd, is er altijd een ruime keuze aan dranken beschikbaar. Vooral de biersoorten zijn talrijk. Dat mag ook wel, aangezien de Tsjechen al jarenlang bij de grootste bierdrinkers ter wereld zijn. Ze hebben zelfs een heus bierfestival, dat plaatsvindt in mei in de hoofdstad Praag, en welgeteld zeventien dagen duurt! De geschiedenis van het Tsjechische bier gaat ver terug, zeker tot in de twaalfde eeuw na Christus, wanneer de stad Brno het recht kreeg om bier te brouwen. Tegenwoordig zijn de meest voorkomende bieren blonde lagers en pilseners. De naam van die laatste soort, pilsener, is zelfs afkomstig uit de Tsjechische stad Pilsen, waar de bewoners vond dat het bier ondermaats was en in 1842 zelf een brouwerij zijn begonnen. Zij kwamen toen met de naam Pilsner Urquell, voor de allereerste pils ter wereld.

De Tsjechen zijn dus terecht zeer trots op hun bier. Toch zijn er ook lekkere wijnen te vinden, al zijn minder talrijk aanwezig. Een aanrader voor de jongere generatie zijn dan weer de glaasjes wodka waar verschillende smaakjes aan toegevoegd worden.

Bronnen:

http://theses.cz/id/ckpzdm/00179694-478929952.pdf(7.4.1.1)

http://www.weekendjenaarpraag.nl/de-traditionele-tsjechische-keuken/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Tsjechi%C3%AB

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjechi%C3%AB#Eten_en_drinken

http://www.tsjechie.nl/id/1/138/

http://www.tsjechievoorbeginners.nl/eten-en-drinken.htm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s