LGBT-rechten in Tsjechië en Polen

Vergeleken met andere landen in Centraal- en Oost-Europa is Tsjechië een aardig tolerant land, mede dankzij het grote aandeel van atheïsten in haar bevolking. Na de fluwelen revolutie begonnen homorechten zich geleidelijk aan te verbeteren en in 2001 kwam de eerste wet die ongehuwde samenleving voor homoseksuelen legaliseerde. Homoseksuele activiteiten zijn sinds 1962 legaal in Tsjechië, toen de seksuoloog dokter Kurt Freund van de Karelsuniversiteit in Praag zijn studie publiceerde waarin hij liet zien dat therapie om de homoseksualiteit van een patiënt te genezen niet effectief is[1]. Hiervoor waren homoseksuele activiteiten verboden door de communistische regering.

Tegenwoordig bestaat er in Tsjechië sinds 2006 het geregistreerd partnerschap voor homoseksuele stellen, wat hen afgezien van adoptierecht alle rechten van een normaal huwelijk geeft. In 2015 begon het Tsjechisch Hooggerechtshof echter met het bespreken van de mogelijkheid om homoadoptie te legaliseren nadat een homoseksuele journalist een klacht indiende bij de Praagse gemeenteraad over de discriminerende wet die hem niet toestaat een kind te adopteren met zijn man[2]. De regerende partij, de Tsjechische Sociaaldemocratische Partij (ČSSD), heeft echter nog geen standpunt hierover aangenomen.

Een bekende LGBT-activiste uit Tsjechië is de Tsjechisch-Amerikaanse tennisster Martina Navratilová. Sinds zij in 1981 uit de kast kwam als lesbienne strijdt zij in Amerika voor betere acceptatie en wetgevingen voor holebi’s en transgenders. Ook Gustáv Slamečka, de voormalige minister van transport in Tsjechië, is homoseksueel.

112_0804_01z+martina_navratilova+head_shot

Martina Navratilová.

Polen is het enige land in Europa dat homoseksuele activiteiten voor zowel mannen als vrouwen nooit officieel heeft verboden. Hoewel Polen tussen 1795 en 1918 als deel van het Russische rijk ook onder Russische wetgeving viel, heeft het na haar onafhankelijkheid nooit wetten ingevoerd om homoseksuele activiteiten te beperken of zelfs te verbieden. Er is echter geen sprake van wat voor een partnerschap voor homoseksuele stellen dan ook in Polen, en de Poolse staat zal het huwelijk van homoseksuele stellen dat voltrokken is in het buitenland tevens niet erkennen. Zo is het homohuwelijk zelfs grondwettelijk verboden onder artikel 18 van de Poolse grondwet[3][4].

Meerdere pogingen zijn gedaan om een geregistreerd partnerschap in te voeren: in 2004 stemde de Sejm toe tot een variant van het geregistreerd partnerschap, maar het lukte de linkse overheid niet om dit in te voeren doordat zij de verkiezingen van 2005 verloren. Tijdens de regeerperiode van Bronislaw Komorowski en zijn partij zijn er tevens pogingen gedaan om het geregistreerd partnerschap in te voeren, maar deze mislukten allemaal.

Een oorzaak van het relatieve gebrek aan acceptatie voor holebi’s en transgenders in Polen ligt waarschijnlijk bij het hoge percentage van religieuze mensen in Polen en de invloed van de Katholieke kerk. Een bekende uiting van homofobie in Polen is onder andere de voortdurende vernieling van een monument voor tolerantie: de bloemenregenboog op het Plac Zbawiciela.

Julita Wojcik en haar half-verbrande regenboog

Julita Wojcik en haar half-verbrande regenboog

Bekende holebi’s uit Polen zijn onder andere Robert Biedroń en Anna Grodzka. Biedroń werd in 2011 het eerste openlijk homoseksuele lid van de Sejm en Anna Grodzka werd in hetzelfde jaar de eerste transgender vrouw in de Sejm. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2015 probeerde Grodzka zich nog kandidaat te stellen, maar zij kreeg hiervoor niet genoeg stemmen.

[1] http://www.nytimes.com/1996/10/27/us/kurt-freund-dies-at-82-studied-deviant-sexual-arousal.html

[2] http://www.praguepost.com/czech-news/47403-gay-couple-initiates-legal-debate-on-child-adoption

[3] ‘Zowel het huwelijk, wat een unie is van een man en een vrouw, als de familie, moederschap en ouderschap, zullen worden beschermd en verzorgd door de Poolse Republiek.’

[4] http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/angielski/kon1.htm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s