Bang zijn voor het onbekende, het regeringsbeleid van Putin. Oftewel: beeldvorming van de Russische identiteit

Умом Россию не понять,
Аршином общим не измерить:
У ней особенная стать –
В Россию можно только верить.*
-Федор Тютчев-

Bang zijn voor het onbekende, het regeringsbeleid van Putin. Oftewel: beeldvorming van de Russische identiteit

Om Rusland te begrijpen, is het voor een buitenlander niet genoeg om decennia in Rusland te wonen. Het is namelijk een land van mythes, macht en een rijke historie. Waar het gebruikelijk voor de rest van de wereld is om rationeel beslissingen te nemen en te denken als individu, werkt het bij de Russische bevolking anders. Rusland is een land waar emotie nog steeds boven de ratio staat en waar het collectivisme belangrijker wordt geacht dan het individu. Tegenstrijdig en niet meer van deze tijd kan men zeggen. Maar maakt dat ook niet zo een groot land, uniek? Zij heeft zich door alle invloeden van buitenaf weten te behoeden en alsnog ervoor kunnen zorgen dat zij haar identiteit niet kwijt is geraakt (Hoorcollege’s E. Rutten & gastspreker D. Sauer).

Het Russische volk wordt omschreven als warm, collectivistisch, loyaal, beschermend, pessimistisch, extravert, uniek, corrupt, behulpzaam maar vooral ondoorgrondbaar (prospekt-online.nl; themoscowtimes.com). Deze stereotypen kunnen zowel negatief als positief worden ervaren. Het is een assumptie gebaseerd op wat men waarneemt en waar zeker een kern van waarheid in zit (Realo, Allik, Lönnqvis et al., 2009). Deze karaktertrekken worden niet alleen beïnvloed door de hedendaagse cultuur en de huidige natie. Ook de geschiedenis, invloeden van buitenaf en de sociale omgeving hebben invloed op iemands karakter. Het is dan ook belangrijk om in te zien dat de manier waarop iemand zich gedraagt naar de buitenwereld veel kan vertellen over iemands denkwijze met betrekking tot zijn cultuur en met betrekking tot zijn omgeving (Allik, Mõttus, Realo et al., 2009). Wanneer deze aspecten niet in overweging worden genomen en op een meer beperkte manier naar iemands karakter wordt gekeken, kan het lastig zijn om iemand anders te begrijpen. Daarom kan het voor de buitenwereld zo lastig zijn om de denkwijze van president V.V. Putin te doorgronden. En wat men niet kan begrijpen, daar is men vaak bang voor (volkskrant.nl).

“Putin wist na het uiteenvallen
van het Sovjet-Unie, het
volk weer te verenigen”

Dagelijks is de Russische president in het nieuws en zorgt hij met zijn ‘niet democratische wijze’ waarop hij politiek handelt voor gevreesde blikken uit het Westen, maar tegelijkertijd voor respect in eigen land (telegraph.co.uk). Hoe kan de kloof zo groot zijn? Om zulke tegendraadse vragen te beantwoorden moet er gekeken worden naar het volk en de geschiedenis van Rusland. In Rusland kan de bevolking niet slechts via een rationale denkwijze begrepen worden. Al eeuwen wordt de Russische bevolking op stevige wijze behandeld om ervoor te zorgen dat Rusland een grootmacht blijft. Om deze wereldpositie te behouden, moet het radicaal en soms zelfs eigenwijs optreden (Of zoals het Westen het noemt: ‘Niet aan de afgesproken regels houden’) (joop.nl).

Om een eenheid binnen de bevolking van Moskovie te creëren, begon Ivan de Verschrikkelijke al op onorthodoxe wijze zijn macht in de 16e eeuw af te dwingen. De Tsaren van de Romanov dynastie die hem opvolgden, zoals Peter de Grote, waren niet andersgezind en hielden hun macht met harde hand in stand. Dit allemaal om het collectivisme en het hogere doel, een grootmacht, te realiseren. De generaties die daarop volgden gingen op dezelfde voet verder, wel was de een wat milder in zijn bestuur dan de ander. In het Sovjet-Unie werd door Lenin en Stalin door middel van angst en terreur in de 20e eeuw geregeerd. Vervolgens deed in de 21e eeuw president Putin zijn intrede. Volgens een gedeelte van het eigen volk en het Westen was hij ‘Gekozen op ondemocratische wijze’ (Kozina, 2010). Steeds vaker wordt er geschreven dat Putin aan ‘managed democracy’ doet. Dit houdt in feite in dat hij elk aspect van het nieuws en sociaal leven in toom houdt en zijn eigen politiek voert, waardoor vrije verkiezingen nonsens zijn en de politiek corrupt is. Wat vaak vergeten wordt, is dat Putin er wel voor heeft gezorgd dat Rusland weer meedoet met de rest van de wereld (economisch gezien). Er kan zelfs gesuggereerd worden dat Putin ‘weer’ de wereld wilt redden, zoals Rusland dat in de oorlog met Napoleon in 1812, in De Eerste en De Tweede Wereldoorlog heeft gedaan. Of handelt hij slecht in eigenbelang? Menig Rus is er nog steeds van overtuigd dat de sterke handelswijze van hun president te maken heeft met het feit dat hij van zijn volk houdt en alles voor het volk zal doen. Hij zal Rusland niet wegcijferen zoals dat in de afgelopen tijd is gedaan. Wat maakt de angst van het Westen dan zo groot?

Is het de ondemocratische wijze van de Russische heersers die ervoor heeft gezorgd dat de Rus weer erkenning heeft gekregen? Om als recent voorbeeld de annexatie van het Krim te noemen (ninefornews.nl), waarmee Putin toch juist de bevolking wilde helpen? Een aantal Nederlandse Russen schrijft aan de andere kant in een interview bij Het Nieuwe Revu dat verscheidene Westerlingen Putin juist erg waarderen om zijn ijzeren discipline en het scheppen van orde en dat zij daarnaast geen betere leider zien voor zo een groot land als Rusland met zoveel verschillende mentaliteiten. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat het Westen niet wil inzien dat het mogelijk is om via een andere regeervorm dan democratie een land te besturen. Dat een andere regeringsvorm ook kan werken, blijkt wel uit het feit dat Putin na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, het volk weer wist te verenigen door ‘eenheid te scheppen en de orde in eigen land te herstellen’ (marithiedema.nl). Of is het toch de angst van menig Westerling veroorzaakt door het feit dat Putin zich niet aan de Westerse regels houdt? (Gastspreker: D. Sauer).

12077368_10206813343625043_1523458740_n

Het is lastig om anno 2015 op de hoogte te worden gebracht van feiten zonder dat deze politiek zijn beïnvloed. Het nieuws wordt namelijk altijd vanuit uit een bepaalde hoek weergegeven en op andere wijze in verschillende landen belicht. Voor Russen is het namelijk duidelijk als er door de eeuwen heen gekeken wordt dat zo een groot land als Rusland, waar verschillende mentaliteiten bestaan, een sterke leider nodig heeft die regeert om een eenheid in Rusland te behouden. Wat het Westen echter vooral angstig maakt is dat men niet weet wat Putin zal doen. Ze zijn bang voor het onbekende. Is die angst terecht? Dat is een vraag die niet beantwoord kan worden met een volledig antwoord. Het hangt namelijk af van op welke manier tegen deze vraag aan wordt gekeken. Om Putin’s regime beter te kunnen begrijpen moet men zich in ieder geval verdiepen in de identiteit van de Russische bevolking door de eeuwen heen.

*vertaling*: Rusland is met de geest niet te begrijpen, Men kan het met geen maatstaven meten, Zij heeft een eigenaardige kant – in Rusland kan je alleen geloven.

woorden: 1039

Bibliografie

-Artikelen

Allik, J., Mõttus, R., Realo, A., Pullmann, H., Trifonova, A., McCrae, R. R., … & Lopukhova, O. G. (2009). How national character is constructed: personality traits attributed to the typical Russian. Psychological Journal of International University of Nature, Society and Human ‘‘Dubna, 2, 1-23.

Realo, A., Allik, J., Lönnqvist, J. E., Verkasalo, M., Kwiatkowska, A., Kööts, L., … & Renge, V. (2009). Mechanisms of the national character stereotype: How people in six neighbouring countries of Russia describe themselves and the typical Russian. European Journal of Personality, 23(3), 229-249.

Kozina, A. (2010). Why is Russia not a democracy? The Putin era. Social and Political Review, 79-85.

-Internet

http://www.prospekt-online.nl/prosabl/prospekt/artikelen2006/leven_nov.html (27 september 2015)
https://www.joop.nl/opinies/detail/browse/3/artikel/33384_het_is_moeilijk_opboksen_tegen_moedertje_rusland/ (27 september 2015)
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/1472134/Putins-reforms-are-undemocratic-says-governor.html (27 september 2015)
http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/tmt/472614.html (27 september 2015)
http://www.volkskrant.nl/archief/-de-hele-wereld-zelfs-amerika-is-bang-voor-rusland-maar-het-kleine-tsjetsjenie-niet-van-enige-vredeswil-valt-in-grozny-nog-niets-te-bespeuren~a407101/ (27 september 2015)
http://www.ninefornews.nl/vladimir-poetin-de-redder-van-europa/ (27 september 2015)
http://marithiedema.nl/wp-content/uploads/2014/11/poetin.pdf (27 september 2015)

-Hoorcollege’s & Gastspreker

Hoorcollege 1 september 2015, Ellen Rutten, UvA, Roetereiland C1.04
Hoorcollege 8 september 2015, Ellen Rutten, UvA, Roetereiland C1.04
Hoorcollege 15 september 2015, Ellen Rutten, UvA, Roetereiland C1.04

Gastspreker 1 september 2015, Derk Sauer, UvA, Roetereiland C1.04

-Afbeelding

http://www.englishblog.com/2014/03/cartoon-ukrainian-chess-game.html#.Vghfrij-WME  (27 september 2015)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s