Václav, Beschermheilige van de Tsjechen

De naam Václav, of Wenceslaus, zal bij weinig Nederlanders een belletje rinkelen, maar in Tsjechië is de middeleeuwse graaf een ware held en kent ieder zijn verhalen en legendes. Hoe komt het dat deze man zelfs meer dan duizend jaar na zijn dood nog de nationale held van Tsjechië enhaar volk is?

Waarschijnlijk is Václav omstreeks het jaar 907 in de buurt van Praag geboren. Hij was zoon van Vratislav I, graaf van Bohemen. En van zijn moeder, Drahomíra van Stodor. Drahomíra was zelf dochter van een paganistisch stammenhoofd, maar zij heeft zich bekeerd tot het Christendom toen ze met haar man trouwde. Toch wordt vaak gezegd dat Drahomira pogingen heeft gedaan om Václav in zijn jeugd te bekeren tot het paganistische geloof en het dankzij de grootmoeder van Václav is dat hij Christen is gebleven. Zijn grootmoeder had namelijk een grote rol bij zijn opvoeding nadat zijn vader in het jaar 921 was omgekomen tijdens zijn strijd tegen de Hongaren en Václav’s grootmoeder de ouderlijke rol over nam.

Op de leeftijd van 18 jaar nam Václav de troon over en kwam al snel in conflict met zijn moeder en jongere broer wanneer hij de christianisatie van Bohemen doorzet en bijvoorbeeld het kerk-latijn verplicht laat zijn bij de mis. Hiervoor werd deze meestal juist op de Byzantijnse manier gehouden. In 929 verschijnen de Duitse koning Henry de eerste en de graaf van Bavaria voor Praag en dwingen Václav de Duitse koning als leenheer te erkennen. Bohemen moet nu betalingen doen aan de Duitsers, maar is nog wel onafhankelijk wat betreft binnenlandse zaken en het kiezen van een Boheemse vorst. Deze moet dan wel de Duitse koning als leenheer erkennen. Het duurt nu niet lang meer voordat Bohemen permanent deel gaat uitmaken van het Heilige Roomse Rijk.

De jongere broer van Václav, Boleslav, was zeer ontevreden met zijn broer. Eerst zorgde die ervoor dat Bohemen werdt gechristianiseerd en nu werd het een onderdaan van de Duitse koning. Boleslav besloot daarom om samen met zijn moeder en een groep nobelen om Václav te vermoorden. In september 935 w Václav dan vermoord en is zijn broer Boleslav de nieuwe vorst van Bohemen. Boleslav gaat ten strijde tegen de Duitse koning, maar verliest deze oorlog. Bohemen is vanaf dit moment onderdeel van het Heilige Roomse Rijk.

De dood van Václav werd in Bohemen gezien als martelaarschap en ook de kerk heeft Václav uiteindelijk tot heilige gemaakt. Václav werd ook geroemd vanwege zijn rechtvaardige manier van regeren en zijn verhalen hebben dan ook tot in de late Middeleeuwen veel invloed gehad op het concept van een rechtvaardige vorst. In de twaalfde eeuw kwam er een religieus lied met de naam: Václav, leider van het Tsjechische land. Tot op heden wordt dit gezien als misschien wel het eerste Tsjechische lied in de geschiedenis. Ook zijn er legendes over Václav ontstaan. Zo zou wanneer Tsjechië in nood komt Václav tot leven komen en een slapend leger onder de berg Blaník ontwaken om hiermee de vijanden van Tsjechië te verslaan.

Schedel van Václav

Referenties

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s