“Als het je niet bevalt, ga dan”

Over de negatieve houding van de Tsjechen tegenover vluchtelingen

 Milos Zeman

Vijftienhonderd vluchtelingen. Het aantal dat Tsjechië, naar Europese afspraken, in twee jaar tijd zal moeten opvangen. Toch is dat aantal opmerkelijk klein in vergelijking met de hoeveelheid vluchtelingen die sommige andere Europese landen bereid zijn op te vangen. Welke redenen schuilen hierachter? En geldt dat enkel voor Tsjechië of ook voor andere Oost-Europese landen?

Allereerst is er in de meeste Oost-Europese landen een sceptische of zelfs ronduit afwijzende houding tegenover immigratie te ontdekken. Diezelfde Oost-Europese landen hebben een groot nationaal eergevoel, dat veel minder sterk aanwezig is in de meeste West-Europese landen. Bij zo’n vaderlandslievende houding hoort ook de liefde voor het behoud van de tradities van dat land. Ook al is er af en toe discussie over of Tsjechië een Oost- of een West-Europees land is, toch kan het op dit gebied onder de Oost-Europese landen geschaard worden. De Tsjechische inwoners zijn bang dat hun tradities verloren zullen gaan of verdrongen zullen worden door de stroom van vluchtelingen die zouden binnenkomen. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst drie kwart van de Tsjechische bevolking van mening is dat asielzoekers bij hen niet welkom zijn. Er heerst vooral schrik voor de radicaliserende moslims, want alweer drie kwart van de bevolking geeft aan dat ze vooral problemen hebben met de moslimvluchtelingen.

Daarnaast is er ook de radicaal negatieve houding van president Milos Zeman over de komst van de asielzoekers. Volgens hem is de gehele vluchtelingenproblematiek de schuld van de bemoeienissen van de VN en de VS in Irak, Syrië en Libië. Hij vindt dan ook dat het niet zijn taak is om de problemen op te lossen die een ander veroorzaakt heeft en wilt vooral de grenzen van zijn land verdedigen tegen vluchtelingen. Hiervoor wilt hij voornamelijk het leger inzetten, waarover hij zeer tevreden is, meer tevreden zelfs dan over de inspanningen van de EU. Volgens hem schiet de EU tekort in het bewaken van hun grenzen.

Ook tegenover de vluchtelingen zelf is zijn boodschap duidelijk: jullie zijn hier niet uitgenodigd, dus pas jullie aan of ga maar weg. Een warm welkom moeten ze van de Tsjechische president alleszins niet verwachten. Hierin steunt Zeman de houding van de Hongaarse president Viktor Orban, die zelfs nog verder gaat door een hek te bouwen op de grens met Servië.

Toch is er hoop voor de toekomst. Ondertussen sluit Milos Zeman de Tsjechische grenzen niet meer volledig af, maar wordt de doorgang richting West-Europa vrijgemaakt. Ze kunnen ook asiel aanvragen in Tsjechië, maar de president is ervan op de hoogte dat het grootste deel toch naar West-Europa wilt doorstromen. Ondanks alle Europese inspanningen is het einde echter nog niet in zicht. Pas wanneer de situatie in het thuisland van de vluchtelingen stabiliseert en er minder mensen besluiten om te vertrekken , kan er sprake zijn van een concreet toekomstplan. Pas dan kan er stilaan gewerkt worden aan de integratie of terugkeer van de asielzoekers.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s