Oekraïne en Neonazisme

Er is een verschil in hoe landen bepaalde gebeurtenissen herinneren en herdenken. Ieder land doet dit op zijn eigen manier[1]. In het Westen wordt weinig aandacht gegeven aan de Russische slachtoffers, die bedroegen zo’n 32,5 tot 39 procent van het totaal aantal dodelijke slachtoffer namelijk 23,4 miljoen ten opzichte van 60-72 miljoen dodelijke slachtoffers[2]. Ook wordt er te weinig aandacht en te weinig erkenning, aldus de Russen, geschonken en gegeven aan de Sovjet Unie/Rusland als de echte bevrijder en overwinnaar van en op het fascistische Europa. In Oekraïne en de Baltische Staten neigen ze ernaar om fascisten te herdenken. Dit wordt nu ook in het Russische nieuws gebruikt.

Tegenwoordig met het conflict in Oekraïne heeft Rusland het over de fascistische junta die daar aan de macht is gekomen. Zoals hieronder ook te zien is, in een foto over het referendum van de Krim.

referendum Krim

Kunnen we dit simpel zien als ‘Russische propaganda’ of is hier een kern van waarheid in? In wat voor mate bestaan deze ‘fascistische’ krachten echt? En als deze bestaan, wat voor macht hebben zij dan in Oekraïne?

Vandaag de dag heeft iedereen wel gehoord van de Rechtse Sector in Oekraïne. Zij stonden vooraan in de strijd toen in 2014 de demonstraties zwaar uit de hand liepen op het Maidanplein in Kiev. Deze partij wordt gezien als extreemrechts, en laat dit zien door vlaggen met Stepan Bandera. Bandera had tijdens de Tweede Wereldoorlog een groepering waarmee hij voor de Nazi’s etnische zuiveringen volbracht, zoals Polen, Joden, Communisten en Russen. De Rechtse Sector heeft zo’n 10.000 leden. In het midden van juli 2015 is er een gevecht geweest tussen leden van de Rechtse Sector en de Oekraïense politie dichtbij de stad Mukacheve in het westen van Oekraïne. Er zijn hierbij twee doden gevallen.[3]

Daarnaast is de Azov Bataljon (1000 leden) het meest berucht. Dit is een paramilitaire rechts-extremistische groepering geleid door Andriy Biletsky. Zij hebben het Oekraïense leger meerdere keren te hulp geschoten. Hierbij konden ze een slag tot een overwinning brengen, terwijl het Oekraïense leger dit niet kon doen.

Azov

Zij hebben een ontwikkeling doorgemaakt van vrijwilligersgroepering naar politieke groepering. Nu vallen zij onder de Nationale Garde van Oekraïne. Zij voeren ook politietaken uit in gebieden waar de oorlog heerst. Dit is dus een kleine, maar zeer goed uitgeruste en getrainde groep, die met gemak de huidige regering van Oekraïne zouden kunnen omgooien en daar hebben zij het ‘wel eens’ over[4],[5]. Het Amerikaanse Congres heeft in juni 2015 financiering en andere militaire hulp aan het Azov bataljon verboden, met de reden dat deze onguur en neonazistisch zou zijn[6].

Bovendien wordt de politieke partij Svoboda (vertaling: vrijheid) gezien als neonazistisch. Deze partij is begonnen als de Sociaal-Nationalistische Partij van Oekraïne in 1995. Door allerlei uitspraken zou het een antisemitische partij zijn en het zou een partij zijn die weinig waarde hecht aan vrijheid van meningsuiting, aldus Der Spiegel[7]. Ook zou deze partij achter de daden van Bandera’s leger UPA staan, wat hierboven is beschreven. Hoewel anderen dit zien als onderdeel van het nationalisme van Oekraïne. Deze partij heeft momenteel 36 zetels, die recht geven op 6 plaatsen in de Verchovnaja Rada, deze bestaat uit 450 plaatsen. De partij van de huidige president Poroshenko heeft 132 plaatsen. En de partij van de huidige minister-president Jatsenjoek heeft er 82 plaatsen.[8]

Tot slot zijn er nog een aantal kleine rechts-extremistische groepering die niet zoveel betekenis hebben, maar wel meevechten in de oorlog tegen de pro-Russische separatisten. Een voorbeeld hiervan is het Aidar Bataljon. Hierbij citeer ik uit een artikel van Amnesty International: “Amnesty International has documented a growing spate of abuses, including abductions, unlawful detention, ill-treatment, robbery, extortion, and possible executions committed by the Aidar battalion[9].”

Concluderend kunnen we zeggen dat er zeker fascistische krachten in het huidige Oekraïne aanwezig zijn. Deze groeperingen hebben in een aantal gevallen een politieke variant. In theorie hebben deze groeperingen weinig macht, maar in de praktijk zijn er toch veel gevallen waar deze groeperingen wel degelijk belangrijk zijn voor Oekraïne en wel degelijk macht hebben. Zo zijn deze groepen beter bewapend en beter getraind, en kunnen zij slagen omzetten naar een overwinning waar het Oekraïense leger dit niet kan. Zie het gevecht om Marioepol. Ook nemen deze groeperingen politietaken op zich waarbij er geen verdere controle is. Zo wil ik afsluiten met een andere foto waarbij te zien is dat dit geen goede ‘opbouw naar een Europese democratie’ is.

[1] Frank van Vree en Rob van der Laarse, De dynamiek van de herinnering. Nederland en de Tweede Wereldoorlog in een internationaal perspectief, (Bert Bakker Amsterdam, 2009)

[2] http://www.quest.nl/artikel/de-7-meest-gruwelijke-oorlogen

[3] http://www.theguardian.com/world/2015/jul/12/ukraine-government-armed-standoff-right-sector-militia

[4] Margarete Klein, Ukraine’s volunteer battalions – advantages and challenges (Swedish Defence Research Agency, april 2015)

[5] http://www.theguardian.com/world/2014/sep/10/azov-far-right-fighters-ukraine-neo-nazis

[6] http://lifenews.ru/news/155524

[7] Spiegel Staff, The Right Wing’s Role in Ukrainian Protest (Der Spiegel, 27 januari 2014)

[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_parliamentary_election,_2014

[9] https://www.amnesty.org/en/latest/news/2014/09/ukraine-must-stop-ongoing-abuses-and-war-crimes-pro-ukrainian-volunteer-forces/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s