De Tsjechische legionairs tijdens de Russische revolutie

Het Tsjechische legioen is één van de hoofdspelers in het verhaal van de Tsjecho-Slovaakse onafhankelijkheid. Het aanzien dat het legioen kreeg dankzij haar successen op het slagveld overtuigde veel staatshoofden ervan dat Tsjecho-Slowakije een zelfstandige natie hoorde te zijn. Naast een grote factor te zijn in de Tsjecho-Slowaakse onafhankelijkheid was het legioen ook een belangrijke speler tijdens de Russische revolutie. Hier kregen het legioen controle over belangrijke gebieden in Siberië en hield het de hoop van de Geallieerde mogendheden in leven om een nieuw oostfront te beginnen.

Het legioen begon als een idee van Tsjechische en Slowaakse nationale organisaties in Rusland die hoopten dat de Eerste Wereldoorlog zou kunnen resulteren in een onafhankelijk Tsjecho-Slowakije. De organisaties wilden met het Legioen steun van de Russische regering krijgen bij het verwerkelijken van de onafhankelijkheid. Op 4 augustus gaf de Russische legerleiding toestemming om het Legioen te vormen. Gedurende de Eerste Wereldoorlog groeide het aantal soldaten, mede dankzij het mogen incorporeren van Tsjechische en Slovaakse krijgsgevangenen uit het Oostenrijkse leger, tot zeker 60.000 in 1918 en had zich al bewezen tijdens een aantal veldslagen tegen de Oosterijkers.

In november 1917 grepen de communisten echter de macht en kwamen er vredes overleggen tussen de Centrale mogendheden en Rusland. Om hun strijd voort te zetten wilden de Tsjechen en Slovaken van het Legioen zich verplaatsen naar Frankrijk. Met de Centrale mogendheden in het westen en de grote Europese havens van Rusland geblokkeerd was er echter geen korte route naar het westen van Europa. Uiteindelijk is dan ook besloten om het legioen met treinen naar Vladivostok te brengen. Een reis van meer dan 9.500 kilometer. Vanaf Vladivostok zou het legioen dan per schip naar West-Europa vertrekken. Het legioen kwam met de Sovjets overeen dat ze ongestoord door Rusland konden reizen als ze de meeste van hun wapens inleverden.

Tijdens hun reis kwam het in Cheljabinsk echter tot een conflict tussen de legionairs en Hongaarse krijgsgevangen die terug op weg waren naar Europa om daar waarschijnlijk weer aan het front tegen de Geallieerden te vechten. De Sovjets eisten daarom dat het Legioen al hun wapens die zij nog in bezit hadden zouden inleveren, maar dit weigerden zij. Dit leidde tot gevechten tussen de Legionairs en de Sovjets op verschillende punten langs de Trans-Siberische spoorlijn. Het lukte de Legionairs om al in september van 1918 de gehele spoorlijn in handen te krijgen. Daarnaast lukte het ze ook om aanliggende steden zoals Jekaterinenburg, de op vier na grootste stad van Rusland, in te nemen.

Tsjechische legionairs met één van hun gedecoreerde wagons

De Geallieerden waren niet blij met de politieke gang van zaken in Rusland. Met de Bolsjewieken aan de macht was er vrede tussen hen en de Centrale mogendheden waardoor die hun troepenmacht volledig konden richten op het Westfront. Het in de problemen geraakte Legioen bood de Geallieerden de mogelijkheid om een interventie op touw te zetten. In het najaar van 1918 kwam dan uiteindelijk een interventiemacht die onder andere als doel hadden om het Tsjechische Legioen te helpen. Deze troepenmacht die uit meer dan vijf verschillende landen kwam bezette grote delen van oostelijk Siberië en kwam in verschillende gevechten met de Bolsjewieken.

De interventiemacht had uiteindelijk weinig invloed op de evacuatie van de Tsjechische legionairs. Het legioen had namelijk, zeker na het uitroepen van de onafhankelijke republiek Tsjecho-Slowakije, niet de motivatie om nog verder te vechten tegen de Bolsjewieken en maakte in februari 1920 een akkoord met de Bolsjewistische strijdkrachten waarna ze ongehinderd hun reis naar Vladivostok af konden maken. In september 1920 verlieten dan de laatste legionairs dan uiteindelijk de haven van Vladivostok om terug te keren naar hun pas onafhankelijke vaderland.

 

het vertrek vanuit Vladivostok, 1920

Referenties

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s